Bakan Koca: 'İran'dan Gelen 140 Kişi İçinde Hasta Olan Yok, Test Numuneleri Alındı'

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca Tahran'dan İstanbul'a giden ama koronavirüs nedeniyle Ankara'ya inen THY uçağı hakkında açıklamalarda buludu. Uçağın Ankara'ya indirilmesinin nedeninin Ankara'da deneyimli ekip olmasına bağlayan Koca, 140 yolcu içinde ateşi olan kimse olmadığını söyledi. 

Sağlık Bakanı Koca, koronavirüsü hakkında son gelişmeleri düzenlediği basın toplantısında paylaştı. 'Etkili önlemler sayesinde bugüne kadar dünyanın her bölgesinde hastalık görülmesine rağmen ülkemizde rastlanmamıştır.' diyen Koca, Ankaraya inen uçak hakkında da son bilgileri paylaştı.

"Yolcuların ateşi yok"

Koca, 'Ankara'ya yönlendirmemizin sebebi, daha önce deneyimli olan ekibin Ankara'da karantina merkezlerimizde hazır olmasıydı' dedi. 

'140 kişi içinde ateşi olan herhangi bir yolcumuz yok' diyen Koca şöyle devam etti:

'Sadece 4 hastada boğaz ağrısı olduğunu bu hastaların ateşinin olmadığını ifade etmek istiyorum. Sonuçlar önümüzdeki saatlerde çıkmış olur. Pazar gününden itibaren sınır geçişlerini durdurmuştuk. Yolcular bilgilendirilerek evde veya uygun ortamda gözleme alınmakta. Geçişler durdurulmadan önce de şüpheli vatandaşlarımızı da  gözlem altına aldık.'

Karantina altında olan yolcuların sonuçlarının bugün çıkacağını söyleyen Koca, Kum ve Meşhed'den uçuşa izin verilmeyeceğini de aktardı.

14 günlük karantinaya alındılar

Kum ve Meşhed kenti geçmişi olanların 14 günlük bir karantina altına alındığını söyleyen Koca, İran'dan Türkiye'ye gelmek isteyen Türk vatandaşlarına destek olunacağını söyleyerek şöyle devam etti:

'Uçakta bulunan yolcuların Kum ve Meşhed ziyaretleri oldukları duyunca riske atmak istemedik. Hiçbir uçuşun izin verilmemesi noktasında Bilim Kurulu bugün bir karar aldı. Türk vatandaşlarımızın hep yanında olacağız ama emin olmadıkça, özel uçuşlar dışında, izin vermeyeceğiz. İran'daki Türk vatandaşları ile ilgili Türkiye'ye gelmek isterlerse her türlü imkanımızı seferber edebileceğimizi duyurmak isterim. Kuluçka döneminde bulaşıcılık konusunda farklı yaklaşımlar var. Belirtilerin başladığı zaman pozitif olacağı yönünde de açıklamalar var. Dolayısıyla siz numuneyi aldığınızda negatif çıktığında sonrasında olmayacağı anlamına gelmez.'

"Şüpheli bir uçağın inişine izin vermedik"

Koca sözlerine şu şekilde devam etti:

'Özellikle belli bir mesafeden bulaşmadığı yönünde bir bilgimiz var. Bizim corona virüs noktasında daha hassas davrandığımız belirtmek isterim. Geçmiş 3-4 gün önce bir ülkeden özellikle uçak seyahati yapan bir yolcuların bulunduğu içinde şüpheli olduğunu bildiğimiz bir vaka ile ilgili, Türkiye aktarmalı olan uçağı biz Türkiye'ye sokmadık. Başka bir ülkede yakıt ikmali yaptırdık. Şu an 140 kişi var 8'i mürettebat olmak üzere, 14 gün devam edecek mi, Kum ve Meşhed geçmişi olduğu ve ne kadar olduğu artı klinik olarak bulgu durumu bugün itibari ile risk analizi yapılacak. Bilim Kurulu bu analizler doğrultusunda nasıl bir yaklaşım izleyeceklerini belirleyecek. Yolcuların ağrlıklı kısmı ise genç yolcu ve bu iyi bir durum. Gelenlerin ise hepsi Türk vatandaşı. Biz Türkiye'den de İran'a geçişlerle ilgili hiç bir vatandaşımızın İran'a gitmesine izin vermiyoruz.'

Öte yandan Koca Türkiye'nin maske konusunda bir sorunu olmadığını söyledi

Bugün Tahran İstanbul seferini yapan THY uçağı koronavirüs şüphesiyle Ankara'ya indirilmişti👇

Ankara'da Koronavirüs Alarmı: Tahran'dan Gelen Uçaktaki 132 Yolcu Karantinaya Alınacak

Popüler İçerikler

Kaan Urgancıoğlu, Pınar Deniz'le Hüngür Hüngür Ağladığı Sahneyi Açıkladı!
Kardeşlerim'in Başrolüydü... Burak Deniz'in Yeni Dizisindeki Partnerinin 15 Yaş Küçük Olması Tepki Çekti!
Yeniden Refah Lideri Fatih Erbakan Rakamları Paylaştı: "MHP'yi Geride Bıraktık"
YORUMLAR
25.02.2020

Yalnız virüsün kuluçka süresi 27 güne çıktı. Bu gelenler kuluçka süresinde de olabilir. Almayın işte kimseyi yeter ya

Pasif Kullanıcı
25.02.2020

27 güne çıkmadı, Çinde 70+ yaşında 1 kadında 27 gün olduğu şüphesi var, WHO'nun veya Çin'in bu yönde kanıtlanmış bir bilgisi yok.

25.02.2020

Daha önce deneyimli olan ekip Ankara'da olduğu için ne demek ya... Demek ki koskoca İstanbul'da sağlık ekipleri virüs için hala hazır değil ! Ayrıca karantina süresinin 14 gün olmadığını tüm dünya öğrendi bi siz öğrenemediniz ! Allah sonumuzu hayır etsin ...

Pasif Kullanıcı
25.02.2020

Deneyim karantina deneyimi hanım efendi, daha önce Çin'den gelenler karantinaya alındı ya ondan bahsediyor. Ankara'da bunun için hazır kurulmuş ortam ve karantina deneyimi olan çalışanlar var diyor. Virüs için İstanbul'da yeterli personel yok demiyor. Ayrıca kuluçka süresi 14 gün, üstü şuanda kanıtlanmış değil, 14 gün kuluçkada olması da gerekmiyor, artık 1 saatte tespit edilebiliyor, kuluçka süresi fiziksel belirtiler için geçerli.

25.02.2020

Bakanın ülkede corona virüsü yok sözü yıllar önce çernobil kazası sonrasında çayda radyasyon olup olmadığını soran gazetecilere dönemin sanayi bakanının söylediği "Türkiye'de radyasyon var diyenler dinsizdir" sözünü hatırlattı :) Benzer bir açıklamayı yakında şimdikilerden duyarsak şaşırmam. "Türkiye'de corona virüsü var diyenler dinsiz ve fetöcüdür" :)

Pasif Kullanıcı
25.02.2020

Yalnız o çaylarda radyasyon yoktu :D

TÜM YORUMLARI OKU (28)