Bakan Selçuk'tan Asgari Ücret Açıklaması: '75 TL Jest Yaptık'

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, 'Geçtiğimiz sene asgari ücret desteğinin 2019 yılı için son kez verildiğini açıklamamıza rağmen, bu sene zam oranının enflasyon oranının altında kalmaması için 2020 yılı için de 75 liralık asgari ücret desteğini vereceğiz. Asgari ücret desteği işçiye jestimizdi' dedi. 

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk, Hürriyet'ten Hacer Boyacıoğlu'na konuştu. Bu yıl Türk-İş, DİSK ve Hak-İş’in 2 bin 578 TL’nin altında bir asgari ücreti imzalamayacakları yönündeki açıklamasını hatırlatan Selçuk, şunları söyledi:

'Gelecek sene, sonuna kadar tüm tarafların masada kalmasını arzu ediyoruz. Bu sene yaptığımız görüşmelerde, işveren tavan olarak 2 bin 250 lira bandına geldi. Biliyorsunuz, Sayın Cumhurbaşkanımızın çalışanlarımızı enflasyona ezdirmeme prensibine dikkat ediyoruz. ‘Geçtiğimiz sene asgari ücret desteğinin 2019 yılı için son kez verildiğini açıklamamıza rağmen, bu sene zam oranının enflasyon oranının altında kalmaması için 2020 yılı için de 75 liralık asgari ücret desteğini vereceğiz. Asgari ücret desteği işçiye jestimizdi. Bir işçi bazında düşünüldüğünde düşük bir rakam olarak görülse de, bu desteğin toplam maliyeti 6 milyar liranın üstünde. Hem işçimiz hem de işverenimiz için önemli bir destek.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise asgari ücret belirlenmeden önce yaptığı açıklamada 'Geldikleri noktayı görelim jestimizi yaparız' ifadelerini kullanmıştı.

Asgari ücret bu yıl 2.324 TL olarak belirlenmişti:

Asgari Ücret 2.324 TL Oldu, Kararı Kabul Etmeyen Türk-İş Toplantıyı Terk Etti

"Çalışanların yüzde 43’ü asgari ücret alıyor"

Asgari ücretin biraz yanlış anlaşıldığını söyleyen Bakan Sekçuk, şöyle devam etti:

Asgari ücret, aslında ücretler seviyesinin en alt sınırını ifade ediyor. Asgari ücret, işverene ‘bu ücretin altında çalıştırırsan, devlet olarak seni cezalandırırım’ demek. Örneğin, Komisyonda işveren tarafını temsil eden TİSK grubu çalışanların çoğunluğuna bu ücretlerin üstünde maaş veriyorlar. Baktığınızda, asgari ücret, merdiven etkisiyle tüm ücret seviyelerini de etkiliyor. Diğer yandan, ülkemizde asgari ücretle çalışan sayısı da fazla. Hemen hemen tüm çalışanların yüzde 43’ü asgari ücret alıyor. Bakanlık olarak bu süreçteki temel görevlerimizden biri, hem işçi hem de işveren tarafından bakarak en doğru sonucun hayata geçirilmesine katkı sağlamaktır. Bu üçlü mekanizmada devletin kolaylaştırıcı görevi var. Asgari ücreti sadece devlet veriyormuş gibi bir algı var. Hayır, asgari ücreti masada işçi, işveren ve devlet tüm sosyo-ekonomik durumları göz önüne alarak üçlü bir mekanizma içinde belirliyorlar. Biz devlet olarak kolaylaştır.'

Sosyal medyada devletin asgari ücrete desteğinin işsizlik sigortası fonu tarafından karşılandığı hatırlatıldı ve "jest" açıklaması eleştirildi...

Ayrıca bakınız:

İşsizlik Fonu: Patronlara 8,8 Milyar, İşçilere 5.8 Milyar TL Ödendi

Popüler İçerikler

İsrail’de Türk Turist Öldürüldü İddiası: Polise Bıçakla Saldırmış!
Diyanet İşleri Başkanlığı'ndan 'Audi A8' Savunması: 'İhtiyaç'
Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
YORUMLAR
11.01.2020

umarım sandıkta da bir gün size jest yaparlar

11.01.2020

götüne sok jestini koca götlü tipsiz karı.

Pasif Kullanıcı
11.01.2020

siz o jestiniz kıvırıp kıvırıp ....diyecem ama Ata nın resmi var sizin kirli götünüze kafasının girmesini istemem..

TÜM YORUMLARI OKU (8)