Bakan Koca: 'Uzaktan Sağlık Hizmeti Başlıyor'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 'Uzaktan Sağlık Hizmetlerinin Sunulmasına Dair Yönetmelik'in Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirterek 'Uzaktan sağlık hizmeti başlıyor. Uygulama zaman kaybını önleyecek' dedi.

Bakan Koca, Twitter'daki hesabından yaptığı açıklamada, 'Uzaktan sağlık hizmeti başlıyor. Uzaktan Sağlık Hizmetinin Sunulmasına Dair Yönetmelik yayımlandı. Bakanlığımız, sağlık kurumunda hasta olarak bizzat bulunmadan, çağdaş bilişim teknolojileri kullanarak sağlık hizmeti almanın kurallarını belirledi. Uygulama zaman kaybını önleyecek. Uzaktan sağlık hizmetini, sadece gerekli bilişim teknoloji alt yapısına sahip, Bakanlıkça ruhsatlı sağlık kuruluşları sunabilecek. Uzaktan sağlık hizmeti gereklerini yerine getirmek koşuluyla artık hastalara e-reçete yazmak, rapor vermek mümkün olacak' dedi.

Kriterler bakanlık tarafından belirlenecek

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, uzaktan sağlık hizmetini, sadece gerekli bilişim teknoloji altyapısına sahip bakanlıkça izinli sağlık kuruluşları sunabilecek. Yeni düzenlemeyle artık uzaktan sağlık hizmeti gereklerini yerine getirmek koşuluyla hastalara uzaktan e-reçete yazmak, rapor vermek mümkün olacak. Uzaktan sağlık hizmeti sunan sağlık tesislerinin, en geç 6 ay içinde 'Uzaktan Sağlık Hizmeti Faaliyeti İzin Belgesi' alması zorunlu olacak. Uzaktan sağlık hizmetlerinin sunumunda, Sağlık Bakanlığı'nca üretilen veya tescil edilerek kullanılması onaylanan yazılı, sesli veya görüntülü iletişime imkan sağlayan güvenli 'Uzaktan Sağlık Bilgi Sistemi' yazılımı kullanılacak. Yazılımın asgari standartları bakanlık tarafından belirlenecek. Sağlık tesisi, sağlık meslek mensubunun uzaktan sağlık bilgi sistemine bağlanabilmesi için gerekli altyapı ve teknik donanım imkanlarını sağlayacak. Uzaktan sağlık hizmeti sunumu için gerekli altyapı ve teknik donanım gibi hususlara ilişkin kriterler Sağlık Bakanlığı'nca belirlenecek.

Bu kapsamda, uzaktan sağlık hizmeti talep eden kişi, hizmetin elverdiği ölçüde muayene edilebilecek. Kişinin tıbbi gözlem, izlem ve takibi ile değerlendirmesi yapılabilecek, teşhis edilmiş hastalıkları kontrol edilebilecek ve kişiye tıbbi danışmanlık verilebilecek. Uzaktan sağlık hizmetinde konsültasyon veya ikincil görüş talep edilebilecek. Gerekli durumlarda, kişiye bir sağlık kuruluşuna fiziki olarak müracaat etmesi önerilecek. Hastalıkların uzaktan yönetimi ve takibi için kişinin kan şekeri ve kan basıncı gibi klinik parametreleri değerlendirilebilecek, tedavi ve ilaç yönetimi sağlanabilecek. Sağlığın korunmasına ve takibine, sağlıklı yaşamın desteklenmesine, psikososyal destek hizmetlerinin sağlanmasına yönelik hizmetler verilebilecek. Sağlık riski artan veya ileri yaşlı kişilerin çok yönlü değerlendirmesi ve takibi yapılabilecek. Endemik veya epidemik salgınlarda ulusal nitelikteki kılavuzlar doğrultusunda kişilerin sağlığının korunmasına yönelik gerekli tıbbi işlemler yürütülebilecek. Giyilebilir teknolojiler ve diğer tıbbi cihazlar ile sağlık hizmeti talep eden kişinin sağlık verileri ölçülüp takip edilebilecek.

Popüler İçerikler

Kanseri Yenen Eski Arka Sokaklar Oyuncusu Dizi Setlerine Yeniden Dönme Kararı Aldı
Boks Tarihinin En Pahalı Maçı Öncesi Mike Tyson, Jake Paul'a Tokat Attı!
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler
YORUMLAR
10.02.2022

Bu şey değil mi "Bütün doktorları mesleklerinden soğuttuk ölmedikçe hastaneye gelmeyin!" hahsksbxksjd güzel uygulama en azından morglar açık

10.02.2022

Dokturları uzaktan nasıl dövecez

10.02.2022

hükümet sebep uzaktan sağlık hizmeti sonuçtur..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