Bank of America’ya Göre Solana Ethereum’un Pazar Payından Alarak Kriptonun Yeni Visa’sı Olabilir!

Amerika'nın ikinci büyük bankası Bank of America'dan Solana hakkında sevindirici haberler geldi. Hazırlanan bir rapora göre Solana, en büyük rakibi Ethereum'u geride bırakarak kripto para ekosisteminin 'yeni Visa'sı' olma potansiyeli taşıyor. Yüksek işlem hızı ve merkezi olmayan uygulama adaptasyonu ile Solana ağının hızlı büyümesi bekleniyor. İşte rapor hakkındaki detaylar!

Not: Bu içerik bilgilendirme amaçlı üretilmiştir. Herhangi bir yatırım tavsiyesi içermemektedir. 

BofA araştırmasında Solana Visa ve Ethereum ile karşılaştırıldı.

Bank of America dijital varlık stratejisti Alkesh Shah, 11 Ocak tarihinde paylaştığı bir raporda Solana'yı 'kripto varlıkların Visa'sı' şeklinde tanımladı. 2021'in en popüler kripto para birimlerinden olmayı başaran Solana ile ilgili açıklamalar yatırımcıları sevindirecek nitelikteydi. Paylaşılan araştırma notunda Solana, en büyük kredi kartı ağı olan Visa ile karşılaştırıldı. Araştırma konularından bir diğeri de Solana'nın Ethereum'un önüne geçme potansiyeli oldu.

Solana ağında saniyede tamamlanan işlem sayısı Visa ve Etherum'dan oldukça yüksek.

Karşılaştırma raporuna göre Visa saniyede 1.700 işlem işleyebiliyor, teorik açıdan ise bu sayı 24.000 TPS'ye çıkıyor. Ethereum ağında saniyede sadece 12 işlem tamamlanıyor. Bu işlem hızının ETH 2.0 güncellemesi ile ciddi anlamda yükselmesi beklense de, Solana şimdiden büyük ölçüde ölçeklenebilirlik sağlıyor. Ethereum ağındaki sorunları çözen Solana ağında teorik TPS limiti 65.000 olarak belirlenmiş durumda. Bu da onun hem Visa, hem de Ethereum'dan fazlasıyla önde olduğunu gösteriyor.

Ethereum ağı güven verse de ağ tıkanıklıkları ve ücretler kullanıcılar için büyük bir sorun.

Bunların yanı sıra Ethereum, yüksek değerli işlemlerin yapılmasına izin veriyor ve depolama ile tedarik zincirinde kullanılabiliyor. Açıklamalara göre Ethereum ademi merkeziyetçi yapısı ve güvenli sistemi ile benzersiz bir zincir sunuyor. Bu da ağın öne çıkmasını sağlıyor. Ancak sık sık yaşanan ağ tıkanıklıkları ve yapılan işlemden yüksek çıkan gönderim ücretleri, Ethereum'un transferler için uygun olmamasına neden oluyor. Rapor verilerine göre, Solana Ethereum'dan daha fazlasını sunabilecek güce sahip gibi görünüyor.

Solana'nın çok yönlü kullanımı kripto para ekosistemine fayda sağlıyor.

Solana ağı 2020 yılında başlatıldığından beri yaklaşık 47 milyar dolarlık market değerine ulaştı ve marketin 5. büyük kriptosu olarak yerini aldı. Pek çok kişi için şimdiden 'Ethereum Katili' olarak bilinen Solana, özellikle yüksek işlem hızları ve düşük komisyon ücretleriyle dikkat çekiyor. Ayrıca NFT pazar yerlerinde de aktif olarak kullanılıyor. Shah, sunduğu bu avantajlar ile dijital ekosisteme fayda sağlayan Solana hakkında şu özelliklere dikkat çekti:

'Solana ağı, düşük maliyet, yüksek verimlilik ve kolay kullanım sağlama yeteneğinin dışında; DeFi, NFT'ler, mikro ödemeler, web3 ağı ve oyun gibi kullanım durumlarına uygun şekilde optimize edilmiş bir zincire sahip.'

Solana yüksek ölçeklenebilirlik sunsa da ağda geliştirilmesi gereken bir takım özellikler var.

Solana hız bakımından Visa ve Ethereum'u geçiyor olsa da, eleştirmenlere göre bu durum güvenlikten ödün verilerek sağlanıyor. Stratejist Shah da sorunların varlığını kabul ediyor, fakat ağ avantajlarının dezavantajlarından çok daha fazla olduğunu savunuyor. Açıklamaya göre Solana'daki düşük ücretler ve ölçeklenebilirlik, Ethereum pazarından pay almasına imkan tanıyor. Ethereum ağındaki çift haneli işlem ücretleri de Solana'nın daha fazla tercih edilmesini sağlıyor. Yine de Solana ağında geliştirilmesi gereken sorunların olduğu kabul ediliyor.

Her zincir farklı işlemler için optimize edilebilir ve birden fazla ağ kullanılabilir.

Shah açıklamasında Eylül ayında yapılan bir ağ kesintisine ve yaşanan ufak tefek sorunlara dikkat çekerek mevcut problemleri çözmeye çalıştıklarını söyledi. Ethereum'un yanı sıra Avalanche gibi diğer ağları da kontrol ettiklerini ve ikincisinin Ethereum güvenliği ile Solana hızının ortasında bir girişim olduğunu belirtti. Sonuç olarak, her şeyi yönetmek için tek bir zincirin kullanılması gerekmediğini ve her ürünün farklı kullanımlarda en iyi sonucu verebileceğini de açıklamasına ekledi.

Popüler İçerikler

Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler