Bakkallar Yoksulluğu Anlatıyor: Veresiye Defteri Yeniden Doğdu, Kuruş Hesabı Yapanlarla Satılmayan Ürünler!

Enflasyon, tüm kötülüklerinde değil belki ama yoksulluğun başını çekmeye devam ediyor. Alım gücündeki düşüş özellikle dar gelirliyi pençesine alırken, deniz manzarası olmayan mahalle bakkallarındaysa enflasyonun manzarası netleşiyor. Vatandaşların temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta zorlandığı bilinirken, 80'lerin ünlü veresiye defterleri geri döndü. Enflasyon bazı bölgelerde öyle bir hal alıyor ki ürün çeşitliliğini bile etkiliyor. Satamadığı ürünleri bakkallar artık almıyor.

"5 litrelik yağ satılmıyor"

Cumhuriyet'ten Cengiz Karagöz haberinde aktardığına göre, Üsküdar’da 25 yıldır bakkal esnafı olan bir dükkan sahibi, eskiden kilolarca alınan ürünlerin artık gramla satıldığını söylerken, gelen zamlar sonrasında satamadığı için 5 litrelik yağ satın almadığını belirtiyor.

"Temel alışverişte kredi kartı kullanılıyor"

Veresiye defterlerinin de yeniden revaçta olduğunu söyleyen esnaf, sadece defterlerin değil eskiden bakkaldaki harcamalarda kullanılmayan kredi kartlarının kullanımının arttığını gözlemliyor ve temel alışverişte dahi kredi kartı kullanıldığını söylüyor.

"Vatandaşlar sosyal yardımlarla ayakta kalıyor"

İstanbul’un göbeğinde Şişli'de Kuştepe mahallesinde bir bakkal da mahallede yaşayan profilin günübirlik kazanarak harcayan insanlardan oluştuğunu belirtti. Bölgede yaşayanların kâğıt toplayanlar, çiçek satanlar gibi işlerde çalıştıklarını söyleyen mahalle esnafı, maaşlı çalışan sayısının az olduğu semtte, vatandaşların sosyal yardımlarla ayakta kalabildiklerini söylüyor.

"İnsanlar artık temizlik ürünlerini dahi almaktan vazgeçecek duruma geldi"

Kendilerinin de günü kurtarma derdinde olduğunu bu yüzden artık sadece satabilecekleri ürünleri getirdiklerini söylüyor. Eskiden getirdikleri açık peynir, pirinç gibi ürünleri artık satamadıkları için almadıklarını da eklerken, çarpıcı bir gerçeği de açıklıyor: 

İnsanlar artık temizlik ürünlerini dahi almaktan vazgeçecek duruma geldi. Geçen yıllara oranla veresiye yazdırma arttı.

"İnsanlar kuruş hesabı yapacak düzeye geldi"

İstanbul Avcılar’dan bir bakkal da elektrik faturalarına gelen zamların katlanarak artmasıyla işletmelerin zorlandığını söylerken, pirinç, mercimek gibi ürünlerin büyük marketlerde 50 kuruş daha ucuza satılmasıyla kendilerinden alınmadığını, kuruş hesabı yapan vatandaşlın veresiye yazdıracağı zaman bakkaldan aldığını söylüyor.

Popüler İçerikler

Narin Cinayetinde Yeni Gelişme! Katilin Kim Olduğunu Açıklayan İtirafçı: "Katil, Amca Salim" Dedi
Kayserili Damat Adayı Gelinin Düğünden Önce Talep Ettiklerini Duyunca Arkasına Bakmadan Kaçtı
Kime Taş Geldi? Müge Anlı Narin Cinayeti ile İlgili Hakkında Yazılanlara Sert Yanıt Verdi!