Barış Pınarı Harekâtı'nın 7. Günü: Koalisyon Güçleri, Menbiç'ten Çekildi

Barış Pınarı Harekâtı bir haftayı geride bıraktı. Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun Menbiç’i tamamen kontrol altına aldığını ve Rus askerinin Türk ordusuyla koordinasyon halinde olduğunu açıkladı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev ise Türkiye ile Suriye'nin savunma bakanlıkları, istihbarat servisleri ve dışişleri bakanlıkları üstünden ‘gerçek zamanlı olarak’ diyalog halinde olduklarını söyledi. Koalisyon güçleri, Menbiç'ten çekildiğini duyurdu. Milli Savunma Bakanlığı,  2 askerin şehit olduğunu, 7 askerin ise yaralandığını açıkladı. 

Öne çıkan gelişmeleri derledik... 

AA, Tel Abyad ve Rasulayn ilçelerinin kırsal kesimlerinde operasyonlar sürdüğünü aktardı.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Menbiç bölgesinden yapılan havan ve topçu ateşi sonucunda 2 askerin şehit düştüğü, 7 askerin de yaralandığı bildirildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:

'15 Ekim 2019 tarihinde Münbiç bölgesinden teröristler tarafından yapılan havan ve topçu ateşi neticesinde 1 kahraman silah arkadaşımız şehit olmuş, 8 kahraman silah arkadaşımız da yaralanmıştır. Bizleri derin bir acı ve üzüntüye boğan bu olayda hayatını kaybeden aziz şehidimize Allah’tan rahmet, kederli ailesine, Türk Silahlı Kuvvetleri ile Yüce Türk milletine başsağlığı ve sabır, yaralanan kahraman silah arkadaşlarımıza acil şifalar dileriz.'

İlerleyen saatlerde  yine bakanlıktan yapılan açıklamada 'Yaralanan 1 kahraman silah arkadaşımız yapılan tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak şehit olmuştur' denildi. Şehit asker sayısı ikiye yükseldi.

Çin, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeydoğusundaki askeri operasyonunu durdurması çağrısında bulundu.

Euronews, Çin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Geng Shuang'ın Pekin'de düzenlediği günlük basın toplantısında, Ankara'ya çağrıda bulunarak, 'Suriye'deki askeri faaliyetlerinizi durdurun' dediğini aktardı.

Kızıltepe ilçesine yönelik saldırılarda 2 sivil hayatını kaybetti, 12 kişi yaralandı.

Mardin Valiliği: Kızıltepe'de Havan ve Roketle Düzenlenen Saldırılarda 2 Sivil Hayatını Kaybetti

İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Suriye'de süren askeri operasyon nedeniyle Türkiye'ye silah satışının askıya alındığını açıkladı.

"Türkiye ve Suriye ordularının bulunduğu bölgede iki ordu arasındaki cephe hattında Rus askeri polisi devriye yapıyor"

📷 Reuters/ Omar Sanadiki

Rusya Savunma Bakanlığı, Suriye ordusunun Menbiç’i tamamen kontrol altına aldığını açıkladı.

Rus Interfax haber ajansına göre Rusya Savunma Bakanlığı'nın açıklamasında 'Rus askeri polisi, Menbic'in kuzeybatı sınırında Suriye ordusu ile Türk Silahlı Kuvvetleri arasındaki kesişim hattında devriye faaliyetlerini sürdürüyor' denildi ve Rus ordusu ile Türk ordusunun işbirliği yaptığını vurguladı.

Aynı açıklamada, ABD birliklerinin Menbiç’ten ayrılarak Irak sınırına doğru ilerlediği bilgisi de yer aldı.

Putin'in Suriye Özel Temsilcisi "Türkiye ile Suriye ‘gerçek zamanlı olarak’ diyalog halinde" dedi.

📷 Sputnik/ Nina Zotina

Sputnik'in aktardığı bilgiye göre ise Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentyev, Türkiye ile Suriye'nin savunma bakanlıkları, istihbarat servisleri ve dışişleri bakanlıkları üstünden ‘gerçek zamanlı olarak’ diyalog halinde olduklarını söyledi.

Lavrentyev, Türk ve Suriye ordularının sahada doğrudan karşı karşıya gelme ve çatışma içerisine girme ihtimallerine ilişkin olarak, 'Böyle bir şeyin gerçekleşmesine elbette izin vermeyeceğiz' dedi.

Rusya'nın böyle bir askeri operasyonu her daim kabul edilemez gördüğünü söyleyen Lavrentyev, Moskova ile Ankara arasında da söz konusu operasyona ilişkin herhangi bir uzlaşı sağlanmadığını kaydetti.

ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyon sözcüsü, koalisyon güçlerinin Menbiç'ten çekildiğini duyurdu.

📷 AA

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sözcü Albay Myles B. Caggins, resmi Twitter hesabından yaptığı açıklamada, 'Koalisyon güçleri Suriye'nin kuzeydoğusundan çekilme faaliyeti yürütüyor. Menbiç'ten çıktık.' ifadelerini kullandı.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Çavuşoğlu ile ABD'li mevkidaşı Pompeo telefonda görüştü.

Görüşmenin içeriğine ilişkin bilgi paylaşılmadı. Çavuşoğlu, Barış Pınarı Harekâtı'nın başlatıldığı 9 Ekim'de de Pompeo ile telefonda görüşmüştü.

Popüler İçerikler

Çileden Çıkaran Olay: Öz Kızı ve İkinci Eşini Yatakta Basan Kadının Yaşadıkları Şoke Etti
"MHP Eridi" Eleştirilerine Yanıt: Devlet Bahçeli, Kendi Matematiğinden Oy Oranlarını Açıkladı
ODTÜ'lü Profesörün Canlı Yayında 'Torpil' İsyanı: "Çocuk Sınavı Kazanıyor, Almıyorlar"
YORUMLAR

konu türk olunca amerikası da çini de rusyası da ingilteresi de rusyası da nasıl bir araya geliyor. istediğiniz kadar zıplayın bu harekatta pyd yi de işidi de öpecez ;)

15.10.2019

2 ay sonra biter bu operasyon, terörist domuzlar boş çırpınıyor.

15.10.2019

2 ay sonra operasyon mu biter yoksa tüm sıkıntı mı bitecek göreceğiz. İnşallah boşa gitmez bu kadar can ve maddi kayıp. suriyeliler gönderilir mi yoksa hepten mi başımıza yerleşirler göreceğiz.

15.10.2019

trampet madem destek veriyor ne havlıyor aq anlamadım gitti. Kime neyi ispatlıyor...

16.10.2019

aynısını zamanında Irak'a da yaptı hadi yavrum arkandayım yapıştır İran'a hadi güveniyorum sana dedi. İran'a el altı silah satarken yaptı tabi bunu bu arada . Irak'ın hali ortada :) bu da bir strateji inşallah sonu kötü olmaz :/ Allah yardımcımız olsun.

TÜM YORUMLARI OKU (13)