Balkan Savaşları'nın çıkmasının birçok nedeni bulunmaktadır. 8 Ekim 1912 ile 30 Mayıs 1913 tarihleri arasında gerçekleşen 1. Balkan Savaşı'nın çıkmasının ilk nedenlerinden biri, Fransız İhtilali ile ortaya çıkan milliyetçilik akımıdır. Rusya'da bundan etkilenmiş ve savaşın oluşmasında önemli rolleri bulunmuştur. Bunun üzerine Rusya, Balkanlar üzerinde Panslavizm politikasını uygulamıştır. Ayrıca Balkanlarda bulunan halkları da Osmanlı Devletine karşı kışkırtmaya çalışmıştır. Balkanlarda önceleri farklı ulustan olan insanlar bir arada saygı içerisinde yaşarken, bu halklar birden ayaklanmışlar ve bağımsızlıklarını ilan etmek istemişlerdir.
İtalya Krallığı ve Osmanlı arasında gerçekleşen Trablusgarp Savaşı'nın sonucunda Osmanlı Devleti, bazı topraklarını kaybetmiştir. Bu durum Rus İmparatorluğu'nu da cesaretlendirmiş ve Türkleri Balkan topraklarından atmak istemişlerdir. Rusya'nın tüm bunları yapmasının amacı ise Akdeniz'e inmek istemesiydi. Balkanlarda bulunan devletlerin, o bölgedeki Türklere yaptığı baskıdan dolayı Anadolu'ya yoğun göçler yaşanmış ve Osmanlı ilk taarruz hareketini düzenlemiştir.
I. Balkan Savaşı'nın sonucunda Osmanlı Devleti yenilmiştir. Balkan Birliği, Osmanlı'nın Balkanlar'daki çoğu toprağını ele geçirmiş ve kendi aralarında paylaşmışlardır. Ancak Bulgaristan, diğer devletlere göre daha fazla toprak almıştır. Bu durumu Balkan Birlikleri'nden olan Yunanistan, Karadağ, Sırbistan ve Romanya Krallığı kabullenememiştir. Sonucunda ise bu devletler, I. Balkan Savaş'ından yaklaşık iki ay sonra Bulgaristan'a savaş açmışlar ve II. Balkan Savaşı'nı başlatmışlardır.