Bakanlık 3 Yıl Sonra Soruşturma Başlattı: Yoros Kalesi'ndeki 661 Tarihi Eserin Çalındığı Ortaya Çıktı

İstanbul Beykoz’da yer alan tarihi Yoros Kalesi kazı deposunun 2 Şubat 2015 günü soyulduğu ortaya çıktı. 2013 ve 2014 yılındaki arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan tam 661 eser hırsızlar tarafından çalındı. Kültür ve Turizm Bakanlığı 3 yıl sonra 2018 yılında konuyla ilgili soruşturma başlattı. Ancak ne hırsızlar ne de 661 eser bulunabildi.

Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın çalışmalarını sürdürüyordu

İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümü'nden Prof. Dr. Asnu Bilban Yalçın tarafından sürdürülen kazılarda bugüne kadar çok sayıda tarihi eser ortaya çıkarıldı. Prof. Yalçın, 2013 yılında verdiği mülakatta 'uluslararası bilim camiasının kazı sonuçlarını beklediğini' ileri sürmüştü. Ancak o çalışmalar bir gece hırsızların kalenin içindeki kazı deposunu soymasıyla sekteye uğradı.

7 Şubat 2015 gecesi kazı deposu soyuldu

2 yıllık kazı çalışması sonucunda bulunan 661 eser ortadan kayboldu. Kültür ve Turizm Bakanlığı verilerine göre 7 Şubat 2015 gecesi Yoros Kalesi arkeolojik kazılarına ait kazı deposunun kapısının mührü ve kilidi kırıldı. Bu durum ertesi gün kazı bekçisi tarafından bildirildi. Daha önce 2010 yılında da kalenin Bizans dönemine ait mermer kitabesi çalınmış, bir evin ahırında gömülü olarak bulunmuştu.

Bakanlık, soyguna ilişkin üç yıl boyunca soruşturma başlatmadı

2015 soygunu emniyet tarafından soruşturuldu ancak hiçbir ize rastlanmadı. Kazı ekibi 2013 yılı kazısına ait 233 eser, 2014 yılına ait 428 eser olmak üzere toplam 661 eserin kayıp olduğunu Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirdi. Bakanlık, soyguna ilişkin üç yıl boyunca soruşturma başlatmadı. Bakanlık resmi internet sitesinden eserlerin fotoğraflarını paylaşarak koleksiyonerleri uyardı.

Çalınan eserlerle ilgili bir ize rastlanmadı

Soygundan üç yıl sonra şubat ayında açılan soruşturma sonucunda eserlerle ilgili herhangi bir ize rastlanmadı. Soygunun nasıl olduğu ve içeriden yardım alınıp alınmadığı belirlenemedi. Bakanlıktan yapılan açıklamada şöyle denildi: 'Kayıp eserler, çeşitli niteliklerinden ötürü etütlük malzeme olarak ayrılan eserlerden olup bazısının çok küçük parçalar halinde formsuz nitelikte, aralarında pişmiş toprak kap (kulp, dip, ağız, gövde, kapak parçaları), kandil parçaları, lüle ve parçaları, sikke, mermi kovanları ve metal objeler şeklinde tanımlanabilen malzemelerden oluştuğu bilinmektedir. Söz konusu kayıp eserlerin bulunabilmeleri için yurt içinde ve yurt dışında gerekli duyuruları yapılmıştır.'

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Popüler İçerikler

Fernando Muslera, Jose Mourinho'yu Hedef Aldı: "İstemiyorsa Gidebilir"
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
05.09.2018

AKP'nin halkın değerleriyle kavgalı olmadığı çok belli oluyor gerçekten. Sorumluluk duygusu sıfır, cehalet paçadan akıyor ve hiçbir şey bilmedikleri halde her şey hakkında fikirleri var. Bu aptallığı daha fazla övmeyin lütfen. Yarın birgün ülkeyi alıp götürürler haberiniz olmaz!

olm bütün kaleyi kaldırsalardıda imara açaydınız ne gerek vardı zahmet ettiniz bu akdar

05.09.2018

Bekleseydiniz biraz daha keşke yakında yeni bir çağ başlar. Şunun şurasında ortama her bir çağ 300-500 yıl sürüyor.

TÜM YORUMLARI OKU (16)