Balede Göğsümüzü Kabartan Başarı: 15 Yaşındaki Zeynep Sude Taşdelen Barcelona'dan Birincilikle Döndü

İstanbul'da yaşayan Zeynep Sude Taşdelen ve Yasemin Kayabay, Barcelona'da yarı finali düzenlenen uluslararası bale yarışması 'Youth America Grand Prix'de Türkiye'yi temsil etti. Taşdelen, 15- 18 yaş büyükler kategorisinde, klasik bale alanında 89 yarışmacı arasından 1'inci oldu. Kayabay ise 12- 14 yaş küçükler kategorisinde, 120 yarışmacı arasından hem klasik bale hem de modern dans performansıyla ilk 12'ye girdi. Türkiye adına ilki başaran kızlar, büyük mutluluk yaşadıklarını söyledi.

Uluslararası bale yarışması 'Youth America Grand Prix'nin (YAGP) yarı finali, bu sene 7- 9 Aralık günlerinde İspanya'nın Barcelona kentinde düzenlendi.

DHA'da yer alan habere göre,  Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi İstanbul Devlet Konservatuarı (MSGSÜ) Bale Ana Sanat Dalı öğrencilerinden Yasemin Kayabay ve Zeynep Sude Taşdelen, Türkiye'yi temsil etti.

Zeynep Sude Taşdelen Taşdelen, 15- 18 yaş büyükler kategorisinde yarışan 89 kişi arasından klasik bale alanında 1'inci oldu

aşdelen, bu başarısıyla hem birçok okuldan burs kazandı hem de Türkiye'ye ilki yaşattı. 

Kayabay ise 12- 14 yaş küçükler kategorisinde yarışan 120 kişi arasından hem klasik bale hem de modern dans performansıyla ilk 12'ye girdi. 

Kayabay, nisan ayında ABD'nin New York kentinde düzenlenecek final turunda yarışmaya hak kazandı.

"Bir hayaldi benim için ve gerçek oldu"

Baleye 7 yaşında başlayan ve şu an MSGSÜ İstanbul Devlet Konservatuarı'nın 10'uncu sınıfında okuyan Zeynep Sude Taşdelen, elde ettiği başarı dolayısıyla büyük mutluluk yaşadığını söyledi ve şöyle devam etti:

 'Yarışmada çok heyecanlıydım. Hem psikolojik hem de fiziksel anlamda çok zorluydu; çünkü Türkiye'de bir ilki başardım. Bunu tabi ki de hocalarıma ve aileme borçluyum. Dansım dışında bir şey düşünemedim zaten. İlk 12'ye girebileceğimi tahmin etmiştim. Kendime güveniyordum; ama 1'inci olacağımı düşünmemiştim. Bir hayaldi benim için ve gerçek oldu. Çok mutluyum.'

6 okuldan burs kazandı

Başarısıyla 6 okuldan burs kazandığını kaydeden Zeynep Sude Taşdelen, 'New York ve Almanya'yı düşünüyorum; ama önceliğim Stuttgart'taki The John Cranko School of Stuttgart Ballet okulu. Gelecek yıl Ekim ayında oraya gitmeyi planlıyorum. Onun için de ayrıca çalışmalar yapıyorum' dedi.

'Yaşadığımız birçok zorluğa rağmen bu başarıyı elde ettik'

Türkiye'ye daha önce bu platformda 1'incilik kazandıran olmadığını vurgulayan Bale Ana Sanat Dalı araştırma görevlisi Işıl Konya Alataş ise şunları söyledi:

'Bunu gerçekleştirdiğimiz için okulumuz ve ülkemiz adına çok mutluyuz. Yarışma süreci bayağı yoğun ve koşturmalı geçti; ama çocuklar için çok iyi bir deneyim oldu. Daha önce büyükler kategorisinde yarışmış, en küçük yarışmacı olarak 1'inciliği kazanmış ve Türkiye'ye bu gururu yaşatmış kimse yoktu. Türkiye'nin adını, ilk defa yarışmaya katılma aşamasında yaşadığımız birçok zorluğa rağmen 1'inciliğe yazdık. Bundan sonrası tüm öğrenciler için çok iyi olacak. Bizler burada çok büyük bir iş yapıyoruz. Gerçekten gönlünü bu işe koymuş çok hocamız var. Haftanın 6, bazen 7 günü ders veriyoruz. Ancak finansal anlamda çok fazla yeterliliğimiz olmadığı için biz hocalar olarak hem maddi hem de manevi anlamda her şeye yetmeye çalışıyoruz. Bu noktada bölüm başkanımız Prof. Dilek Evgin'in de çocuklarımız için verdiği emek asla göz ardı edilemez.'

"Ekonomik sıkıntılar var ve sponsor aranıyor"

Zeynep Sude Taşdelen'in şu an sponsor arayışında olduğunu belirten öğretim görevlisi Evelyn Tunçsav ise 'Biz bu yarışmalara karar verdiğimizde süreç, bizim için başlamış oluyor. Zeynep beklediğimizden büyük bir sonuçla gelmiş oldu. Hem dünyadaki en iyi okullardan burs kazandı hem de diğer ülkelerin koçlarından da çok güzel eleştiriler aldı. Bu, bizim için çok önemliydi. Bundan sonraki süreçte de inşallah önüne çok güzel kapılar açılacak. Burada sadece tek handikabımız, ekonomik sıkıntılar var. Artık yurt dışında okumak maalesef eskisi kadar kolay değil. İnşallah bir sponsor aracılığıyla bunun da üstesinden geleceğiz' dedi.

Popüler İçerikler

Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
Yeni Sezonda TV Ekranları Fena Karıştı: 5 Dizinin Ertelendiği Sezonda 6 Dizi Şimdiden Final Yaptı!
YORUMLAR

Devlet her çocuğa sosyal bir aktiviteyi zorunlu kılmalı ama... ÜCRETSİZ VE YETENEĞİNE GÖRE. OKULDA ÖNLERİNE TOP VERİLİP HADİ MAÇ YAPIN diyen beyincikleriyleriyle değil. çıkar o 2 saati, çıkar hurafe olan kanıtlanabilirlik ve bilim adına zarre katkısı olamayan din derslerini. Çocuğun yetenekli olduğu dersleri ver. gereksizleri çıkar. sosyal zaman bırak. ayda 2 sınemaya ucretsız gonder. haftada en az 3 defaspor sanat gibi aktiviteye katılsınlar. İmkan sağla. rektörlerine audicikler alma!

27.12.2018

Böyle haberlere artık sevinemiyorum. Alanlarında süperstar seviyesinde olabilecek binlerce genç çıkarıyoruz her sene. "13 yaşındaki Messi", "15 yaşındaki Einstein" "8 yaşındaki Paganini" vs vs.. Sonra hayatları mahvoluyor eğitim sistemi yüzünden. Temel seviyede eğitimi zaten beceremiyoruz, bu çocuklar da ilgi alanlarından uzaklarda bir şeylerle iştigal olmak zorunda. Sonra 24 yaşında sıradan bireyler olarak 3000 TL maaşa ömürleri geçiyor. Tüm bu kaostan bir şekilde sıyrılan Aziz Sancar gibilere de ilgi alanıyla taban tabana zıt konulardaki fikirlerini sorup "tu kaka" ilan ediyoruz. Her şeyi aşağı çekip sıradanlaştırmak konusunda üstümüze yok.

27.12.2018

Müslüman bale yapmazcı tayfası ortalıkta yok,ilginç

TÜM YORUMLARI OKU (16)