Bakara Suresi Nedir, Neden Okunur? Bakara Suresi Faziletleri Nelerdir? Bakara Suresi Türkçe Okunuşu ve Anlamı…

Kuran-ı Kerim'deki en uzun sure olarak bilinen Bakara Suresi toplamda 286 ayetten oluşur. Medine döneminde nazil olan sure adını 67-73. ayetlerdeki “bakara (sığır)” kelimesinden almaktadır. Bakara suresi İslam’ın ana kurallarını içerisinde barındıran hükümler içerir. Özellikle son iki ayeti olan ve Amenerrasulü olarak da bilinen ayeti okumanın çok faziletli olduğunu ve bizlere yeteceğini müjdeleyen Peygamber Efendimiz (SAV), bu sure ile şeytanı evden kaçırmanın mümkün olduğunu müjdelemiştir. Evde Bakara Suresini okumanın faziletlerini ve Bakara Suresinin önemine işaret eden hadisleri sizler için hazırladık. Bakara Suresi nedir? Bakara Suresi neden okunur? Bakara Suresinin fazileti ve sırları neler? Bakara Suresinin okunuşu ve Bakara Suresinin anlamı...

Evlerde okunması gereken en faziletli sure olarak biline Bakara suresi özellikle son iki ayetiyle büyük önem arz etmektedir. Okunduğu takdirde eve şeytanın giremeyeceğini bizlere müjdeleyen Sevgili Peygamber Efendimiz (SAV), hadis-i şerifinde “Evlerinizi (içinde Kur’an okumayarak) kabirlere çevirmeyiniz. Şeytan, içinde Bakara suresi okunan evden ürker ve uzaklaşır” (Müslim, “Müsâfirîn”, 212). buyurmaktadır. İşte Bakara Suresinin okunuşu ve anlamı...

Bakara Suresi Nedir?

İsrailoğulları, Hz. Musa ve ahiret günü, Bakara Suresinin değindiği konulardır. Allah yolunda şehit olanların ölü olmadıkları, Allah katında bulundukları ifade edilir. Haram kılınan etler tek tek sıralanarak Müslümanlar uyarılır.

Bakara Suresinde fitne çıkaranlara karşı neler yapılması gerektiği tek tek anlatılır. Müslümanların sadece kafirler saldırırsa karşılık vermelerini anlatan ayetler bu surenin içerisindedir. İnsanlardan sürekli olarak düşünmeleri ve akıllarını işletmeleri istenir. Bakara Suresi dünya ve ahiret hayatına dair önemli bilgiler verdiği için tekrar tekrar okunmalıdır.

Bakara kelimesinin sözlük anlamı sığır, dana ve inektir. İsrailoğullarından bahsedilen kısmında Hz. Musa'nın etrafındaki kişiler ile konuşmaları aktarılır. Allah, Hz. Musa'nın kavminin bir inek kesmesini emreder Ayetlerde ineğin özellikleri tüm detaylarıyla anlatılır. Yaşlı veya körpe olmadığından bahsedilir. Boyunduruk yememiş olan ineğin renginin sarı ve parlaktır. İsrailoğulları başta itiraz etseler de en sonunda emri yerine getirirler. Daha sonra kesilen ineğin parçasıyla ölü bir adama vurulur ve adam dirilir.

Surenin bu kısmı Allah'ın diriltme kudretini gösterdiği için önemlidir. Bununla birlikte bazı müfessirlere göre sarı renkli inek, altını simgelemektedir. Ayeti bu şekilde tefsir edenler, ''Seyredenlere mutluluk verir'' ve ''sarı, rengi parlak bir inektir'' ayetlerini örnek olarak gösterir. 71. ayette geçen ''az kalsın yapamayacaklardı'' ifadesi ise İsrailoğulları'nın para ve altına olan düşkünlüğünü ifade etmektedir.

Bakara Suresi Neden Okunur?

