İlkokul eğitimini özel bir okula aldı ve yine aynı okulda ayaklarıyla yazı yazmayı öğrendi. 4.5 yaşında ayağıyla resim yapmaya başladı ve birçok başarıya imza attı. 10 yaşındayken yaptığı resimler yurt dışında bile satılmaya başladı.
Yaptığı resim dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e Rusya ziyareti sırasında sunuldu. 2009 ise sulu boya eserleri Moskova’da sergilendi. 2014 yılında yaptığı ebru sanatıyla bir sergiye katıldı.
2016'da Berlin'deki 30. Uluslararası Alman Şampiyonası'nda yarışan Sümeyye, 2016'da katıldığıBrazilya'da gerçekleşen Yaz Paralimpik Olimpiyatları'ndan ödülsüz döndü. İtalya Liguria'da düzenlenen 2017 Avrupa Para Gençlik Oyunları'na katıldı ve 50 m Backstroke S1-5 etkinliğinde bronz madalya kazandı.
Sen dünyanın en güzel kızısın veya şöyle mi söylemeliyim: Kolların olmasa bile en güzel kanatlı meleklerden birisin!
Hiçbirşey bize engel değil.
Başarı çok büyük ve güzel. Sn. Boyacı'yı buradan kutluyorum. Ancak Engelsiz ODTÜ ve Engelsiz Dersane gibi iki engelli örgütünde görev yapmış bir gönüllü olarak bir şeye dikkat çekmek istiyorum; Türkiye'den çok yetenekli paralimpik atletler çıkarken engelli olmayan gruplarda atletlerimiz kayboluyor. Bunun nedenlerine dikkat çekmek istiyorum. Paralimpik atletlerimizin pek çoğu zor koşullarda yetişse de, aileleri ve yakınları sürekli destek halinde. Bir başarı sağladı mı da bunun üzerine yoğunlaşıyorlar ve başarılar geliyor. Zira onlardan bir mühendis, doktor vs olmaları beklenmiyor. Ancak diğer atletlerimizin gelişimleri öyle değil. 14 - 15 yaşlarında dünya çapında derece getiren atletlerimiz veya sanatçılarımızdan beklenen hep başka bir meslek seçmeleri olmakta.