Bakan Selçuk Yeni Lise Sistemini Anlattı: 'Bu Modelin İlk Sınavı 2024'te'

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, liselerde uygulanacak yeni sistemi anlattı. Ders sayılarının azaltılacağını belirten Yılmaz, tasarı ve beceri atölyeleri kurularak öğrencinin yeteneklerinin tespit edileceğini söyledi. Ayırca yeni modelde ilk üniversite sınavının da 2024'te yapılacağını bilgisini verdi. 

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, Borusan Asım Kocabıyık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi konferans salonunda düzenlenen 'Lisede Ne Yaptık?/Ortaöğretim Tasarım Tanıtım Toplantısı'nda liselerde uygulanacak eğitim sistemiyle ilgili açıklamalar yaptı. Yılmaz açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

''Acele etmiyoruz, acele edersek çözümlemelerimiz daha sonra problem olur. Sınıfta öğretmenleri güçlendirmeden bu tasarımın hayata geçmesi mümkün değil, bu konuyla ilgili çalışmalar var. Çocuklarımızı 2035'lere hazırlıyoruz, zamanın ruhuna uymak zorundayız.'

Öğretmenlerin de öğrencilerin de öğrendiklerini içselleştiremediğini ifade eden Bakan Selçuk, 'Önümüzde bir çağ var çok farklı bir çağ geliyor. Tekillik dediğimiz bir çağ geliyor. Biyolojik, dijital fiziksel çağ geliyor. Beynimize damarlarımızda robotların dolaştığı bir başka çağa doğru gidiyoruz' dedi.

Ders sayıları azaltıldı

Selçuk, Milli Eğitim Bakanlığınca belirlenen yeni eğitim modelinde ders sayısının 9. sınıfta 8'e, 10. sınıfta 9'a, 11. sınıfta 9'a, 12. sınıfta 7'ye düşürüldüğünü açıkladı.  

Ayrıca Anadolu Liseleri için 9-11. sınıflarda 35, 12. sınıflarda ise 24 ders olarak planlandı. Lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı 35 saati Akademik Gelişim Programı, 5 saati Hayal-Etkinlik-Yaşam temalı çalışmalar olmak üzere 40 saat olarak planlandı.

"Tasarı ve beceri atölyelerinde yetenek tespit edilecek"

Çocuğun yeteneğini ölçeceklerini belirten Selçuk, 'Kişisel kariyer rehberliği elbette mümkün olacak. Tasarı ve beceri atölyelerinde yeteneğinin ne yöne olduğunu görecek testlerle de bunlar tespit edilecek.' ifadesini kullandı. Yılmaz, eğitim sisteminde değişim için zamana ihtiyaç olduğunu aktardı: 

'Eğitimciler, 'Sınav odaklı sistem nasıl değişecek?' diyor. Bu bir kağıt, kalem, bilgi yapmak gibi bir şey değil. Bizim bir 300 yıllık maarif davamız var. Neden eğitim sistemi değişmiyor ya da sık sık değişiyor. deniyor. Önemli olan ne yaptığını bilmek. Biz çok büyük bir gökdelen inşa ediyoruz. Onun elektrik sistemi şu, statiği bu, mimarisi şu diyoruz. Bunun için zamana ihtiyacımız var. Hemen yapamayız, Toplum istese de yapamayız. Öğretmene yatırım yapmadan, içeriğe yatırım yapmadan değişim yapamayız.'

Haftada beş saat "hayal-etkinlik-yaşam" eğitimi

'Hayal-Etkinlik-Yaşam temalarında çalışmalarla değerlendirilmek üzere kısa adı HEY olan haftalık 5 saatlik zaman dilimleri planlandı' diyen Selçuk, 'Bu zamanlarda öğrencilerin tasarım ve uygulama becerilerini geliştirecek etkinlikler yapmaları ve toplumsal fayda çalışmalarıyla yaşamla ilişki kurmaları hedeflendi. Bu amaçla, 9-11. sınıflarda haziran ayları ağırlıklı olarak portfolyo, sunum ve değerlendirme çalışmalarına ayrıldı. Buradaki amaç öğrencilerin sadece akademik değil sosyal ve duygusal becerilerinin en üst düzeyde gelişiminin sağlanması yoluyla dengeli bir eğitim sisteminin oluşturulması.Bu çerçevede, lisenin ilk üç yılında haftalık okul zamanı; 35 saati AGEP, 5 saati HEY olmak üzere toplam 40 saat olarak planlandı' şeklinde konuştu.

