Bakan Varank: 'Kovid-19'a Karşı Kendi Sentezimizle Geliştirilmiş Çok Önemli Bir İlacı Ürettik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 'Kovid-19'a karşı yerli ve milli olarak kendi sentezimizle geliştirilmiş çok önemli bir ilacı ürettik.' dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türk mühendisleri tarafından rekor hızda üretilerek dünyaya ihraç edilen yerli yoğun bakım solunum cihazının ardından yeni bir başarı hikayesi daha yazıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından açıklanan ve ''TÜBİTAK 'Covid-19 Türkiye Platformu' çatısı altındaki bilim insanları tarafından geliştirilen 'Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi' ruhsatlandırma aşamasına geldi.

32 kişilik ekip tarafından 40 günde üretildi

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, TÜBİTAK, İstanbul Medipol Üniversitesi ve Atabay İlaç iş birliğiyle Kovid-19 tedavisinde kullanılan ve etkin sonuçlar veren Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi, Doç. Dr. Mustafa Güzel ve Zeynep Atabay Taşkent'in koordinasyonunda 32 kişilik ekip tarafından 40 gün gibi kısa sürede üretildi.

"Hem mutluluk hem de gurur verici"

Bakan Varank, Kovid-19 salgını daha Türkiye sınırlarına girmeden TÜBİTAK başkanlığında 'Covid-19 Türkiye Platformu'nu oluşturduklarını anımsatarak, şu değerlendirmede bulundu:

'Bu platform ile Türkiye'deki temel araştırmalar seviyesinde koordinasyonu sağlamayı planladık. Platformun çatısı altında bir kısmı aşı, bir kısmı da ilaç geliştirme olmak üzere 17 proje yürütülüyor. Favipiravir ilacının yerli sentezinin yapılması da bu başlıkta çalıştığımız projelerden biriydi. Burada bir neticeye ulaşmış olmamız, bunun endüstri seviyesine, ilacın ruhsatlandırma aşamasına gelmiş olması bizim açımızdan hem mutluluk hem de gurur verici.'

"İnanın ben de bu kadar çabuk olabileceğini düşünmüyordum"

Doç. Dr. Mustafa Güzel de sanayi-üniversite iş birliğiyle yerli ilaç geliştirme projesini hayata geçirdiklerini belirterek, 'Yerli imkanlarımızla bir ürünü geliştirdik. İlaçta yerli ve milli kaynaklarımızı artıracak, bizi şampiyonlar ligine taşıyacak daha teknolojik projeleri yapabilmeyi ümit ediyorum.' ifadelerini kullandı. 

Yaklaşık 5-6 hafta önce çalışmalara başladıklarını aktaran Güzel, 'İnanın ben de bu kadar çabuk olabileceğini düşünmüyordum ama milli seferberlikle herkes birbirine kenetlendi. Takım ruhuyla bunu başardık.' değerlendirmesini yaptı. 

Güzel, sentezi yapılan Favipiravir ilacının ateşi daha yeni çıkmış hastalarda bile etkin tedavisinin görüldüğünü vurgulayarak, 'Dünyada tedavide öne çıkmış 3-4 ilaç var. Etkili olduğunu bildiğimiz bir ilaç.' bilgisini paylaştı.

"TÜBİTAK desteği bize güç verdi"

Zeynep Atabay Taşkent ise 80 yıllık bir firma olduklarını belirterek, şunları kaydetti:

'40 yıldır ilaç ham maddesi üretiyoruz. 100'e yakın ham madde ürettik. Bunların ihracatını da yapıyoruz. Influenza tedavisinde etkisi bilinen Oseltamivir Antiviral ilacının yerli sentezinde öne çıkmış bir firma olarak Kovid-19 virüsüne karşı etkili olabilecek ilaçların sentezine ivedilikle Medipol Üniversitesinden Mustafa Güzel Hoca'mızın iş birliğiyle başladık. Endüstriyel ham madde sentezi altyapımız, bitmiş ürün üretim altyapımız sayesinde hocamızla çok hızlı çalıştık. TÜBİTAK desteği bize güç verdi, bizi hızlandırdı.'

Cumhurbaşkanı Erdoğan, son kabine toplantısının ardından yaptığı açıklamada, 'Hekimlerimizin Kovid-19 hastalığı tedavisinde etkin şekilde kullandığı Favipiravir isimli ilacı TÜBİTAK Covid-19 Türkiye Platformu çatısı altında çalışan bilim insanlarımız kendi sentezimizle üretmeyi başardı.' ifadelerini kullanmıştı.

Popüler İçerikler

Önceki Şampiyonları Bilen Ünlü Astrolog Meral Güven Şampiyon Olacak Futbol Takımını Açıkladı
Cem Yılmaz'dan Küfürlü Gönderme Gelmişti: Hasan Can Kaya'dan Ünlü Komedyene Cevap Geldi!
Kimse Bunu Beklemiyordu! Galatasaray'ın Yıldızı Mauro Icardi 23 Nisan Paylaşımında Fenerbahçe U19'a Yer Verdi
YORUMLAR

Görüyorum ki haber tam olarak anlaşılamamış. Bir tıp doktoru olarak şöyle söyleyebilirim: bu ilaç zaten tedavide kullandığımız bir ilaç ancak yurt dışından alıyorduk ülkemizde ilacın yerli sentezi yapıldı. Bunun için uzun süreçlere ve faz çalışmalarına gerek yok çünkü yeni bir ilaç değil ancak bu ilaç için dışa bağımlılığının azaltması açısından yapılan doğrudur. İlacın etkinliğine gelirsek hastalarda başka ilaçlarla beraber kullanılıyor ve sağ kalım üzerinde etkileri olduğuna dair çalışmalar var.

12.06.2020

İşte sorun da tam burada, üretmediğimiz bir şeyi üretiyormuşuz gibi lansedip göklere çıkaranlar mı dersin, yoksa milii / yerli muhabbeti yapanlar mı... Dışa bağımlılığı azaltacak başka dinamiklere zarar vermeyecek her türlü üretimi destekleriz ancak sürekli ülkede kuşa aaa ne kadar güzel uçuyorsun, ilk kez sen uçuyorsun, bir tek bizim kuşumuz uçuyor gibi yaklaşımlar eziklikten başka bir şey değil.

12.06.2020

Olmayacak bir durum.... O ilacın prospektüsünde.... Nas-Felak Sureleri yazıyordur...

Pasif Kullanıcı
12.06.2020

Emojilerin eksik.

12.06.2020

Bir ilaç geliştirmek ortalama 12-15 yıl sürmekte ve 2013 yılı verilerine göre, her bir bileşik için 2,55 milyar $ yatırım yapılmaktadır. Ruhsat sonrası Ar-Ge harcamaları dahil edildiğinde bir ilacın geliştirme  maliyeti 2,87 milyar $'ı bulmaktadır. .................................. Başka sorusu olan.......

12.06.2020

"Favipiravir isimli ilacın yerli sentezi" yani yeni bir ilaç geliştirilmiyor burada :)

TÜM YORUMLARI OKU (45)