Bakan Yıldız'dan Petrol Fiyatlarıyla İlgili Açıklama

ENERJİ ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 'Yemen’in dünya petrol ticaretindeki payı, binde 2’ler civarında. Ancak en büyük petrol ihracatçısı Suudi Arabistan’ın ticaret yolu üzerinde olması nedeniyle, oradaki olaylar, dünyadaki ham petrol fiyatlarını yüzde 5 tetikledi' dedi.

Bakan Yıldız, Kayseri'de İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün yeni binasının açılış törenine katıldı. Yıldız, burada gazetecilerin, Yemen’deki olayların petrol fiyatlarını etkileyip etkilemeyeceği sorusuna, 'Hiçbir sektör, siyasi istikrarsızlıkları sevmez ama enerji sektörü hiç sevmez. Yemen’in dünya petrol üretimindeki payı, binde 2’ler civarında, ciddi bir miktar değil. Ama dünyanın en büyük petrol ihracatçısı olan Suudi Arabistan’ın geçiş yolu üzerinde olması, hatta Basra’dan batıya giden bütün petrol ihracıyla alakalı konuların her birinin geçiş yolunda olması, dünyadaki ham petrol fiyatlarını yüzde 5’ler civarında tetikledi. Her zaman söylüyoruz, bu sadece teknik bir konu olmaktan çıkar, yalnızca bir petrol arzı ve talebi olmaktan çıkar, istikrarsızlığın getirdiği kalemler olarak ortaya çıkar demiştik. Yemen’de de öyle oldu' diye yanıtladı.

Yemen’deki mezhep çatışmalarının ekonomik yanı bir tarafa bırakılırsa, siyaseten de sosyal olarak da bir kanayan yara olduğunu ifade eden Bakan Taner Yıldız, 'Yemen’deki çatışmaların, olayların bir an önce bitmesini hep beraber arzu ediyoruz' diye konuştu.

Yaz saati uygulamasına geçişle ilgili olarak da Bakan Yıldız, 'Geçtiğimiz 7 aylık sürede yaklaşık yarım milyar dolarlık tasarrufumuz olmuştu. Yaz saati uygulaması, gün ışığından daha fazla yararlanmak için yapılan bir uygulama. Aynı zamanda Avrupa Birliği üyesi ülkelerle senkron ve eş zamanlı davranabilme adına yapılan bir uygulama. Ayrıca bizler gün ışıdığında bizler daha az yatmış olalım. Temel saik budur. Güne erken başlamanın aydınlatmada da büyük faydası var. Tabii Türkiye doğusundan batısına 76 dakikalık bir zaman farkına sahip bir ülke. Her ilin kendine uygun uygulamaları olabilecektir. Valiliklerimizin mesai düzenleme yetkisi bulunmaktadır. Hele hele seçim dönemine denk geliyor. Burada da sandıkların sayımı ile ilgili süre arasında 1 saatlik bir fark edebiliyor. Burada da aynı mantık söz konusudur' ifadelerini kullandı.

Bakan Yıldız, Kayseri’de AK Parti milletvekili aday adaylığı için çok sayıda başvuru olduğunun anımsatılması üzerine de 'Kayseri Türkiye’nin istikrarına ve AK Parti’ye en güçlü desteği veren illerimizin başında gelmektedir. Türkiye ortalamasının üzerinde bir destek vermiştir. Bunun doğal sonucu olarak da adaylarımız da çok oldu. Bütün arkadaşlarımıza başarılar diliyorum' diye konuştu.

GENÇLERE OKUMA ALIŞKANLIĞI KAZANDIRMALIYIZ

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Kayseri Milli Eğitim Müdürlüğü'nün yeni binasının hizmete açılışında yaptığı konuşmada, 'Kayseri’ye yaraşır bir bina yapıldı. Ancak eğitimde başarılı olmak, sadece güzel binalar, okullar yapmakla olmuyor. Donanımlı, iyi eğitim almış gençler de yetiştirmemiz lazım. Çocuklarımıza ve gençlerimize okuma alışkanlığı kazandırmalıyız' dedi.

