Bakan Koca'nın Açıkladığı 'TUS Reformu'na Hekimlerden Tepki

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı'na ilişkin reform niteliğinde bazı değişiklikler yapmak istediklerini ve bunların martta yapılacak sınavda da geçerli olması için çalıştıklarını bildirdi. Hekimler ise Koca'nın açıkladığı değişiklikleri eleştirdi.

Koca, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Bakanlığının 2022 yılı bütçe görüşmelerinde milletvekillerinin sorularını yanıtladı.

Sağlık çalışanlarının, özellikle hekimlerin maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesini çok önemsediklerini belirten Koca, 'Komisyona bir torba yasa geleceğini vekillerimizden öğrenmiş bulunuyoruz. Bakanlık olarak çalışanlarımızın özlük haklarıyla ilgili taleplerimizi ilettik, bu konuya en az bizler kadar önem verdiğinizi biliyor ve görüşmeler sırasında kıymetli desteklerinizi bekliyoruz. Öneri anlamında, özellikle sabit ek ücretin artırılarak genel bütçeye aktarılması, mesai sonrası çalışmanın isteğe bağlı olarak yeniden getirilmesi, emeklilikte de önemli oranda bir düzenleme yapılması.' diye konuştu.

Daha önce bir ek gösterge düzenlemesinin yapıldığını ama çalışanlar için geçerli olmadığını anımsatan Koca, 'O noktada da bir düzenlemenin yapılması gerektiği kanaatindeyiz ve en az hakim arkadaşlarımız kadar bunun düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz.' dedi.

Sağlık Bakanı Koca, asistan hekimlerin tıpta uzmanlık eğitimiyle ilgili sorunların da bulunduğunu dile getirerek, 'Bu noktada reform niteliğinde bazı değişiklikler yapmak istiyoruz. Mart ayındaki sınavda da geçerli olmasına çalışıyoruz. Yıl sonuna kadar bunu netleştirmek istiyoruz. Özellikle uzmanlıkla ilgili bildiğiniz gibi 4. sınıftan itibaren tıp öğrencilerimiz dershaneye gider. 4, 5, 6'ncı sınıfta okulla pek ilişkisi olmaz demek istemiyorum ama genelde pratikte uygulama böyle.' ifadelerini kullandı.

Bununla ilgili yeni planlamalara değinen Koca, 'Soruların çekirdek müfredattan sorulması, dershanelerdeki küçük nüanslarla farklılığın oluşturulmasının önüne geçilmesi gerektiği kanaatindeyim. Dolayısıyla çekirdek müfredattan soruların sorulması, lise başarı puanı gibi okul başarı puanının mutlak ilave edilmesi, özellikle görev süresinde beşinci, altıncı bölgelerde çalışma durumuna göre, yaptığı hizmet esas alınarak bir hizmet puanının ilave edilmesi gerektiğini düşünüyorum.' değerlendirmesinde bulundu.

Milletvekillerinin araya girmesi üzerine Bakan Koca, 'Yani okulda verilen derslerden soruların sorulması, okulda bir şekilde ilginin daha yoğunlaşmasından bahsediyorum. Dershaneyi kapatmaktan bahsetmiyorum.' açıklamasında bulundu.

"Köklü bir değişiklik yapmamız gerekiyor"

Fahrettin Koca, nitelikli kliniklerin sayısının artırılması, üniversitelerle birlikte var olan kliniklerin daha da nitelikli hale getirilmesiyle birçok alanda yaygın bir eğitimin planlanması gerektiğini söyledi.

Bu planlamaların ne anlama geldiğini en iyi tıp öğrencilerinin anlayacağının altını çizen Koca, şöyle devam etti: 

'Şu anda özellikle öğrenciler TUS'ta 4-5 branş dışında tercih etmiyor. O 4-5 branşa giremediğini düşünen hekimler ise genellikle yurt dışını düşünüyor. Bizim köklü bir değişiklik yapmamız gerekiyor. Hem mali durumunu hem emeklilik durumunu hem çalışma durumunu hem de uzmanlık sınavını revize etmemiz gerekiyor. Bunu da önümüzdeki sınava mutlak yetiştirmemiz gerekiyor. Yani çocuklarımız gelecekten umutlu olmalılar, istediği branşa girebilme imkanının zor olmadığına inanıyor olmalılar. Bununla birlikte asistanlık eğitimiyle nitelikli klinik sayılarının artırılmasıyla birlikte 36 saat çalışmayı da zaten biz istemiyoruz, insani bulmuyoruz. 24 saat çalışmayı da insani bulmuyorum. Hedef bana göre 16 saate doğru inmeli. Bunun bugünden yapamayabiliriz ama iki, üç yıl sonra bunun yapılabilirliğini şimdiden planlamamız gerektiği kanaatindeyim.'

