Bakan Pakdemirli: 'Bu Sezon Zarar Eden Çiftçi Yok'

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, 'Türkiye'de bu sezon itibarıyla 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir' dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Türkiye'de bu sezon itibarıyla zarar eden çiftçinin olmadığını iddia etti. Gübre desteklerinin yeterli olmadığını vurgulayan Pakdemirli, 'Elimde olsa çok daha fazlasını veririm' dedi.

TBMM Müsilaj Sorununu Araştırma Komisyonu, AKP İstanbul Milletvekili Mustafa Demir başkanlığında toplandı. Komisyona müsilajla mücadele çalışmaları hakkında bilgi veren Bakan Pakdemirli, Marmara Denizi'nde oluşan kirlilik yükü ve iklim değişikliğinin de etkisiyle 2007'de kısa süre görülen müsilajın daha uzun ve görülür şekilde tekrarlandığını ifade etti.

Pakdemirli, yapılan çalışmaların, müsilaja sadece Türkiye'den kaynaklanan kirliliğin değil, Karadeniz'e kıyısı olan ülkeler ve Tuna Nehri yoluyla gelen kirliliğin de neden olduğu sonucunu ortaya çıkardığını söyledi.

Pakdemirli, müsilaj probleminin çözülmesi için paydaşlar, bilim insanları ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığınca 22 maddelik Marmara Denizi Müsilaj Eylem Planı oluşturulduğunu anımsatarak, Bakanlığının sorumluluğunda yürütülen 5, iş birliğiyle gerçekleştirilecek 6 eylem bulunduğunu belirtti.

"Balıklar yenilebilir mi?"

Sunumunda eylem planını yeniden aktaran Pakdemirli, 'Balık yenilebilir mi?' sorusuna '7 il, 23 bölgede il müdürlüklerimizce balık numuneleri alınarak Bakanlığımızın akredite olmuş laboratuvarlarında analiz edildi. Analiz sonuçları, Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği ve Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği mevzuatımıza uygun bulunmuştur.' cevabını verdi.

Bekir Pakdemirli, çift kabuklu yumuşakça üretim alanlarında yapılan izleme çalışmaları sonuçlarına göre de alan sınıflandırma kriterlerine aykırı bir durum tespit edilmediğini bildirdi.

Müsilaj eylem planı kapsamında Çanakkale ilinde mercan resiflerinin bulunduğu alanları balıkçılık koruma alanı olarak belirlediklerini anlatan Pakdemirli, 'Marmara Denizi'nden avcılık yoluyla elde edilen ve dökme olarak adlandırılan küçük balıkların avlanmasını ve balık unu yağı fabrikalarına nakledilmesini yasakladık. Marmara Denizi'nde 2021 yılında şimdiye kadar 25 bin denetim yaparak 66 gemiye el koyduk. Geçen yıl ile birlikte Marmara’da el konulan gemi sayısı 168 oldu.' diye konuştu.

"Bu sezon itibarıyla 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok"

Çiftçilere, 'Siz ekip biçmeye devam edin hem Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nde hem daha öncesinde sizin emeğinizi yere düşürmedik, düşürmeyeceğiz' dediklerini aktaran Pakdemirli, 'Türkiye'de bu sezon itibarıyla 'ben zarar ettim' diyen çiftçimiz yok, olmaması gerekir. Gübre desteklerini artırdık, yeterli mi? Değil. Elimde olsa çok daha fazlasını veririm. Çiftçimize moral ve motivasyon vermek en önemlisi' değerlendirmesini yaptı.

Pakdemirli, dünyadaki fiyat artışlarına dikkati çekerek, üretici dostu politikalarla hareket ettiklerini kaydetti.

Popüler İçerikler

Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
YORUMLAR
04.11.2021

Biri bu adamı sustursun. Sulama birliklerinin anasını s.ktiler. DSİ sözde sulama birliklerine devir yaptı ama DSİ olmadan adım atılamıyor. Ama devlet s.kik saçma yerlere destek ödenek sağlarken çiftçilerle birebir iş ilişkisinde olan sulama birliklerine 1 TL destek yok. Üstüne üstlük barajlarda su yok. Pompaj sulama desen elektrik sebebiyle fahiş fiyatlarda. Geçmiş olsun herkese. 2022'de sebze meyve yemek hayal olacak.

04.11.2021

Arkadaşlar sakın tahriklere kapılıp küfür etmeyin. Tazminat peşindeler.

04.11.2021

Gerçekten acaba biz bir simülasyonun parçası olabilir miyiz? Bir yerden birileri bizi izleyip deneyler falan yapıyor sanırım.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