Bakan Yıldız, eğitime ayrılan payın, 6’ncı ve 7’nci sıralarda olduğunu ancak şimdi Milli Eğitim Bakanlığı’nın bütçeden en fazla payı aldığını, Savunma Bakanlığı'ndan da yüksek pay aldığını söyledi. Bakan Yıldız, şöyle konuştu:

'Gösterdiğimiz çaba ve gayretlerle beraber, hamd olsun 200’ün üzerinde üniversite kuruldu. Birden fazla üniversitenin olduğu illerimiz var. Milli Eğitim, 87.5 milyarlık bütçeye sahip oldu. Bu rakam, alınan vergilerin neredeyse 4’te biri demektir. Eğitimle alakalı yapılan çalışmalar çok gerekli çalışmalardı, ama tek başına yeterli değildir. Hala yapılacak çok fazla iş var. Okullardaki sınıflarda öğrenci sayısında, öğrenci başına düşecek öğretmen sayısında rakamlar daha da iyileşecektir. Hala Türkiye’deki okuma oranları çok düşük. Biz günde 6 saat televizyon izleyen, 3 saat internete giren ve günde ortalama 1 dakika kitap okur bir ülke haline geldik. Bunun hiçbir şekilde izahı olmaz, makul bir sebebi olamaz. Avrupa’daki yüzde 21’ler civarındaki kitap okuma oranının, bizde bindelerle ölçüldüğünü söylersek, çok daha yapacak işimizin olduğunu anlarız.'

'BİZ AYNI TEZGAHTAN ÇIKMIŞ AHŞAPLAR DEĞİLİZ'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, AK Parti İl Başkanlığı Mart Ayı Danışma Meclisi Toplantısı’na katıldı. Bakan Yıldız, toplantıda yaptığı konuşmada, 'Muhalefet partileri bilmeliler ki Türkiye’de istikrar, AK Parti ile anılıyor. Ana muhalefet partisinin lideri 'Ben iktidar olacağım' diyemiyor. Eski bir siyasetçiye, 'Ben iktidar olursam, başbakan yardımcım olur musun' diyor. AK Parti’nin gücü hamd olsun yerinde. Geçtiğimiz seçimden önce hedefimiz, her 2 oydan birini almaktı ve her 2 seçmenden birinin AK Parti dediği bir ortama geldik. İnşallah 7 Haziran seçimlerinde her 3 seçmenden 2’sinin oy vermesini sağlayacağız. Bunu çalışarak ve daha çok doğruları yaparak başaracağız. Ben inanıyorum ki bu birlik ve beraberlik Allah’ın yardımını da bize getirecek' dedi.

Konuşmasında, 'Dün muhalefet partilerinden ayrılıp başka parti kuranlar, bugün birleşip seçime girmek istiyor' diyen Yıldız, şunları söyledi:

'Mahalli seçimlerde de bunu yaptılar. CHP, MHP, HDP, hangisi hangi ilde kendini güçlü hissediyorsa, diğerleri onu destekledi. Bu nasıl bir ilkesizliktir? Sizler, yapacaklarınızı ortaya koyun, vatandaş tercih ederse, yanı başımızda dursunlar. Paraleller, kirişler, muhalefet her beraber AK Parti karşısında birleşiyorlar. Biz ise şeffaf bir şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz. Şimdi Cumhurbaşkanımız ve Başbakanımız arasında bir ayrılık, gayrılık var gibi göstermeye çalışıyorlar. Biz aynı tezgahtan çıkmış ahşaplar değiliz. Hepimizin farklı yaşamları var ama biz bir gaye için, aynı ideal için bir araya geldik. Bu yaşantılarımızdaki farklılıkları bir ayrılık gibi göstermeye çalışıyorlar.'

