Barbie Kadar Güzel miyim?

Barbie makyajı

Barbie elbisesi

Barbie ayakkabısı

Barbie pembesi

Barbie sarısı

Barbie güzelliği….

Bir tek bana mı gına geldi bu Barbie saçmalığından derken ciddi bir kitle de benimle aynı duyguları yaşıyormuş. 

Dün seansta küçük danışanım Barbie filmine gideceğini heyecanla bana söylerken “Baksana Barbie gibi pembe giyindim” dedi. Ona ne kadar güzel göründüğünü söylerken “Şule Abla sen Barbie olamazsın ama senin saçların sarı değil gözlerin de mavi değil” dedi.  Yani şimdi Barbie kadar güzel değilim demek miydi bu? :D

Tam da bu noktada Barbie ve güzellik algısını ele alma düşüncesi geçti aklımdan.

Gerçekten de güzellik takıntısının çocukluk dönemlerinden başlayabildiğini düşünürsek bunda Barbie bebeklerin büyük ölçüde etkisi var. Nitekim günümüzde yetişkin olmasına rağmen Barbie’ye benzemek uğruna defalarca estetik operasyon geçiren sayısız kadın var. 

Peki Barbie kim? Ne amaçla tasarlanmış ve güzellikle nasıl bütünleşmiş birlikte inceleyelim mi?

Polonya göçmeni Amerikalı bir kadın olan Ruth Handler, 1950’lerin başında yetişkin kadınları model alan oyuncak bebeklerle oynamanın, kızların büyüdüklerinde nasıl olacaklarını hayal etmelerine yardımcı olacağına dair oldukça devrimci bir fikri savunmuştur. Ne yazık ki Mattel şirketi yöneticileri bu fikre karşı çıkmışlar hiçbir annenin göğüsleri olan yetişkin görünümlü bir bebekle çocuklarının oynamasına izin vermeyeceğini savunmuşlar. Çok geçmeden Handler bir Avrupa gezisinde mağazanın birinde Bild Lilli adında bir Alman kadına benzeyen oyuncağı görünce fikir yeniden canlanmıştır. Bebek son derece şehvetli pin-up hakkında bir çizgi romana dayanan ve II. Dünya Savaşı sırasında askerler için tasarlanmış bir bibloydu aslında. Handler bu bebekten  satın almış ve Amerika’daki tasarımcılarına benzerlerini yaptırarak hayatımıza Barbie’yi getirmiştir.

Barbiler nasıl tuttu ve ünlü oldu?

Hemen her dönemde olduğu gibi ebeveynlerin 1950’li ve 1960’lı yıllarda da en büyük kaygılarından biri kız çocuklarının zengin bir koca bulamamasıydı. Bu sebeple Barbie, kız çocukları için harika bir rol modeldi çünkü güzel ve bakımlı olması gerektiği mesajını veriyordu.

Barbie’nin ilk reklam filmi de tam bunu destekler nitelikte çekilmiştir.

Popüler İçerikler

Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
22.07.2023

küçükken birkaç bebeğim vardı, hatırlıyorum da onlarla oynarken de hiçbir zaman şunlar gibi olsam dediğimi hatirlmam. evet son günlerde cidden gına geldi bu konudan ama bunun sadece barbie etkisi olduğunu düşünmüyorum. sosyal medya da öyle basarlar estetik ve filtreyi ondan sonra "kendinizle barışık olun". Fazla kilo karşıtiyim ama bunun için de kimseyi küçük görecek değilim sağlık sorunları olabilir, değilse çaba ile hal olur şeyler. Herkes 90/60/90 olacak diye bir kaide yok. Herkes ama herkes aynı, burun, kaş, göz,dudak,yanak kısaca komple fiziksel özellikler aynı fabrikadan çıkmış gibi. Sonuçta bunu yapan insanların doğallık bla bla bla diye konuşmasını doğru bulmuyorum hatta sahtekarca ve ikiyüzlülük geliyor bana.

22.07.2023

elbette öyle bence de ama kabul görmek ve beğenilmek daha cazip kılıyor insanı, tmm kabul güzel olduğumuzu duymak herkesin hoşuna gider yalan yok ama elbette insanca değerler çok daha önemli. Özellikle hayattaki şansım ve bahtım artık her neyse pox gibiyse yemişim güzelliği...

24.07.2023

Daha bi kaç gün oldu burun estetiği olalı.Ama ben cidden çok rahatsız oluyordum burnumdan.Kaç senedir bi türlü barışamadım.Bu benim ilk estetiğim oldu ve şunu söyleyebilirim ki güzellik uğruna bıçak altına yatmak gerçekten delilikmiş.Özellikle bunu rutin haline getirenler bu kadar acılara nasıl dayanıyorlar cidden bilmiyorum.

24.07.2023

geçmiş olsun canım senin hastane işi buydu dimek, burun ameliyatı iyileşme süreci de çok sıkıntılı geçiyor ya

Pasif Kullanıcı
24.07.2023

Editör, senin psikoloğa ihtiyacın var, benden söylemesi.

TÜM YORUMLARI OKU (12)