Bambaşka Şeylere Dönüşmemeleri İçin Haftada En Az Bir Defa Temizlemeniz Gereken 14 Eşya!

Biliyoruz ki birçoğumuz için temizlik yapmak işkence... Buzzfeed'de bir mikrop uzmanının paylaştığı ve sizler için derlediğimiz bu şaşırtıcı bilgilerden sonra bir daha asla temizlik yapmaktan şikayet etmeyeceksiniz!

1. Mutfak lavabosu; her gün!

Belki inandırıcı gelmeyebilir ama mutfak lavabosu tuvaletlerden daha fazla mikrop ve bakteri barındırır. Sonuçta eve alınan her ne varsa mutfak lavabosu ile temas ederek sofralarımıza geliyor...

Nasıl temizlenir? 

Dezenfektan özelliği olan ıslak mendil veya bezler bu iş için biçilmiş kaftandır. Sünger veya benzeri bir malzeme kullandığınız zaman, istenen hijyeni sağlayamamakla beraber mikropları da yaymış olursunuz.

2. Mutfak tezgahı; her gün!

Mutfak lavabosundan çok da farklı olmayan mutfak tezgahları da aşırı miktarda bakteri ve mikrop barındırır. Mutfağa giren hemen hemen birçok şey tezgahla temas halindedir.

Nasıl temizlenir?

Yine burada da mutfak lavabosunda olduğu gibi dezenfektan özelliği bulunan bezler veya spreyler kullanabilirsiniz. Evinizde hazırladığınız öğünler kadar temizlik yapmak da önemli yani!

3. Buzdolabı; haftada bir kez

Buzdolabında pişmemiş gıdaların yanı sıra artan yemekleri de muhafaza ederiz. Bakterileri diğer gıdalara yaymamak için çiğ etleri kapalı kaplarda saklamalı ve kalanlara dikkat etmeliyiz. Dökülen herhangi bir şeyi hemen temizlemeliyiz.

Nasıl temizlenir?

Rafları ve çekmeceleri dezenfektan özelliğine sahip bir bezle silin ve dolabınızda bulunan, ömrü kısa olan yiyecek ve içeceklerden kurtulun.

4. Yerler; haftada bir kez

Böcek ve diğer istenmeyen canlılardan korunmak için evinizde kullandığımız ilaçlar, tozlara tutunmaya en meyilli maddelerdir. Bu yüzden evinizde gördüğünüz tozlar düşündüğünüzden çok daha fazla mikrop ve bakteri içerir. Ayrıca astım ve alerjik hastalıklardan muzdarip olanlar için yerlerin temizliği çok daha önemlidir.

Nasıl temizlenir?

Ahşap yüzeyleri paspasla, döşeme ile kaplı yüzeyleri vakumlu süpürge yardımıyla temizleyebilirsiniz.

5. Banyo havluları; her üç kullanımda bir kez. O da olmadı haftada bir veya iki kez!

Bakteriler nem, su ve oksijenin bulunduğu her ortamda çoğalabilirler. Duştan sonra kullanılan havlular, bakterilerin çok sevdiği ortamların başında gelir. Burada kilit nokta havlunun kuruma süresidir. Eğer havlu bir sonraki kullanımınıza kadar nemli bir halde kalıyorsa bakterilerin kocaman bir aile olduklarından emin olabilirsiniz.

Nasıl temizlenir?

Her kullanımdan sonra mutlaka çok iyi bir şekilde kurutulmalı; her yıkamadan sonra ise direkt olarak güneş ışığında kurutulmalıdır.

6. El havluları; her iki günde bir

Bakterilerin nemli havluları sevdiğinden bahsetmiştik. Duş havluları kişiye özelken el havluları tuvaleti kullanan herkes tarafından kullanılabilir. Özellikle de kalabalık bir aileye sahipseniz.

Nasıl temizlenir?

Sıcak su kullanılarak yıkanması en iyi çözüm olacaktır.

7. Tuvalet; haftada en az bir kez!

Herkes tuvalet temizliğinin önemli olduğunu bilir ancak tuvaletlerinizi daha sık temizlemenizi kesinlikle öneriyoruz.

Nasıl temizlenir?

Tuvalet koltuğunu ve kasesini dezenfektanla haftada bir kez temizleyin. Uzmanlar tuvaletlerinizin daha temiz olması için çamaşır suyu kullanmanızı öneriyor.