Koca'nın açıklamaları 📹

Hekimler tepkili: ‘Neyi çözecek?’

Birçok hekim, Koca’nın açıklamasına tepki gösterdi. Kimi doktor fakültelerin zorluk derecesinin farklılığına göre öğrencilerin derslerdeki puanlarının değiştiğini belirtirken, kimi değişikliği anlamsız buldu.

Hekimlerin tepkileri şöyle:

  • Prof. Dr. Oktay Banlı: Türkiye’de 134 tıp fakültesi, yıllık ortalama 15 bin öğrenci alıyor. Eğitim standardı eşitlenmemiş tıp fakültelerinin ders notunun TUS puanına yansıması neyi çözecek? Sorun TUS değil ki; sağlıkta şiddet, şikayet hatları, malpraktis, özlük hakları, çalışma koşulları…

  • Prof. Dr. Bengi Başer: TUS puanına okul notu vs. eklemek yetersiz kalır. Okullar için bir katsayı da olmalıdır. Örneğin, ben Hacettepe Tıp Fakültesi’nde okuduğum için orada yüksek not almanın zorluğunu biliyorum. Her tıp fakültesi aynı zorluğa sahip olmuyor. Tıpkı liseler arası farklar gibi.

‘Yetersiz olan kapatılsın’

  • Prof. Dr. İhsan Karaman: Milletvekili ve yerel taleplerin baskısıyla bakkal dükkanı gibi açılan tıp fakültelerinin yetersiz olanlarının kapatılması, TUS sisteminin değiştirilmesinden daha hayırlı olur. Hem hekimler ve sağlık sistemi için, hem de memleket ve millet için.

  • Prof. Dr. Faruk AydınTUS’u değiştirerek aşağıdakileri düzeltmek mümkün mü? 1. Sağlıkta şiddeti, 2. Hizmetin reel ücretlendirilmesi, 3.Adaletli döner sermaye dağıtımını, 4. Performansın kaldırılması, 5. Hastanelerin ekonomik durumlarının düzeltilmesi… Yanlışı yanlışla düzeltmek mümkün değil. TUS’un da KPSS gibi olmasını isteyenler mi var? Kimler acaba…

  • Prof. Dr. Cem Baykal: Hacettepe’de ‘dönem 2’yi iki defa okumuş, not ortalaması B’yle mezun olmuş ama TUS’da ilk 200’e girmiş, sonra da ‘h-index 22’ olan bir hocaları olarak söylüyorum, bu planları gerçek olursa ülkenin devlet üniversitesindeki başarılı genç doktorları ziyan edilir.

  • Prof. Dr. Kıvanç Şerefhanoğlu: TUS sınavlarında fakülte puanı eklenmesi olayı: Olacak iş değil. Liyakati bozar. Yetenekli öğrenciyi geri bırakır. Üst düzey fakülteye yüksek puanla girmiş başarılı bir öğrenci zor okulda okuduğu için altı yıllık puanı düşük olacak ve TUS da diğer öğrenciye göre baştan geride olacak.

‘Sınavı ücretsiz yapın’

  • Prof. Dr. Mustafa Çetiner: Fakülte puanlarının TUS’a eklenmesi, 111 tıp fakültesinin olduğu ve 50 bin sıradan tıp öğrencisi alınan ülkemizde son derece yanlış bir karardır. Tüm çakma fakültelerde notlar yüzde 100 olacak. Kendini tedavi ettirecek nitelikli uzman hekim bulamayacağız.

  • Prof. Dr. Cihangir Akyol: Bari Tıpta Uzmanlık Sınavı’nı sulandırmayın. Sağlıkta düzeltilecek binlerce sorun varken bu mu şimdi önceliğiniz? Sayın Bakan Fahrettin Koca… TUS tüm tıp öğrencilerinin eşit olarak girdiği tek sınavdır. Eğer bir değişiklik yapacaksanız sınavı ücretsiz yapın.

  • Prof. Dr. Serdar Işık: TUS sınavı için planlananlar hakkında, Derecelendirme sınavları her ne kadar sevimsiz olsa da, bizim gibi ülkelerde adalet kelimesinin eş anlamıdır… Bu sınavlarla oynamak, gençlerimizin geleceği ile oynamaktır… Lütfen bunu yapmayın…

AA ve Diken

Popüler İçerikler

Almanya’da Noel Pazarına Saldırı: Saldırgan Suudi Arabistan Vatandaşı Bir Doktor Çıktı!
Kızılcık Şerbeti'nin Görkem'i Özge Özacar'dan Pembe'nin Osmanlı Tokadına Yanıt
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?