Bakan Bozdağ: ‘Türkiye'de Yargıya Güven ve Memnuniyette Olumsuz Noktadayız’

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Türkiye'de yargıya olan güven ve yargıdan memnuniyet konularında olumsuz bir noktada olunduğunu söyledi. Yargıdan memnuniyetin işin doğası gereği yüzde yüz olamayacağını savunan Bozdağ, 'Türkiye olarak hem yargıdan memnuniyette hem de yargıya güvende olumsuz noktada olduğumuzu ifade etmek isterim. Bütün amacımız, bu olumsuzluğu 'olumlu' noktaya çevirmek' dedi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda Adalet Bakanlığı ile bağlı kurumlar olan Anayasa Mahkemesi, Türkiye Adalet Akademisi, Yargıtay, Danıştay ile Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), Ceza ve İnfaz Kurumları, Tutukevleri İş Yurtları Kurumu bütçe, kesin hesap ve Sayıştay Raporları görüşülerek kabul edildi. 

Toplantının soru cevap bölümünde Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, komisyon üyelerin soru, eleştiri ve görüşlerine cevap verdi.

'Güven ile memnuniyet farklı şeyler ancak her iki kıstasta da olumsuz noktadayız'

Türkiye'nin yargıya güven endeksinde yüzde 30'larda olduğunun hatırlatılması üzerine Bozdağ, güven ile memnuniyetin farklı şeyler olduğunu ancak her iki kıstasta da ‘olumsuz bir noktada' olduğumuzu söyledi. 

Yargıdan memnuniyet konusunda diğer kurumlardan memnuniyet gibi değerlendirilmemesi gerektiğini savunan Bozdağ, “Çünkü, yargıya işi düşenlerin yarısı kaybediyor, yarısı kazanıyor. Kazanan da istediği gibi kazanamıyor. Dolayısıyla yargıya işi düşenlerin sağlıkta ya da ulaşımda olduğu gibi tamamının memnun olduğu bir sonucu elde işin doğası gereği gerçekten çok zor gözükmektedir” ifadelerini kullandı. 

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından yapılan yıllara göre adalet sisteminde memnuniyet oranlarının 2014'de bu rakamın yüzde 50,8 olduğunu söyleyen Bozdağ, yargıya güvenin ise yargıya işi düşsün ya da düşmesin yargıya işinin düştüğü zaman adaletin doğru tecelli edeceğine dair kanaati ortaya koyduğu söyledi. 

Bozdağ, “Bu konuda anketlerdeki durumumuz iyi gözükmüyor. Üniversitelerin bazılarına göre düşük bazılarına göre de biraz daha farklı. OECD verilerine göre yargı sistemine güveni olan vatandaşların yüzde 2014 yılında Türkiye'de yüzde 48 olarak gözüküyor. Türkiye olarak burada olumsuz bir noktada olduğumuzu, hem memnuniyette hem de burada (güvende) olumsuz noktada olduğumuzu ifade etmek isterim. Bütün amacımız da bu olumsuzluğu ‘olumlu' noktaya çevirmektir. Olumlu olması için de gayret ediyoruz' dedi.

Ajanslar

Popüler İçerikler

A Millî Takım'ın UEFA Uluslar Ligi'ndeki Play-Off Turu Rakibi Belli Oldu: Macaristan
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
16.02.2016

sayende?

16.02.2016

Hakkında 3 kez yargıya müdahaleden fezleke hazırlanmış bir kişiyi Adalet Bakanı yaparlarsa. ..

Pasif Kullanıcı
16.02.2016

olumsuz değil, bitmiş noktadayız. herkes içeri atılmaktan bir şekilde yaftalanmaktan, haberi olmadan kendisine açılacak olan davalardan tedirgin. insanları korku yönetimiyle sindirdiniz. ne adalet bıraktınız ne güven. ama bir gün gidersiniz elbet. o zaman zırlarsınız adalet adalet diye...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