Bakırköy'de İşten Atılan Tiyatroculara Destek: #Bubenimdemeselem

Bakırköy Belediye Tiyatrosu’nda kadrolu oyuncuların yönetmeliğe uygun seçim yapılması mücadelesi sürerken, sözleşmeli oyuncular işten atıldı. İşten atılan Ekrem Yücelten süreci bianet’e anlattı.

Bakırköy Belediye Tiyatrosu sözleşme süreleri bitmeden işten çıkarılan oyuncular ile gündemde.

Tiyatro kapsamında 26 kadrolu, 59 sözleşmeli oyuncu ve müzisyen var.

Sözleşmeli oyuncular, toplu iş sözleşmeleri Şubat 2016’ye dek sürmesine rağmen, sezon bittiği gerekçesiyle 14 Mayıs’ta işten çıkarıldı. Oyunları turneye çıkan üç oyuncu işe geri alınırken, diğer oyuncularla ilgili bir gelişme yok.

BBT, geçtiğimiz sezon kadrolu oyuncuların genel sanat yönetmeni, yönetim kurulu ve disiplin kurulu seçimlerinin yapılması ve özgür tiyatro talepleriyle haberlerde yer almıştı.

Gerek tiyatro içindeki seçimler gerekse sözleşmeli oyuncular için işe alınması için tarihler 7 Haziran seçimleri sonrasına ertelendi.

İşten çıkarılan oyunculardan Ekrem Yücelten bianet’e yaptığı açıklamada işten çıkarılmalarını bu dönemde kadrolu oyuncuları destekledikleri için “cezalandırma” olarak gördüğünü söyledi.

Dava açmaya hazırlanan Yücelten, işe iadenin yanı sıra sözleşmeye görev tanımının eklenmesi, oyundan çıktıktan sonra servislerin sağlanması, yol ve yemek paralarının ödenmesi, mesai ücretlerinin verilmesi gibi talepleri dile getirdi.

Sosyal medyadan ‪da #‎BuBenimDeMeselem etiketiyle işten çıkarılan oyunculara destek kampanyası başladı.

Seçim mücadelesi

BBT’de genel sanat yönetmeni 24 Ağustos 2014 tarihinde hiçbir gerekçe gösterilmeden görevinden alınmıştı. Yerine vekaleten atanan genel sanat yönetmeninin yeni atama yetkisi bulunmuyor. Yönetim ve disiplin kurullarında sanatçılara ayrılan kadrolar boş.

BBT’nin Tüm Bel-Sen üyesi kadrolu oyuncuları yönetmeliğe uygun olarak seçimlerin gerçekleşmesi için dokuz aydır mücadele yürütüyor.

15 Mayıs’ta eksik kadroyla devam eden kurulların görev süresinin sona ermesi üzerine yaptıkları açıklamada idarenin uygulamalarında yasa ve yönetmeliklere uyması, seçimlerin gerçekleşmesi gibi taleplerini dile getirdiler.

Bu dönemde başlattıkları “Nasıl bir tiyatro?” tartışmasıyla, farklı tiyatrolardan sahne emekçileriyle sanatı, toplumu, insanı merkeze koyan, kolektif üretim, kolektif yönetim anlayışına dayalı, özgür bir tiyatro isteklerini anlattılar.

Seçimlerin 16 Haziran’da gerçekleşeceği kararı alınmışken bu kez de sözleşmeli meslektaşlarının işten çıkarılması sorunu gündeme geldi.

Belediye İş üyesi 59 sözleşmeli oyuncu ve müzisyenin işten atıldı.

“Her sezon sonu işten atıldım”

İşten atılan oyunculardan Ekrem Yücelten, 2010’da Külhanbeyli müzikaliyle yevmiyeli olarak başladığı BBT’de sendikalı olmalarına ve işten atılmalarına varan süreci anlattı.

“2010’da yevmiyeli olarak işe başladım. Her yıl sezon başı işten çıkarılıp, daha sonra işe geri alındık. Son üç yıl yazları okuma tiyatroları gibi etkinliklerle kısa süre sonra işe başlatarak yazın da maaşlarımızın yatması sağlandı.

“Haklarımdan haberim yoktu. Bir arkadaşımızın bu gidişata karşı haklarımızdan bahsetmesi üzerine mücadeleye başladık. Oyuncular Sendikası’na üyeydim, diğer arkadaşlar da üye oldu. Toplu İş sözleşmesi hakkı için Belediye İş’e de üye olduk. Bu sezon içinde Şubat 2016’ye dek geçerli olan toplu iş sözleşmemiz imzalandı. Ancak sözleşmede görev tanımımız yok.”

“Bizi işe almaya çağıran olmadı”

Yücelten, TİS’e rağmen belediyenin sendikaya işten çıkarılacaklarını ancak 15 gün sonra geri alacaklarını söylediğini, sendika ile belediyenin üç günde anlaştıklarını söyledi.

“14 Mayıs’ta işten çıkarıldığımıza dair kağıt geldi. Teknik ekip ve belediye çalışanları üç gün sonra işe alınmak üzere çağrıldı ancak bizi çağıran olmadı.

“Turneye gidecek oyunda yer alan üç sözleşmeli arkadaşımız 29 Mayıs’ta çağırılarak işe başladı. Bunu duyunca 1 Haziran’da tiyatroya giderek belediye başkanı ile görüşmek istedik. Sendika temsilcisi bizi engellemek istedi. Sendika temsilcisini güçlükle ikna edip Genel Sanat Yönetmeni Aytekin Özen ile görüştük.

“Aytekin Özen, ‘Ben kimsenin dışarı kalmayacağı oyun düzeni hazırlamak istedim ama belediye başkanı kabul etmedi. Kimsenin dışarıda kalmayacağı yeni düzenleme yapıyorum ama belediye başkanı kabul eder mi bilmiyorum, bana 10 Haziran’a dek zaman verin, dava hakkınız sona ermeden işi sonuçlandıracağım’ dedi. Oyun ve oyuncu seçimini belediye başkanına bırakmakla ilgili sorumuz cevapsız kaldı.”

“Sendikaya olan inancımı kaybettim”

Yücelten, bu tarihin her seferinde değiştiğini ve sendikadan ne de belediyeden resmi açıklama yapıldığını belirtti.

“Sendikanın yapması gereken neden işten çıkarıldığımızı sorarak eylem yapmaktı. Ama bence 59 kişiyi çok önemsemedi. 300’ü aşkın kişinin toplu iş sözleşmesini yapmışken 59 kişi için belediye ile arasını bozmak istemedi. Sözlerin tutulmayacağı açık. Kendi yoluma devam ettim. Konuyu sosyal medyada gündeme getirdim, basın ilgi gösterdi. Sendika temsilcisi sendikanın sosyal medya hesabından ‘Umarım arkadaşlarının sürecine zarar vermez’ gibi beni hedef gösteren açıklamalar yayınladı. Beni en çok şaşırtan şey buydu.

“Sendikaya olan inancımı ben kaybettim. Arkadaşlarım sendikadan gelecek haberi bekliyorlar. 12 Haziran’da dava açma süremiz bitiyor. 10’unda açıklama yapılacağı söyleniyor. Ben de dava açma hazırlıklarımı yapıyorum.”

Haber: Beyza Kural/Bianet

Popüler İçerikler

Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
Demet Akalın 'Laiklik' Açıklamasıyla Gündem Olan Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin'e Ateş Püskürdü!
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?