Bakan İbrahim Yumaklı'dan Sokak Köpekleri Verileri: Kaç Köpek Var, Kuduz Riski, Ne Kadar Saldırı Oluyor?

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, başıboş sokak köpekleri sorununa ilişkin verileri paylaştı ve 'Vatandaşımızın desteği ile ülkemizin bu sorunun da üstesinden geleceğine inanıyorum' dedi.

Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, başıboş sokak köpekleri sorununun temelinde, hayvanların sorumluluklarını yasal olarak üstlenen bir kişi veya kurumun olmamasının yattığını söyledi.

Bakan Yumaklı paylaşımında ayrıca sokak köpeği sayısı, kısırlaştırma oranları ve saldırılara ilişkin verileri verdi.

Bakan Yumaklı'nın paylaşımında öne çıkan bilgiler şu şekilde: 👇

1-) Başıboş köpek sayısının, 4 milyona yakın olduğu tahmin edilmektedir. Yıl içinde 1-2 defa doğum yapabilmeleri, her seferinde ortalama 6-8 yavru doğurmaları ve sürekli yer değiştirmeleri sebebiyle yerel yönetimlerce sağlıklı kayıt tutulamamakta ve net sayı belirlenememektedir.

2-) Bilimsel verilere göre, başıboş köpeklerin çoğalmalarının kontrol altına alınabilmesi, bir sene içinde toplam sayının %70’inin kısırlaştırılması ile mümkündür. Ancak son 5 yılda ortalama 260 bin, bir yılda en fazla 350 bin köpek kısırlaştırılabilmiştir.

3-) Dünya Sağlık Örgütü tarafından ülkemiz kuduz riski açısından yüksek risk kategorisinde tanımlanmaktadır. Birçok ülke, ülkemize gelecek vatandaşlarına kuduz riskine ve başıboş köpeklerden kaynaklı tehlikelere karşı seyahat uyarısı yapmaktadır.

4-) Sağlık Bakanlığı verilerine göre, evcil hayvanlar da dahil olmak üzere 2018-2022 yılları arasında kuduz riskli temas sayısı ortalama 267 bin iken, 2023 yılında bu sayı iki katına yakın artarak 438 bine ulaşmıştır. Bu tablonun insan hayatı ve sağlığı açısından ürkütücü boyutlarda olduğu aşikârdır.

5-) İçişleri Bakanlığı verilerine göre son 5 yılda hayvana çarpma ile gerçekleşen 3 bin 534 trafik kazasında, 55 ölüm ve 5 bin 147 yaralanma vakası kayıtlara geçmiştir.

AK Parti'nin sahiplenilmeyen başıboş sokak köpeklerinin öldürülmesine ilişkin yasa tasarısı hazırlığı bir süredir Türkiye'nin en çok konuştuğu olayların başına yerleşmişti.

10 Ortak Madde: Dünyada Sokak Köpekleri İçin Nasıl Hukuki Düzenlemeler Yapıldı?
Sokak Köpeklerinin Öldürülmesine İlişkin AK Parti'den Yeni Açıklama: "İngiltere Modeli Israrımız Yok"

Popüler İçerikler

Sağlık Bakanlığı'nın "Doğal Olan Normal Doğum" Kamu Spotu Tepkilerin Odağında
Olumsuz Eleştirilere Daha Fazla Dayanamadı: Dilan Polat Gönderisine Gelen Yorumlara Ateş Püskürdü!
Sezona Büyük Umutlarla Başlayan ATV Dizisi Erken Final Kararı Aldı!
YORUMLAR
27.05.2024

bu söylenen riskler: başı boş ve saldırgan olmaları, sayılarının milyonlara ulaşmış olması, 8 er doğum yapmaları çeşitli hastalıklar taşımaları suriyelilerde de var.. onlarla ilgili hangi tedbirleri alacaklar?

27.05.2024

Sürpriz sonlu yorum :)) Beğene çöktüm.

27.05.2024

gelinen nokta itibariyle masum hayvanlar uyutulacak gibi. ama başka çözüm de yok. kimse vicdan sömürüsü yapmasın. sokaklar başıboş köpeklerden temizlenmeli. barınaklarda bu sayı doğal olarak eritilebilecekse eritilsin, değilse uyku. kimse canını spkakta bulmadı

27.05.2024

bu noktaya hayvansever görünümlü mama lobileri yüzünden gelindi, onun altını çizeyim

27.05.2024

Veriler yanlış tamamen sallama veri paylasıyorlar. Nüfusun %50si erkek 50si dişiyse neden %70i kısırlastırılmalı? Bir cinsiyetini %70i ise 4 milyon köpek dahi olsa 1,5 milyon kısırlaştırma demek. Yılda 350 bin bu hızda yapabiliyorsak 1-2 yıllık bir süreçte 1,5 milyon hayvan kısırlaştırılabilir. Her belediye 5-6 bin köpeği barındırabilecek barınak yapsa bu sorun çözülür. Öldürmek diye bir çözüm mü olur? Buna kesinlikle karşıyım. Onların canını biz vermedik ki biz alalım. Köpekler 30 bin yıldır bizle yasıyor. İnsanlığa sayısız hizmetleri var karşılığı bu mu

30.05.2024

Dogal seçilim var zaten nüfus o şekilde katlanıyor olsa 2000 yılında 1 çift köpek bugün 20-30 milyon köpek olurdu o hızda bir artış yok nüfusu yıllık 400-500 bin bile kısırlastırsanız çözersiniz işi artık 4de 1 düşer her yıl

TÜM YORUMLARI OKU (42)