8. Banyo halıları; haftada bir kez

Arizona Üniversitesi'nin yaptığı bir araştırmaya göre 38 evin 36'sında MRSA adı verilen, tedavi edilmesi zor olan bir hastalığı tetikleyici bakteri bulunmuş ve bunlar banyo halılarından elde edilmiş. Bu halılar ile ellerimiz çok temas etmese de ayak tabanlarımızdan evin her yerine yayılabilir.

Nasıl temizlenir?

Yıkayabileceğiniz en yüksek sıcaklıktaki su ile yıkayın. Eğer yıkanabilir değilse dezenfektan sprey kullanabilirsiniz ancak en sağlıklı çözüm, yıkanabilir banyo halısı almak olacaktır.

9. Çarşaflar; haftada bir kez

Çarşaflar bir hafta içinde oldukça fazla bakteri ve mikrop toplar. Vücudunuzdan çıkan ter ve diğer sıvıları düşündüğünüzde temizlik için yeterli sebep oluşacaktır. Vücudunuzdan geriye kalan ölü derilerden bahsetmeye gerek bile yok. Özellikle akne veya astımı olanlar daha dikkatli olmalılar!

Nasıl temizlenir? 

Havlularda olduğu gibi yine sıcak su kullanıyoruz ancak olabildiğince az deterjan kullanılarak; aksi takdirde cilt tahrişine neden olabilir!

10. Çocuk oyuncakları; haftada en az bir kez

Çocuk oyuncakları bakteri ve virüslerin yaşam alanı için çok uygundur. Çocukların sağlığı açısından haftada en az bir kez yıkanmalı; tercihen yıkanabilir oyuncaklar seçilmelidir. Hatta çamaşır makinesinde yıkanabilen oyuncaklar en sağlıklı tercih olacaktır.

Nasıl temizlenir?

Bir kovanın içerisinde ılık su, çamaşır suyu ve sabun eşliğinde oyuncakları bekletip daha sonra iyi bir şekilde durulama yaparak kurumaya bırakmalıyız.

11. Çamaşır makinesi; haftada bir kez

Çamaşır makinesi zaten yıkıyor; kirlenir mi demeyin! Bütün giysilerin ilk kullanımdan sonra kirli olduğunu ve iç çamaşırların dışkı izlerine sahip olduğunu biliyoruz, bu nedenle kirli bir giysi çamaşır makinesini kirletebilir.

Nasıl temizlenir?

Az miktarda beyaz çamaşırlarla birlikte sıcak su ve çamaşır suyu ile çalıştırmak temizlik problemini çözmeye yetecektir.

12. Makyaj fırçaları; haftada bir kez

İşin aslı her gün temizlenmesi cilt sağlığı için en doğru yol olsa da kabul edelim ki bu durum biraz gerçek dışı. Yüzümüz, yağ ve dışarıdan bulaşan toz parçacıkları ile kaplı iken makyaj yapmak bunları fırçalara da bulaştırmak demektir.

Nasıl temizlenir?

Fırçaları ve süngerleri temizlemek için bebek şampuanı kullanın. Fırçaları şampuandan arındırın, durulayın ve kurumaya bırakın.

13. Cep telefonları; her gün!

Cep telefonlarına gün boyunca defalarca dokunulur. Bu yüzden dezenfekte edilmesi gerekir. Telefonunuzla temasınız ne kadar fazlaysa aslında bizleri hasta edebilecek patojenler taşıma oranı o kadar fazla olacaktır.

Nasıl temizlenir?

Her gün dezenfektan özelliğe sahip bir bez ile temizleyin.

14. Çalışma masaları; her gün

Masalar mikropların en aktif olarak bulundukları yerlerden birisidir. İnsanlar çalışma masalarında saatlerini harcarken defalarca masa ile temas halinde olurlar. Bu yüzden her gün hatta gün içinde bile birkaç kez temizlemeliyiz.

Nasıl temizlenir?

Masanızı ve etrafını dezenfektan bir sprey ve bez kullanarak kolaylıkla temizleyebilirsiniz.

Popüler İçerikler

Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
151 Gündür Oğlu Fatih'i Arayan Baba Esra Erol'a "Bulamıyorsan Müge Anlı'ya Çıkalım" Deyince Ortalık Karıştı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
07.09.2017

Mutfak ve banyo lavabolarını sirke ile temizleyin çok iyi parlıyor. Banyo yer zemini ve banyo havlunuz ıslak kalmasın mantar ürer. Tuvalete bol bol domestos:))

07.09.2017

ben yine bayramdan bayrama temizlemeye devam edicem

07.09.2017

kusura bakmayın temizleyemem. su faturası 500 lira getirirsem sıçarım

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