'Barış için Akademisyenler' İki Dakikalık Animasyon ile Anlattı: Akademisyen Ne Yapar?

‘Bu suça ortak olmayacağız’ başlıklı bildiriyi imzaladıkları için haklarında ülkenin dört bir yanında soruşturmalar başlatılan ‘Barış İçin Akademisyenler' bir animasyon hazırladı ve devlet-toplum ilişkisini, üniversitenin konumunu, akademisyenin görevini anlattı. Akademisyenlerin görevinin sadece eğitim vermek değil, yetkilileri uyarmak olduğunu vurgulayan video, “Akademi devleti eleştirir, bu ise suç değil görevdir” mesajıyla noktalanıyor.

Videoda yer alan ifadeler şöyle:

  • Bu Toplum: Toplumlar bir arada yaşayan insanlardan oluşur. İnsanlar bir arada yaşarken birtakım kurallar ortaya çıkar. Bu kuralları yazmak ve uygulamak için devletler vardır.

  • Bu Devlet: Devlet sınırları içindeki tüm canlıların korunmasından sorumludur. Vatandaşlarının  esenliği, eğitimi ve güvenliği için çalışır.

  • Bu Üniversite: Gençlere eğitim verir, değer, bilgi, eser Akademi iyi, güzel, doğru olan şeylerin peşindedir. Özgür düşünce temel prensibidir. Bu yüzden üniversite özgür bırakılmalıdır.

  • Bu da Akademisyen: Akademisyenler sadece eğitim vermezler. Olumsuz durumlarda yetkilileri uyarmak, eleştirmek, doğru yolu göstermek onların görevidir.

'Savaşın, terörün, şiddetin gittikçe arttığı ülkenin birinde bir gün 1000’den fazla akademisyen bir araya gelip ‘Savaş çözüm getirmiyor; barış görüşmelerine dönülsün’ diyen bir bildiri imzaladı.

"Devlet görevi olan güvenliği sağlayamıyordu"

Metnin muhatabı doğal olarak devletti.  İmzacı akademisyenlere devlet tarafından  ‘aydın müsveddeleri’, ‘karanlık’, ‘müstemleke aydınları’ dendi. Hâlbuki bu açıklamanın yapıldığı gün turistik bir noktada büyük bir terör saldırısı olmuştu, yani devlet görevi olan güvenliği sağlayamıyordu.

"Yönetime yakın medya kuruluşları imzacıları anında vatan haini ilan etti"

Yönetime yakın medya kuruluşları imzacıları anında vatan haini ilan etti ve isimlerini, resimlerini tam sayfa yayınladılar. Gözaltılar, işten çıkarmalar, uzaklaştırmalar başladı.

Birçok şehirde tehditler, karalamalar fiili saldırıya dönüştü.

"Akademi devleti eleştirir. Bu ise suç değil görevdir.”

'Devletin vatandaşına uyguladığı hukuk dışı her türlü şiddet, suçtur! Bu suça ortak olmayacağız'

Akademisyenlerin bütün söylediği buydu.

Yüzlerce demokratik kitle örgütünden on binlerce destek imzası geldi. Olay sınırları aştı, dünyanın her tarafından destek açıklamaları yapıldı.

Akademi devleti eleştirir. Bu ise suç değil görevdir.”

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Kızıl Goncalar Naim'in Yıllar Öncesinin Efsane Dizisinde Oynadığı Ortaya Çıktı!
'İmam' Halil Konakçı, İlber Ortaylı'ya Ateş Püskürdü! 'Bizans Tohumu, Yunanlı, Dönme!'
YORUMLAR
10.02.2016

tayyibi sevmem ama tamamen haklı bu aydınlar için (sözde aydınlar)

10.02.2016

Onlara: Yeryüzünde fesat çıkarmayın, denildiği zaman, "Biz ancak ıslah edicileriz" derler.İyi bilin ki, onlar bozguncuların ta kendileridir. Fakat farkında değillerdir.Bilin ki; gerçekten, asıl fesatçılar bunlardır, ama şuurunda değildirler.

10.02.2016

Barış ve akademisyen demişken; birinci sınıfta bir İnkılap tarihi hocamız vardı. (İsmi lazım değil ama karısı yakın zamanda şu malum barış bildirisini sınav sorusu yaptı) 90dan yukarı not vermemesiyle bilinirdi. Neyse efenim bunun sınavında örgütsel bağları olan bir vatandaş benden kopya istedi; ben de vermedim. Sıfır aldı kendileri. Final sınavında arkamda; daha önce hiç gormedigim biri oturuyordu; alttan alıyordur dersi falan diye düşünürken imza föyüne yazdığı ismi görünce donup kaldım: vizede kopya isteyen vatandaşın adı yazıyordu! Vatandaşın sınavdan 100 alması gerekiyordu; 99 alsa kalacak. Başkasını soktuğu sınavdan kaç aldı dersiniz? Peki okul birincilerine bile 90 verirken, vizeden sıfır alan kişiye 100 veren hoca; sizce bu durumdan bihaber miydi? Özetle; bize kendinizi anlatmayın sevgili barış akademisyenleri; sıın ne olduğunuzu iyi biliriz...

TÜM YORUMLARI OKU (8)