Bakan Koca Tek Tek Hastalarla İlgilendi: Gazzeli Kanser Hastaları Türkiye'ye Getirildi

İsrail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılar 41. gününde artarak sürüyor. Gazze'den çıkarılan bazı kanser hastalarıyla refakatçilerini taşıyan ve Mısır'ın El Ariş Havalimanı'ndan hareket eden Türkiye'ye ait iki uçak, Ankara Esenboğa Havalimanı'na indi.

İsrail Ordusu, tepkilere ve kınamalara rağmen Şifa hastanesini bombalamaya devam ediyor. Gazze’deki hükümete göre ölenlerin sayısı 11 bin 320’yi aştı, bu kişilerin en az 4 bin 650’sini çocuklar ve 3 bin 145’ini kadınlar oluşturuyor. Batı Şeria ve Kudüs’te de İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 197 Filistinliyi öldürdü.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, İsrail ordusunun  bombardımanı sonucu Şifa Hastanesi'ndeki cerrahi bölümünde hasar medyana geldiği kaydedildi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca da Gazze'ye yönelik sağlık yardımları, hastalar ve yaralıların Türkiye'ye transferi için bugün Mısır'da yürüttüğü yoğun görüşme trafiğinin ardından, bazı hastalarla birlikte Mısır'dan Ankara'ya döndü. Ambulansa binen bazı hastalarla Bakan Fahrettin Koca'nın yakından ilgilendiği görüldü.

Bakan Koca, Esenboğa Havalimanı'nda gazetecilere yaptığı açıklamada, sürecin ilk gününden itibaren Dünya Sağlık Teşkilatı'nın üst düzey yöneticileri, Mısır, İsrail ve Ürdün sağlık bakanları ile birçok kez görüşme gerçekleştirdiklerini dile getirdi. Bakan Koca, 22 Ekim'de Sağlık Bakanlığı'ndan 20 kişilik bir ekibi, Mısır ve Gazze tarafında fizibilite çalışmaları yapmak üzere ivedilikle bölgeye gönderdiklerine değindi.

Hem İsrail hem de Mısır Sağlık Bakanı ile görüştüğünü söyleyen Fahrettin Koca, şöyle devam etti:

"İsrail saldırıları sonucu Gazze Türk Dostluk Hastanesi kullanılamaz hale geldiği için tedavi imkanından tümüyle yoksun kalan kanser hastaları başta olmak üzere hastaların ülkemize getirilmesine yönelik olarak teknik heyetlerden oluşan sağlık koordinasyon ekibi oluşturduk.Uluslararası sağlık diplomasisi ve sahada yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda, 27 hasta ile 13 refakatçinin Cumhurbaşkanlığımıza ve Milli Savunma Bakanlığımıza ait uçaklarla Türkiye'ye getirilmesiyle önemli bir adım attığımıza inanıyoruz."

Bakan Koca, Mısır'ın gemiyle yardım göndermesine izin verdiği ve aynı zamanda Refah Sınır Kapısı üzerinden hasta transferine izin verdiği ilk ülkenin Türkiye olduğunu vurguladı. Gazzelilerin yaralarını sarmak üzere yürüttükleri çalışmaların hem diplomatik hem de sahada artarak devam edeceğini bildiren Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, şöyle konuştu:

'Aynı zamanda Mısır tarafında sahra hastanelerinin kurulması ve bu hastanelerde Mısırlı dostlarımızla ortak hizmet verilmesi konusunda da önemli mesafe katettik. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği üzere, Türkiye her zaman mazlumların yanında olmaya adaletin, hakkın ve hukukun sesi olmaya, dost ve kardeşlerini iyi ve kötü günde yalnız bırakmamaya devam edecektir.'

Türkiye'ye getirilen hastaların hepsinin kanser hastası olduğunu söyleyen Koca, "Sadece bir hasta kan hastalıkları ama o hastamız da kemik iliği yapılmak üzere getirilen 15 yaşında bir kardeşimiz. Diğer bütün hastalar kanser hastası" dedi.

Gazze'deki Şifa Hastanesi'ndeki bebeklerin durumu sorulan Sağlık Bakanı Koca, "Biz talebimizi ilettik, özellikle transport küvözlerle prematüre bebekleri, solunum sıkıntısı olan erken doğan bebekleri getirmek istediğimizi, bununla ilgili her türlü talebi karşılayabileceğimizi, teknik anlamda da yoğun bakım şartlarında gerektiğinde bu bebekleri rahatlıkla getirebileceğimizi ifade ettik. Bununla ilgili görüşmelerimiz devam ediyor" diye konuştu.

Bu arada, Esenboğa Havalimanı'na inen uçaklardan ambulanslara nakledilen 27 hasta, Bilkent Şehir Hastanesi'ne getirildi.

Popüler İçerikler

Önce Meydan Okuyup Sonra R Yapmıştı: Murat Övüç "Bülentinkiler Sahte" Dediği Diva'nın Eteklerine Kapandı!
Okullardaki Yılbaşı Kutlamalarına Gelen Yasağa Mustafa Sandal'dan "Onlara İnat 'Duble' Kutlayacağız!" Tepkisi
Gazeteci Özlem Gürses TSK Hakkındaki İfadeleri Nedeniyle Gözaltına Alındı
YORUMLAR
16.11.2023

Kendi vatandaşına bu kadar iyilik yapmazlar, bir yerde Arap gördü mü sonuna kadar savunup yardım ediyorlar.

16.11.2023

Hiç kanser tedavisi gören bir yakınınız oldu mu? Bence olmamış yoksa bu cümleyi de genelleyip yazmazdınız.

16.11.2023

bu ne ya kendi vatandaşı mhrs den bir randevu bile alamıyor

16.11.2023

Böyle saçma sağlık politikaları yapıp sonra da doktorlar yurtdışına gidince sağlık çalışanlarını suçluyorlar.

16.11.2023

Arapları doldurun ülkeye bedava tedavi edin ama kendi vatandaşınızdan kat kat para alın kanser ilaçları için yazıklar olsun buna tepki göstermeyen savunan herkes de asıl vicdansız onlar daha yeni küçücük çocuğun ailesi kanser tedavisi masrafını çıkartmak için neler yaşadı her türk vatandaşının buna karşı çıkması gerekir kendi ülkendeki kanser hastalarını tedavi ettin mi ki kat kat paralar almadan elin Arabını getiriyorsun ben önce kendi ülkemdeki o zor durumda ki kanser hastalarını düşünürüm araptan bana ne

TÜM YORUMLARI OKU (37)