Türkiye’nin ortaöğretimde türban serbestisini tartıştığı bugünlerde Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü’nün, kurumdaki tüm çalışanları kapsayan bir dizi kıyafet yasağı getirdiği ortaya çıktı.
Buna göre kurum içinde, tayt, kolsuz penye, şort, sandalet, terlik, çivi topuklu ayakkabı ve abiye giyilemeyecek.
Kurum yetkilileri ise söz konusu yasakları, memurları kapsadığını, sanatçıları bağlamadığını bildirerek savundu.
Genelge ‘tüm personeli’ kapsıyor
Genel müdürlüğe 23 Temmuz’da atanan Selman Ada’nın, bu görevi vekaleten yürüttüğü döneme ait olduğu anlaşılan 2014 tarihli üç maddelik kılık kıyafet genelgesinde, söz konusu yasakların kurumda görev yapan temizlik şirketi çalışanları da dahil olmak üzere ‘tüm personeli’ kapsadığı vurgulanıyor.
Personel ve Eğitim Dairesi Başkanlığı’nın hazırladığı genelgede, kurum içinde giyilmesi yasaklanan kıyafetler şöyle sıralanıyor:
Sporcu atleti, kolsuz penye, şort, tayt, streç kot, sandalet, terlik, çivi topuklu ayakkabı, abiye...
Uymayanlara 657 tehdidi
Birim amirlerince, tüm personelin kıyafetlerinin, yönetmelik hükümleri doğrultusunda ‘mevsimine uygun sade ve bütünlük içinde’ olmalarının sağlanacağı belirtilen genelgede, söz konusu hükümlere uyulmaması halinde 657 sayılı kanunun disiplin hükümlerinin uygulanacağı vurgulanıyor.
Konuya ilişkin Hürriyet’e konuşan Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü yetkilileri ise 657’ye tabi devlet memurları için yayınlanan genelgenin 1309’a bağlı olarak çalışan devlet sanatçılarını kapsamadığını belirtti.
‘Göreve atandıktan sonra kişisel beyan yok’ demişti
Selman Ada, Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) yasa tasarısına yönelik eleştirileri nedeniyle Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü ve Genel Sanat Yönetmenliği görevinden alındığı öne sürülen Rengim Gökmen’in yerine getirilmişti.
Ada, TÜSAK’a muhalif bir isim olarak bilinmesine karşın, ‘şimdiye kadar yaptığı açıklamalarını kurumun başına atandıktan sonra yapmayacağı‘ nı söylemişti.
Diken