Bakan Bilgin: "Sendikalar '8 Bin Liranın Çok Üzerine Çıkmayın' Dedi"

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, asgari ücret görüşmeleri sırasında bazı işçi sendikaları başkanlarının kendisine, '8 bin liranın çok üzerinde çıkmayın' dediklerini söyledi. 

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, Habertürk canlı yayınında gündeme dair açıklamalarda bulundu. 

TÜRK-İŞ'in açlık sınırını 7 bin 785 lira olarak açıkladığını hatırlatan Bakan Bilgin 'Bilimsel olmayan tespitler üzerine yapılmış çalışma. Kendi yüzlerine de söyledim bunları, onun için rahatlıkla söylüyorum. Onlara 'yaptığınız bu açıklamaların sizi bağlaması lazım' diyorum. Yoksulluk sınırı 25 bin lira olarak belirlemişler. 'Sendika çalışanlarınızda kaç kişi var 25 bin bin lira?', bunu soruyorum. kendilerine. Koca konfederasyonda bir kişi yok' ifadelerini kullandı.

"Sendikalar 8 bin liranın çok üzerine çıkmamızı istemedi"

Asgari ücret görüşmeleri sırasında sendikalarla tek tek görüştüklerini anlatan Bilgin, 'Sendika başkanlarının taleplerini aldım. Bana gelen en önemli şey; Türkiye'de sendikacılığın bir anlamda eleştirmesi gerektiğinden bahsedeceğim. 'Siz 8 bin liranın ne kadar üzerinde asgari ücret verirseniz, o kadar zor durumda kalırız' dediler. 'Neden' dedim, 'Bizim toplu sözleşmelerde aldığımız ücreti aşmanızı istemiyoruz, toplu sözleşmeyi etkiler' dediler. Sendikalarımızın daha pazarlıkçı, aktif, netice alıcı söyleme sahip olmalarını ifade etmek için söylüyorum' dedi.

"İşçilerin çoğu yeni asgari ücretten memnun"

Bilgin, yeni asgari ücretin işçilerin büyük çoğunluğu tarafından memnuniyetle karşılandığını ileri sürdü:

'Bizim belirlediğimiz asgari ücret büyük işçilerin büyük çoğunluğu tarafından makul bulunmuş, değerli bulunmuştur. Bir matbaada dergi çıkaran arkadaşlarımız beni aradı ve telefona bağladı, arkadaşlarımız alkışlarla karşıladı. Bugünkü şartlarda verilebilecek asgari ücrettir. Şimdi enflasyon kur sabitlenmiş durumda. Enerji fiyatlarında yükseliş yok, hatta bir miktar düşüş var. Asgari ücretin yükselmesinin bütün fiyatlara yansıyacağını söylemek mümkün değilde. Bu artış enflasyonu sınırlı derecede etkiler.'

"İhtiyaç olursa ara zam yapılabilir"

Enflasyon kontrol altına alındığını söyleyen Bilgin 'Önümüzdeki yıl sonunda yüzde 20'lere düşeceğini tahmin ediyoruz. Mayıs/haziranda yüzde 35-40'a düşmesini bekliyoruz. Bizim emekçileri koruyan ücret politikasını, toplu sözleşmelerinin üzerinde asgari ücret belirliyoruz. Burada sayın Cumhurbaşkanımızın desteği var' dedi. Bilgin, şöyle devam etti:

'Olağanüstü şeyler olmazsa bizi yıl sonuna kadar götürecek asgari ücret belirledik. Olağanüstü şartlarda yeniden müdahale ederiz, geçen sene nasıl temmuz ayında müdahale ettiğimiz gibi. İhtiyaç olursa geçen sene gibi zam yapılabilir'

"Memurlara enflasyonun üzerinde zam yapacağız"

Memur maaşlarına yapılacak zamma değinen Bilgin 'Bizim memur maaşlarıyla ilgili imzaladığımız madde var. Enflasyon farkını toplu sözleşmelerde veriyoruz. Bu sene de enflasyon üzerinde artış vereceğiz. Onu şimdi açıklamayayım. Son ay enflasyonu hesaplandıktan sonra belirleniyor. Aralık ayı enflasyonu açıklandıktan sonra ocak ayında belli olacak. Aralık ayında enflasyon düşüşü devam edecek. Biz tüm bunları değerlendirerek alım gücünü destekleyecek oranda karar vereceğiz' diye konuştu.

Popüler İçerikler

Gündem Olan Görüntü: Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş 'Kelime-i Şehadet'i Yanlış Okudu İddiası
Eski Milli Sporcu Emre Başkan'ı Makas Atarken Öldüren Sürücü Serbest Kaldı
Açılın Doktor Geliyor: Miss Turkey 2024 Güzeli İdil Bilgen'in Atandığı Şehir Belli Oldu!
YORUMLAR
Pasif Kullanıcı
23.12.2022

Hangi sendikalar?İsimlerini de verin..

23.12.2022

Orasını karıştırma, sendikaları suçla geç işte...

23.12.2022

Tencere dibin kara... Seninki benden kara.... .... 🤪😡😠

23.12.2022

He ya topu sendikalara atıp palamarı koparalım

23.12.2022

Öyle deme. O sendika denen pislik yuvalarının iç yüzünü bilsen böyle konuşmazsın. Yöneticileri sefa içinde yaşıyor hepsinin. Demişlerdir, beklerim

TÜM YORUMLARI OKU (15)