Bakanlığın Gözü YouTuber'ların Gelirinde: Hesaplarında 5 Yıllık Vergi İncelemesi Başlatıldı

Başta YouTube olmak üzere sosyal medyada özel içerik oluşturarak izlenme sayısına bağlı olarak gelir elde edenlerin sayısındaki artış, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu gelirlerin vergilendirilmesi konusunda özel inceleme başlatmasına yol açtı.

Dünya'dan Hüseyin Gökçe'nin haberine göre Maliye, Google Ireland’ın Türkiye’deki gerçek kişilerin banka hesaplarına yaptığı ödemeler üzerinden geriye dönük 5 yıllık vergi incelemeleri başlattı. Bu kapsamda bazı kişilere cezalı tarhiyatlar gönderirken, YouTuber'ların elde ettiği gelirin vergiye tabi olup olmadığı tartışma yarattı. Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlık AŞ. kurucu ortağı Nazmi Karyağdı ise YouTuber'ların elde ettiği gelirin bir ticari kazanç değil, serbest meslek kazancı niteliği taşıdığını bunun da vergiden müstesna olduğunu söyledi.

Başta YouTube olmak üzere sosyal medyada özel içerik oluşturarak izlenme sayısına bağlı olarak gelir elde edenlerin sayısındaki artış, Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın bu gelirlerin vergilendirilmesi konusunda özel inceleme başlatmasına yol açtı. Abone sayısı 1000’den fazla olan kişilerin Youtube’a yüklenen videolara, 4 bin saat izlenme sınırını aştıktan sonra reklam veriliyor. Videonun sahibi izlenme sayısına göre bu reklamlardan para kazanıyor.

Gelir Vergisi Kanunu’nda net bir hüküm yer almadığı için YouTuber'lar Gelir İdaresi’ne başvurarak elde ettikleri gelirin vergiye tabi olup olmadığını sormaya başladılar.

Başkanlık, bu gelirlerin bir tür emek-sermaye organizasyonuna dayandığını, kazanç sağlama niyet ve kastının bulunup bulunmamasının ticari faaliyet niteliğini değiştirmediğini bildirdi. Bu kapsamda Gelir Vergisi Kanunu’nun 37’nci maddesi uyarınca, her türlü ticari ve sınai faaliyetlerden doğan kazançların ticari kazanç olduğu belirtilerek elde edilen gelirlerin vergiye tabi olduğu cevabı verildi.

Gelişmeleri Dünya’ya değerlendiren Nazmi Karyağdı, YouTuber'ların elde ettikleri gelirin beyana tabi olup olmadığı konusunda yıllardır tereddüt içinde olduklarını belirterek, bunun çözümü için Gelir İdaresinden özelge (mukteza) istediklerini bildirdi.

Bu taleplere 5 yıla yakın süredir cevap alınamadığının altını çizen Karyağdı, cevapların 2019’un sonunda ancak gelmeye başladığını kaydetti. Cevaplarda her türlü ticari ve sınai faaliyetten doğan kazançların ticari kazanç olduğu hususunun yer aldığının altını çizen Nazmi Karyağdı, “5 yıla yakın süre boyunca elde ettiği gelir için beyanname verip vermeyecekleri konusunda resmi hiç bir bilgiye sahip olamayan YouTuber'ler, cezalı vergiyi ve gecikme faizini ödeyerek elde ettikleri gelirin vergiye tabi olduğunu öğrenmiş oldular” dedi.

'Elde edilen gelir ‘ticari kazanç’ değildir...'

Cep telefonu veya bilgisayarla video üreterek bunu Youtube’da yayınlamanın ticari faaliyet olmadığını dile getiren Karyağdı, ortada ticari bir organizasyon bulunmadığını söyledi.

Ticari faaliyetin temel unsurunun nakde dayalı sermayeye tabi olması olduğuna değinen Karyağdı, bu işin içinde emek olsa bile ticari kazanç olabilmesi için parasal sermayenin tahsil edilmiş olması gerektiğini kaydetti.

Burada cep telefonunun sermaye, video yüklemenin de ticari organizasyon olarak değerlendirilemeyeceğini dile getiren Karyağdı, “Herhangi bir sebeple eline bir miktar gelir geçen herkesi ticari kazanç elde eden gelir vergisi mükellefi saymak ve hayali bir ticari organizasyon inşa etmek hayatın gerçeklerine ve yasalara uygun değildir” diye konuştu.

İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra tasarlanan vergi sistemiyle günümüz aktivitelerinin vergilendirilemeyeceğinin altını çizen Nazmi Karyağdı,

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın bu yorumunu gözden geçirmesi gerektiğini bildirdi.

Yeni Bir Dönem Başlıyor! Twitter’dan ‘Abonelik’ Sistemi Çalışması
Napoli Belediyesi, Şiddet ve Ayrımcılığa Maruz Kalan LGBT+ Bireyler İçin Sığınma Evi Açtı
Türkiye Akademisinden Beyin Göçünü Destekleyen Küflenmiş Manzaralar

Popüler İçerikler

Kadınlarla Kafayı Bozan Sözde Hoca Bu Kez de "Karını Bize de Evde Oynat" Sözleriyle Tepki Çekti
Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kadınların Kırmızı Ruj Sürerek "Çiftleşme" Mesajı Verdiğini İddia Eden Uzman
YORUMLAR
09.02.2021

Bence mantıklı. Sonuçta içerikte üretse bu işten para kazanıyor. Memlekette yıllarca üniversiteler de dirsek çürütüp atama bekleyen öğretmenler var. 20 yaşında 1 milyonluk arabaya binmek bi kadar kolay olmamalı.

Pasif Kullanıcı
09.02.2021

Burada önemli nokta YouTuber'ların seslendiği kitle, hedef kitlen seni milyonlarca görüntülüyor, sende kaymağını yiyorsun, bu kadar basit. İster muazzam bir içerik oluştur, ister aptal saptal şeyler çek yükle. Alan memnun, veren memnun. Adaletsiz dünya düzeni işte. Ama kazançları kesinlikle vergilendirmeye tabi olmalı, her YouTuber kazancının vergisini vermeli. Çıkıpta "Benim tam zamanlı işim YouTuberlık" demeyi biliyorlar, dimi ama :)

09.02.2021

Bir gelir elde ediliyor ise kesinlikle vergi alınmalı. Sonuçta youtuberlar binlerce lira kazanıyor bu iş artık bir sektör

09.02.2021

ortada kazanç varsa vergi de olmalı, biz 3 kuruş maaşımızla vergi öderken yattıkları yerden para kazanan bu asalak sürüleri de ödemeli

TÜM YORUMLARI OKU (29)