BALKAN SAVAŞLARI HANGİ TARİHLER ARASINDA OLDU? BALKAN SAVAŞLARI'NIN SONUÇLARI...
I. Balkan Savaşı, 8 Ekim 1912- 30 Mayıs 1913 tarihleri arasında Osmanlı ve Balkan Birlikleri arasında gerçekleşen bir savaştır. Bulgaristan ve Sırbistan'ın bu bölgede hızla yayılmasından kaynaklı Balkandaki Krallıklar, Osmanlı'ya karşı savaş başlattı. Bu savaşın sonucunda Osmanlı, Balkanlarda topraklarını kaybetti. Sırbistan, Yunanistan ve Karadağ orduları Makedonya'nın tamamına girerek işgal ettiler. Aynı zamanda Yunanistan, Gökçeada ve Bozcaada dışındaki tüm Ege Adaları'nı ele geçirdi.
Osmanlı'nın bu savaşı kaybetmesinin birçok nedeni vardır. I. Balkan Savaşı'ndan önce 1911 yılında Trablusgarp Savaşı'nın başlaması Osmanlı Devleti'ni güçsüzleştirmiştir. Savaş sırasında ordu ve askerle ilgili de birçok yanlışlar yapılmıştır. Ordunun güçlü olmasına rağmen yanlış yerde mevzilendirilmesi ve generallerin siyasi görüş ayrıklıklarından dolayı birbirlerine yardım etmemeleri bu savaşın aleyhine olmuştur.
I. Balkan Savaş'ının sonunda paylaşılan topraklar birçok devleti birbirine düşürdü. Özellikle Sırbistan ve Bulgaristan'ın antlaşmaya uymaması II. Balkan Savaşı'nı başlattı. Aynı yıl içinde gerçekleşen II. Balkan Savaşı'na Romanya Krallığı da katıldı. Tüm devletlerin Bulgaristan Krallığı'na saldırması Bulgaristan için ağır oldu. Bulgaristan'ın durumundan faydalanan Osmanlı Edirne'yi tekrar ele geçirdi. Balkan Savaşları'nın sonuçları ise şunlardır:
Balkan Türkleri, Anadolu'ya göç etti. Bu göç Osmanlı'da ekonomik kriz yarattı.
Osmanlı Devleti birçok asker ve mühimmatını kaybedince Almanya destekli yeniliklere girişti.
Osmanlı, Almanya'dan subay ve komutanlar getirerek orduyu düzeltmeye ve eğitmeye çalıştı.
Osmanlı İmparatorluğu ise Balkanlarda sadece Edirne ve Kırklareli'ni alabildi.
Dedeağaç ve Batı Trakya Osmanlı İmparatorluğu'ndan alınarak Bulgaristan bırakıldı.
Yunanistan'daki Türklerin akıbeti belirlendi.
Atina Antlaşması, İstanbul Antlaşması ve Bükreş Antlaşması'nda Balkandaki Türklerin özgürlükleri ve yaşam şartları düzenlendi.