'ÇÖZÜM SÜRECİNİN BOZULMASINA MÜSAADE ETMEYECEĞİZ'

Silahların bırakılmasını bütün herkesin dillendirdiğini vurgulayan Yıldız, 'Silahların bırakılmasından memnun olmayanlar olabilir. Terörün ve silahlı mücadelenin ülkemize olan rakamsal boyutuna da bakmak lazım. Elbette kardeşçe yaşamanın bir rakamsal karşılığı olamaz ama 1 trilyon liradan bahsedebiliriz. Bu parada hepimizin payı var. 6-7 Ekim olaylarında insanları sokaklara döktüler. Bunların içerisinde çok az iyi niyetli kişiler olabilir. 78 milyon hepimiz şehitlerimiz için üzüldük, gözyaşı döktük. Artık anaların gözyaşı dökülmesin istiyoruz. Biz şiddete karşıyız. HDP’de, iyi niyetli ve silahların bırakılmasını isteyenlerin yanında, farklı düşüncelerde olanlar da olabilir. Bunları görüyoruz. Bölenlerin, ayrıştıranların her zaman karşısında olduk. Çözüm süreci artık halka mal olmuş bir süreçtir. Olağanüstü halin ve DGM’lerin kaldırılması, Kürtçe eğitimin serbest bırakılması, bunlar yapıldı ama çabuk unutuldu. Kürtçe serbest bırakılınca, insanlar bu dili öğrenmeye akın mı etti? Ne oldu? Kürtçe’nin serbest bırakılması, ayrışmaya değil, birbirimizi daha iyi anlamaya neden oluyor' diye konuştu.

Çözümün başarıya ulaşmasının çok zaman aldığını, ancak bozmanın çok kısa zamanda ve çok kolay yapılabileceğini kaydeden Yıldız, şöyle konuştu:

'Ancak biz çözüm sürecinin bozulmasına müsaade etmeyeceğiz. İç Güvenlik Paketi aslında her birimizin muzdarip olduğu konulara çözüm getiren bir pakettir. Molotof kokteylinin masum bir şey olmadığını, insanların canına kasteden bir yapı olduğunu söyledik ve biz bunun silah sayılmasını istedik. Molotof kokteylinin yapımı internetten tarif edilir hale geldi. Bunun silahtan ne farkı var? Sapan masum bir oyun aleti olmaktan çıktı, can alır bir silah haline geldi. Okul önünde üzerinde gramlarla tarif edilen uyuşturucu bulunanlar, 'içici' olduklarını söyleyip, ceza almıyorlardı. Meclis'te de 'Bu kadar uyuşturucu bulunan içicidir, bunlara ceza verilmesi ağır bir karar olur' gibi konuşanlar oldu. Bunlar kusura bakmasın, okullardaki tertemiz çocuklarımızı zehirliyorlar. Bunları görmezden gelemezdik. Emniyet kayıtlarına göre, geçen yıl 5 bin 458 molotof kokteyli ile saldırı olmuş. Bu saldırılarda 7 insanımızı kaybettik. Sapanla çelik bilye atıp silah gibi yaralıyorlar. Sapanın masumiyeti nerede kaldı? Bonzai ihbarı alındığında emniyet ve istihbarat elbette çalışacak. Bir uygulamada, 12 milyon dolarlık uyuşturucu bulundu. Neymiş bonzainin tanımı yapılmamış. İşte bonzainin tanımını yapıyoruz. Emniyet güçleri, amirlerinden izin alarak ihbar yapılan araçta arama yapabilecekler. Düzgün insanlar, bu yasaların çıkmasından korkmazlar. Sizler düzgün ve masumsanız niye korkuyorsunuz? Meclis'te bu yasalar görüşülürken, kimileri yerlere yattılar, yerlere oturdular, poşu taktılar. Bu saydığım şeyler başka ülkelerde yasak olacak, bizde olmayacak. Bunun mantığı var mı?'

Zafer BARIŞ- Doğan BİLMEZ/KAYSERİ, DHA

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk Karşıtlarına Mesaj Yolladı: "10 Yıl Daha Yaşasa Bambaşka Olurdu"
Daron Acemoğlu'nun Atatürk Hakkındaki Yorumlarına Gelen Tepkiler
Türkiye'de 9.05'te Hayat Durdu! Atatürk'e Saygı Duruşu!