Bal Kabağının Vücuda Yararları Nelerdir? Bal Kabağının Faydaları ve Zararları

Cucurbita ailesine ait olan bal kabağı, dünya çapında oldukça ünlü bir sebzedir. Bal kabağının ana vatanı Meksika olsa da birçok bölgede üretimi yapılmaktadır. Lif bakımından oldukça yüksektir. Sadece tatlı olarak değil, çorba ve salatanın içinde de kullanılır. Ayrıca çekirdeği de kuru yemiş olarak tüketilmektedir. Antioksidan açısından zengin bir besin olduğundan kaynaklı hücre hasarlanmalarının önüne geçer. Düzenli olarak tüketildiğinde stres ve uyku sorunlarını büyük ölçüde azalttığı görülmüştür. Peki bal kabağının vücuda yararları nelerdir? İşte bal kabağının faydaları ve zararları...

Mutfaklarda sıklıkla kullanılan besinlerden biridir. Lezzetli olduğu kadar oldukça sağlıklı da bir sebze türüdür. Hem cilde hem de vücuda yararları ile bilinir. Aynı zamanda kilo vermek ve bağışıklığını güçlendirmek isteyenlerin tercih ettiği besinlerin başında gelir. Özellikle kış mevsiminde tüketilmesi önerilir. Bal kabağında bulunan vitaminler, daha çok kabuk kısmında yer alır. Bu nedenle de yenileceği zaman kabuk kısımları ince soyulmalıdır. Her ne kadar sert bir yapıda olsa da piştikten sonra, yeterli bir yumuşaklığa erişir. Bal kabağının faydaları ve zararları hakkında merak edilenleri sizler için derledik...

Bal Kabağının Vücuda Yararları Nelerdir? Bal Kabağının Faydaları ve Zararları

Sağlık açısından oldukça faydalı besinlerden biridir. İçerisinde pek çok vitamin bulunur. Bal kabağının hem çekirdeği hem de kendisi A vitamini yönünden zengin olduğundan dolayı göz sağlığını korumada etkilidir. C vitamini ile vücudun bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir antioksidan kaynağı olduğu için toksinlerin atılmasına yardımcı olur. Potasyum, magnezyum, demir gibi minerallerden dolayı kan basıncı düzenler. Böylelikle kan hücrelerine oksijen sağlanır.

Yapısında bulunan karotenoidler sayesinde çeşitli kanser türlerine karşı vücudu korur. Özellikle meme, pankreas, boğaz ve mide riskini azalttığı kanıtlanmıştır. Vücutta kolajen üretimini arttırarak cildin daha geç yaşlanmasını sağlar. Ayrıca cilt kuruluğunun önüne geçer.

Lifli besinler arasında yer alan bal kabağı, kabızlık gibi problemleri çözerek bağırsakları düzenler. Böylelikle bağırsakta biriken zararlı bakterilerin dışarı atılımı kolaylaşır. Ayrıca çoğu sebzede bulunmayan beto karoten pigmenti, bal kabağında bulunur. Bu pigment, kalp- damar sağlının korunmasında oldukça etkilidir. Bal kabağının vücuda ciddi bir zararı bulunmaz. Ancak fazla tüketildiğinde ishale, mide kramplarına yol açabilir. Ayrıca vücutta fazla A vitamini depolanmasına da sebep olur.

Aşağıdakiler de İlginizi Çekebilir

Alabaş Nedir? Alabaşın Faydaları ve Zararları
Arı Poleni Nedir? Arı Poleninin Faydaları ve Zararları
Safranın Faydaları Nedir? Safran Neye İyi Gelir?
Nektarinin Faydaları Nelerdir? Nektarin Neye İyi Gelir?
Brüksel Lahanasının Faydaları Nelerdir? Brüksel Lahanası Neye İyi Gelir?
Hindibanın Faydaları Nelerdir? Hindiba Neye İyi Gelir?

Popüler İçerikler

59 Yıl Sonra Bir İlki Başardı: Kerem Aktürkoğlu Benfica Tarihine Geçti
Fenerbahçe Asbaşkanı Acun Ilıcalı'dan Trabzonspor Derbisi Öncesi Kritik Açıklamalar!
Kilosu 4 Bin Liraya Dayandı: Dubai Çikolatası Yerine Bezelye Yiyor Olabilirsiniz!