İstanbul’da önceki akşam pek çok ilçede taşkınlara yol açan dolu ve sağanak yağış, şehirdeki altyapı yetersizliğini bir kez daha gözler önüne serdi. Şehir plancısı Akif Burak Atlar, derelerin taşıp evlerin alt katlarını ve yolları göle çevirdiği selin, dere yataklarındaki plansız yapılaşmanın sonucu yaşandığını söyledi öte yandan İstanbul’da cuma gününden beri devam eden şiddetli yağışın barajlar yerine denizlere aktığı ortaya çıktı.
İstanbul’da önceki akşam yaklaşık bir saat içinde metrekareye 40 kilogram yağış düştü. Ataşehir, Bağcılar ve Kadıköy’de ev ve işyerleri sular altında kaldı. Kurbağalıdere taştı. Üsküdar’da denizle kara bütünleşti. Sahil yolundan geçen araçlar ve vatandaşlar zor anlar yaşadı. Üsküdar Belediyesi yetkilileri, bu durumun, lodosun etkisiyle İstanbul Boğazı’nda tsunami benzeri küçük bir dalgalanma yaşanmasından kaynaklandığı bilgisini verdi. Yetkililer, metro çalışmalarıyla atık su kanallarının daraltıldığı yönündeki iddiaları ise kabul etmedi. Anadolu yakasının yüksek yerleşim yerlerinden Kayışdağı Mahallesi’nde kanalizasyon hatlarının yetersiz olması sebebiyle birçok ev ve işyerine kanalizasyon suyu doldu. Ataşehir Belediyesi Fen İşleri Müdürü Deniz Mutlu, “Altyapı, mahalledeki yapılaşmayla doğru orantılı değil. Mevcut kanalizasyon hatlarının yenilenmesi gerekiyor. İSKİ bu konuda gerekli çalışmaları bir an önce yapmalı.” dedi.
İstanbul’da taşkın yaşanan yerlerden biri de Bağcılar Kemalpaşa Mahallesi. Burada bulunan Mehmet Akif Bulvarı’nın kenarlarındaki rögarlar dolu ve sağanak yağışın etkisiyle taştı. Tavukçu Deresi’nin yanındaki mazgalın da tıkanmasıyla yol göle döndü. Dere kenarında oturan bir vatandaş, “Dereyi ıslah ettiler ama gider yapmayı unuttular. Mazgallarda gider yok. Her yağmurda gölete dönüşüyor. Bazen kazalar da yaşanıyor.’’ şeklinde konuştu. Anadolu yakasında ise yıllardır ıslah çalışması tamamlanamayan Kurbağalıdere taşınca Kadıköy, Ataköy ve Ümraniye’de birçok noktada taşkınlar meydana geldi. Geçen yıl başlayan ıslah çalışmalarında Kurbağalıdere’nin Kadıköy sınırları içinde kalan alanında ıslah çalışmaları sürüyor.
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şube Sekreteri Akif Burak Atlar, “Dere yataklarının yıllar içinde giderek daha fazla yapılaşmaya açılması, sel ve taşkınların en önemli sebebi. Toprak taşkın alanlarında yapılaşmaya izin verilmez. Taştığı vakit toprak geçirimli bir zemin olduğu için su taşkınlarını emer. Fakat betonun böyle bir emme özelliği yok. Dolayısıyla yapılaşma yapılmaması gereken alanlara ne yazık ki bir kısmı kaçak bir kısmı maalesef yasal yapılar var. Bunlar ufak bir yağışta bile taşkınların oluşmasına neden olabiliyor.’’ açıklamasını yaptı.
İstanbul’da cuma gününden beri devam eden şiddetli yağışın barajlar yerine denizlere aktığı ortaya çıktı. İSKİ verilerine göre geçen hafta perşembe günü barajlardaki doluluk oranı yüzde 27,32’ydi. Bu oran cuma günü yüzde 27,08 oldu. Cumartesi sabahı ise yüzde 26,89’a düştü. Pazartesi aniden bastıran şiddetli yağmur ve doluya rağmen barajların doluluk seviyesi dün 26,62 olarak ölçüldü. Uzmanlar, sağanak yağışın barajlarda istenen suyu bırakmadığını, bu tip yağışı toprağın tutamadığını, suyun doğrudan kanalizasyon yoluyla denize aktığını söyledi.
Zaman