Yeni büyükşehir yasasının yürürlüğe girmesiyle birlikte nüfusu 500 binin üzerinde olan her il büyükşehir statüsü kazandı. Yeni büyükşehir kanununun en çok etkilediği il ise Muğla oldu. Muğla’da eskiden belde belediyelerinin işlettiği tesisler belde belediyeleri yeni kanunla ortadan kalktığı için ihale düzenlenmesi adına il yönetimlerine (valilik) devredildi.
DALÇEV KAZANDI
Valilikler ise kendilerine devredilen tesisler için ihale kanunu uyarınca ihaleler düzenledi. İşte İztuzu için her şey burada başladı. İngiliz The Times gazetesinin Avrupa’nın 1 numaralı açık alanı seçtiği İztuzu sahili bu yıl yaz aylarına kadar Dalyan Belediyesi tarafından işletiliyordu. Yılda binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan tesis için daha sonra bir ihale açıldı. İhaleye iki talip vardı. Bunlardan biri artık Dalyan’ın bağlı olduğu Ortaca Belediyesi biri ise İngiliz ortaklı DALÇEV isimli şirketti. Sahilin işletilme ihalesini 8 milyon lira bedelle DALÇEV kazandı. CHP’li Ortaca belediyesi ise sahil için düzenlenen ihalenin kendilerine haber verilmeden yapıldığını iddia etti.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA VERİLDİ
DALÇEV’in ihaleyi kazanmasının ardından Ortaca Belediyesi ihalenin iptali için dava açtı. İdare mahkemesi 23 Haziran 2014 tarihinde DALÇEV’e verilen sahilin ihalesini iptal etti. İptalin gerekçesi olarak kararda, 'Uygulanması halinde telafisi güç zarar doğura bilecek nitelikte bulunması, davalı idarenin savunması ve ara kararın cevabı alınıp ya da savunma ve ara kararı cevap verme süresi geçip yeni bir karar verilinceye kadar dava konusuna ilişkin yürütmeyi durdurulması kararı verilmiştir' denildi. Tarihler 15 Ekim’i gösterdiğinde ise Muğla 1’inci idare mahkemesi İztuzu’na yönelik olarak önceden verdiği yürütmenin durdurulması kararını yapılan itiraz üzerine bozdu.
KONU MECLİSE TAŞINDI
Sahilin bu durumu CHP Muğla Milletvekili Nurettin Demir tarafından meclise de taşındı. Nurettin Demir Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce’nin yanıtlaması sahilin son korunma durumunu öğrenmek için bir soru önergesi verdi. Mahkemenin ihalenin iptali kararını bozmasından sonra Dalyan sakinleri eylemler yaparak yargı sürecini protesto etti. 24 Kasım’da düzenlenen bu eylemlerin bir tanesinde Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik’in tansiyonu 24’e fırladı. Karaçelik hastanelik oldu.
GECE GELDİLER
Bugün gelinen süreçte ise İztuzu plajı hiç olmadığı kadar Türkiye gündemine oturdu. Plajın işletme hakkını alan İngiliz ortaklı özel şirket DALÇEV yetkilileri, mahkemenin yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar vermesi üzerine 30 Aralık gecesi Boğazağzı Mevkisi’ndeki tesisleri devralmaya geldi. Ortaca Belediye Başkanı Karaçelik, ellerinde Ortaca 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından alınan işletme protokolünün hükümlerinin uygulanmasının tedbiren durdurulması dair karar olduğunu belirtip, duruma tepki gösterdi. Jandarma tesislerde geniş güvenlik önlemi alırken, tesislerin bulunduğu bölgeye deniz ve karadan kimse sokulmadı.
HAZİRAN’DA ALMAMIZ GEREKİYORDU
Olayla ilgili olarak konuşan DALÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan Oruç 'Normalde Haziran’da işletmeyi teslim almamız gerekiyordu. Ancak, Ortaca Belediyesi’ndeki tesisler bize teslim edilmedi. Belediye bize birçok dava açtı. Adalete olan saygımız nedeniyle bugüne kadar herhangi bir işlem yapmadık. Davanın neticesini bekledik. Elimizde tutanak var. Biz kapıyı kırıp açmadık. Açıktı girdik. Valilik, mahkeme kararını dün saat 17.00’de tebliğ etti. Biz de tesislere geldik. İşgalci değiliz. Karar sabah tebliğ edilmiş olsa sabah gelirdik. Hukuk mücadelesini biz kazandık. Bundan sonra herkes işine bakacak' dedi.
ELİMİZDE KARAR VAR
Ortaca Belediye Başkanı Hasan Karaçelik, 'Elimizde Ortaca 1’inci Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından alınmış karar var. 25 Aralık’ta verilen bu kararda işletme protokolünün hükümlerinin uygulanmasının tedbiren durdurulması yazıyor. Buna göre ihaleyi alan firmanın gece yarısı bu uygulamayı yapmasına bir anlam veremiyorum' diyerek, tepkisini dile getirdi.