Kariyer ofisleri geliyor

Öğrencilerin lise dönemi boyunca kendilerini tanımaları ve yaşamın diğer aşamalarını daha etkili yönetmelerini sağlamak üzere her okula Kariyer Ofisleri kurulacağını kaydeden Selçuk, 'Kariyer ofisleriyle öğrencilerin, tüm alanlardan seçecekleri dersler aracılığıyla daha dengeli bir müfredat içinde kendilerini yetiştirmeleri hedeflenmektedir. Başta sertifika programları olmak üzere öğrencilerin okul içi ve okul dışında edinmeleri gereken beceri alanları müfredat içine alınarak okul zaman planlamasına dahil edilmiştir' dedi.

"Sınav amaç değil araç olacak"

Türkiye'de okullar arasındaki imkân farklılıklarının fazla olduğu gerçeğinin altını çizen Selçuk, 'Biz bu farkı azaltırsak sınavın baskısı azalacak. Özellikle mesleki teknik eğitime yatırımlarımızla, bu sistemin daha esnek olmasına katkı sağlıyoruz. Ne bekliyoruz sınavın baskısını azaltarak? Sınav amaç haline gelmeyecek araç olacak. Bunun için zamana ihtiyacımız var. Çünkü ciddi parasal yatırıma ihtiyacımız var' dedi.

"Yeni dönemin ilk sınavı 2024'te"

Yeni modelde ilk üniversite sınavının 2024 yılında yapılacağı bilgisini veren Selçuk, şunları söyledi:

'Bu ortaöğretim tasarımına uygun bir yükseköğretim sınavı nasıl yapılır, ortaöğretimde sınavlar nasıl olmalı. Bunun için çalışıyoruz. Yeni sistem 2024’e denk geliyor. O zamana gelmeden önce bunu netleştireceğiz. Kendimize sorduk. Bunun nasıl tek bir parça halinde bütünleştireceğiz. Asıl zaman alan bu. Biz akademik gelişimi çok önemsiyoruz. Disiplinler üstü çalışmaları çok önemsiyoruz. Örneğin doğa bilimleri, sosyal bilimler gibi bütünleşik mantıkla ders almasını çok istiyoruz. Aynı zamanda duygusal ve bilişsel gelişimi önemsiyoruz. Önümüzdeki eğitim-öğretim yılında yani 2019-2020’de 12'nci sınıfta olan gençlerimiz için onların rahatlatılması, ilgi ve yeteneklerin dikkate alınması için bir hazırlığımız var. Onu daha sonra kamuoyuna paylaşacağız. Yeni ortaöğretim modelinin uygulamaya başlamasının ardından, bu modelde ilk üniversiteye geçiş sınavı 2024’te yapılacak. '

12. sınıfta üniversiteye hazırlık dersleri

12. sınıfta öğrencilere yükseköğretime hazırlıkla ilgili derslerin verileceğini aktaran Selçuk, 'Matematik uygulamarı, biyoteknoloji, yapay zeka, davranışsal ekonomi, hukuk... Bu dersler bizim icat ettiğimiz dersler değil. Belli başlı ülkelerde verilen sıradan dersler olarak veriyorlar' diye konuştu.

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Türkiye Kaçıncı Sırada? Bir Ankete Göre En Güzel Kadınların Bulunduğu Ülkeler Açıklandı
Askerlerine Cinsel Saldırıda Bulunan Komutana 38 Yıl 70 Ay Hapis Cezası Verildi
YORUMLAR
18.05.2019

Müziğe, görsele, bedene değer verilmeyip, matematik bilmeyen öğrencilerin aptal yerine konulduğu sürece zor işler bu sistem.

18.05.2019

hayal kurma beceri dersi öğretmenler ; “serbestsiniz arkadaşlar” (herkes telefonlara gömülür.)

18.05.2019

Yeni sistem güzele benziyor fakat her ne kadar meb ben bunları koydum değiştirdim dese de iş okul iradesi ve öğretmen zihniyetinde bitiyor. İlkokuldan itibaren en basitinden müzik beden görsel sanatlar dersleri çoğunlukla öğretmen tarafından matematik olarak işleniyorken biraz zor. Örneğin benim lisemde seçmeli derslerin hiçbirini kendim seçmemiştim ve seçilen dersler de yine başka derslerin işlenmesine ayrılıyordu (örn: coğrafya matematik kimya gibi). Yani sen dersin ben 5 saat hayal kurma dersi koydum okul iradesi der aa güzel hadi bu çocuklar kalan 4 saatinde otursun şu dersi işlesin boşa gitmesin ders. Kariyer ofisi uygulaması da şu an okullarda olmasa da rehberlik servisleri var fakat o servislerde okulda en fazla 50 öğrenciyi tanıyor geri kalanlar değersiz sanki. umarım kurulan servis tüm öğrencileri tanır ona göre yanıt verir. Eğer öğretmenler ve idare sorunu halledilirse öğrenciler adına güzel olacağına inanıyorum.

TÜM YORUMLARI OKU (27)