Bankalar Yeniden Korku Yüklemeye Başlarken, ABD Borçlarını Ödeyemeyecek Duruma Gelir mi?

ABD'de yine bankacılık düşüşleri görülürken, bunun sebebinin ya da sonucunun kriz olması piyasaları korkutuyor. Diğer yandan da ABD'nin ülke olarak borç limitini doldurması ve mecliste siyasi anlaşmanın gecikmesi endişelere neden olurken, verilerde de resesyon korkularının yeniden ortaya çıkması ortalığı bir miktar karıştırıyor.

Küresel piyasalarda yeniden güçlenen resesyon korkusuyla devam eden yön arayışı satışa dönerken, yurt içinde de aynı seyri görüyoruz.

Merkez bankalarının enflasyonla mücadelede yaptıkları faiz artışlar enflasyonda gerilemeye neden olurken, resesyon endişeleri de güçleniyor. .

ABD'de SVB ile başlayan sonrasında Avrupa'ya sıçramasından korkulan Credit Suisse ile durulan bankacılık krizi fiyatlamaları etkilerken, korku iklimi de yeniden yükselişe geçti. 

Haftaya başlarken, bilançosunu yayımlayan First Republic Bank hisseleri yüzde 50'ye yakın değer kaybetti. Banka hisselerinin işlemleri durdurulurken, bankada da varlık satışı planları yayılmaya başladı.

Fed'den mayısta 25 baz puan faiz artırımı beklentisi güç kaybetse de sürüyor. Ayrıca Mayıstaki faiz artışının son olacağı da düşünülüyor.

Diğer yandan ABD'den gelen verilerde, yeni konut satışları, martta aylık bazda artış gösterirken, Conference Board Tüketici Güven Endeksi, nisanda aylık bazda azaldı. Bu veriler karışık sinyaller verdiğinden, ekonomide 'ani duruş' riski de öne çıkıyor.

ABD'de gündemde olan "borç limiti artışı" da ortalığı hareketlendirdi.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch,​​​​​​​​​​ borç limiti konusunda henüz çözüm görünmediğini belirtti. 

Fitch açıklamasında, son mali tekliflerde borç limitine ilişkin belirsizliğin sürdüğünü belirtirken, sorunun çözülmesinin de gelecek yine çözüm olmayacağını da belirtti.

Borç limitinin yükseltilmesi ya da askıya alınması ABD'nin temerrüde düşmemesi için beklenirken, zamanında yapılamaması da ABD'nin notunu 'RD' (Sınırlı Temerrüt) haline getirecek.

ABD'de hükümet, temerrüt sınırına gelen 31,4 trilyon dolar olan borç limitine ulaşırken, borç limiti ya da tavanı, hükümetin ödeme gücü olan borçlar için alabileceği para limitini gösteriyor.

Cumhuriyetçiler, borç limiti görüşmelerinde harcama kesintilerini önemserken, Demokratlar borç limitinin artırılmasında ısrar ediyor. 

Siyasi kriz eşliğinde borç limitinin piyasalarda oluşturacağı hasar endişe verirken, resesyon beklentilerinin arttığı bu ortamda siyasi tartışmalar risk oluşturuyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen, borç limitine yönelik değerlendirmesinde durumu "felaket" olarak niteledi.

Yellen, bir etkinlikte yaptığı konuşmada, ekonominin pandemi sonrası iyileşmeden bahsederken, bir sorun olarak borç limitine değinerek, ABD Kongresinin limiti yükseltmesi ya da askıya almasını gerektiğini belirtti. 

Yellen, ABD'nin borcunun temerrüde düşmesinin 'ekonomik ve finansal bir felaket' olacağını söylerken, İnsanların işini kaybedebileceğini, kredilerini ödeyemeyeceğini, sosyal güvenlik ödemelerinin de zorlaşacağını belirtti.

Dün bu gelişmeler eşliğinde ABD'nin kredi riskleri arttı.

twitter.com

@e507geçen günlerde de ABD'nin rezerv paranı sahibi olmasına yönelik yaptığı paylaşımda rezerv paraya yönelik dış borç hatırlatması yapmıştı.

1965'ten beri dolar için her 3-5 yılda bir 'gitsin artık' deniliyor fakat şu nokta unutuluyor:

ABD'nin dış borcu: $7,3 trilyon

ABD harici, $ cinsi borç: $13 trilyon

Diğer yandan da bankacılık krizinin yeniden tetiklenmesinden endişe ediliyor.

First Republic Bank'ın bilançosu beklentileri karşılamadığından, hisseler sert gerileyince, kriz söylemleri yeniden su yüzünde çıktı. 

Geçen ay büyük bankaların oluşturduğu bir konsorsiyum First Rebuplic Bank'a toplamda 30 milyar dolar mevduat desteği sağlamıştı. Ancak bu destek sonrası bankanın bilançosunda mevduatlarının 72 milyar dolar azaldığı görüldü.

Banka, 100 milyar dolara yakın varlık satışı yapmayı düşündüğünü açıklarken, uzmanlar bankanın durumunun negatif ayrıştığını belirtiyor.

First Republic Bank’ın durumu ABD'de SVB ile başlayan sonrasında kurtarma paketleriyle durulan, orta ölçekli bankalara ilişkin endişeleri, yeniden tetikledi.

Dün küresel piyasalarda tedirginlik artarken,

Avrupa da bu krizden uzak kalamıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Taşlar Yerine Oturmuyor: Piyasalarda Deutsche Bank Çöküşü!
Bitmeyen Korku: Bankacılık Krizi! SVB Batışı Etrafa Bulaşmadan Yönetilmeye Çalışılırken Fed'in Adımları Önemli
UBS, Credit Suisse'i Aldı: Bankacılık Krizinde Son Durum!

Popüler İçerikler

İrfan Değirmencioğlu İmamoğlu’yla Birlikte Roma’ya Giden Ekibi Eleştirdi: “Ne Farkı Kaldı Saraydan?”
Güldür Güldür Show'un Sevilen Karakteri Geri Dönüyor!
5 Yaşındaki Çocuk Şüpheli Şekilde Hayatını Kaybetti: Son Sözü "Anne Beni Bir Şey Isırdı" Oldu