Evlerde bolluk ve bereket için okunabilecek en etkili surelerden biri olan Bakara Suresinin faziletleri ile ilgili pek çok sahih hadis-i şerif vardır. Öyle ki Efendimiz (SAV) Bakara Suresinin kişi üzerinde şefaatçi olabileceğini şu hadiste gözler önüne sermektedir: ''Kur’an’ı okuyunuz; çünkü o, kıyamet gününde kendisini okuyanlara şefaat edecektir. İki nur yumağını, yani Bakara ve Âl-i İmrân sûrelerini okuyunuz; çünkü onlar, kıyamet gününde iki büyük bulut veya gölgelik ya da kuş sürüsü gibi gelerek kendilerini okuyanları savunacak ve koruyacaklardır. Bakara sûresini okuyunuz; çünkü ona sahip olmak bereket, terketmek ise hasret ve pişmanlık sebebidir; ona sihirbazların güçleri yetmez” (Müslim, “Müsâfirîn”, 252).

Medine döneminde inen Bakara Suresi, Adını, 67-73. âyetlerde yer alan 'bakara (sığır)' kelimesinden alır. Sûre, İslâm hukukunun ana konularıyla ilgili pek çok hüküm içermektedir. Bakara oku sayfamızda sizler için Bakara surelerinin anlamı, tefsiri ve Diyanet Türkçe meali yer almaktadır. Ayrıca Bakara surelerini ezberlemek isteyen kişiler Bakara Suresi Türkçe ve Arapça okunuşu detaylarına ulaşabilirler.

Bakara Suresinin Son İki Ayeti: Amenerralü’nün Türkçe Okunuşu

Amener rasulü bi ma ünzile ileyhi mir rabbihı vel mü'minun küllün amene billahi ve melaiketihı ve kütübihı ve rusülih la nüferriku beyne ehadim mir rusülih ve kalu semı'na ve eta'na ğufraneke rabbena ve ileykel masıyr

La yükellifüllahü nefsen illa vüs'aha leha ma kesebet ve aleyha mektesebet rabbena la tüahızna in nesına ev ahta'na rabbena ve la tahmil aleyna ısran kema hameltehu alellezıne min kablina rabbena ve la tühammilna ma la takate lena bih va'fü anna vağfir lena verhamna ente mevlane fensurna alel kavmil kafirın

Allah’ın elçisi ve müminler, rabbinden ona indirilene iman ettiler. Her biri Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine inandılar. 'O’nun elçileri arasında ayırım yapmayız' ve 'İşittik, itaat ettik, bağışlamanı dileriz rabbimiz, gidiş sanadır' dediler.

Allah hiçbir kimseyi, gücünün yetmediği bir şeyle yükümlü kılmaz; lehinde olanı da kendi kazandığıdır, aleyhinde olanı da kendi kazandığıdır. Rabbimiz! Unutur veya yanılırsak bizi cezalandırma! Bizden öncekilere yüklediğin gibi bize de ağır yük yükleme! Üstesinden gelemeyeceğimiz şeyleri üzerimize yükleme! Bizi bağışla, ayıplarımızı ört ve bize rahmetinle muamele buyur! Sen bizim sahibimiz ve yardımcımızsın; artık inkârcı topluluğa karşı bize yardım et!

Bakara Suresini Okumanın Fazileti ve Faydaları

Bakara suresinde sık sık hesap gününden bahsedilmektedir. O gün kimsenin kimseye yardım edemeyeceğinden ve herkesin öz benliklerinden hesaba çekileceği hatırlatılır. Bu sure sık sık okunarak ahiret günü hatırlanmalı ve takva sahibi olunarak günah işlemekten kaçınılmalıdır.

Oku 18.Bölüm Bakara Suresi - DİYANET TV

Popüler İçerikler

Mauro Icardi'den Olay Wanda Nara Paylaşımı: ''Evimde 2 Saat Boyunca Beni Taciz Etti''
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?