Genellikle süt ve süt ürünleri tüketildiği zaman meydana geldiği düşünülen balık zehirlenmesinin nedeni tamamen farklıdır. Balık taze değilse ve siz de üzerine süt ve süt ürünleri tükettiyseniz genellikle zehirlenme ihtimaliniz yüksek olur. Balık zehirlenme nedenleri arasında;
Balıkların bazılarında histidin adı verilen bir aminoasit yer alır. Bu aminoasit bazı durumlarda insanı zehirleyecek konuma gelir.
Balık zehirlenmesine neden olduğu bir diğer durum da; bünyesinde bakteri ve mikrop barındıran balıkların tüketimidir.
Çiğ balık zehirlenmesi durumu da bazı balık türlerinde olabilmektedir bu yüzden pişirme oranına dikkat etmekte fayda vardır.
Kirli sularda yaşayan balıkların yapısında cıva ya da çamur bulunabilir. Bu tür balıklar da tüketim için uygun olmadığından zehirlenme durumunu oluşturabilir.
Balık cıva zehirlenmesi yaşamamak adına güvendiğiniz yerlerden alışveriş yapmanız önemlidir.
Uygun koşullarda yaşamayan balıklarda histamin maddesi ortaya çıkar ve yoğurt ile beraber tüketildiğinde histaminin etkisi daha da şiddetlenir. Bu nedenle birçok kişi tarafından balık ve yoğurt aynı anda tüketilmemelidir yargısındadır.
Ayrıca palamut, hamsi, uskumru, kolyoz, somon, ton balığı, torik ve zargana gibi balıkların taze şekilde ve mevsiminde tüketilmesi önerilir. Aksi halde vücutta histamin maddesinin yayılmasına neden olarak zehirlenmeyi meydana getirir.
Alabalık kaşar peynir rendeleyin tadından yenmez yanında haydaride yiyebilirsiniz kim demiş zehirlenildiğini…Balığa limon sıkmayın yeter 🤢🤢