Bahar Nezlesi Nedir? Bahar Nezlesi Belirtileri ve Tedavisi…

Bahar nezlesi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında birçok kişinin yakından tanıdığı bir hastalık. Ağaçlar ve çimenlerden yayılan polenler kişilerde alerjik reaksiyon sonucu hapşırma, burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi şikayetlere yol açar. Alerjik rinit ya da saman nezlesi gibi isimlerle de bilinen bahar nezlesi, bahar ayları ile birlikte kabus dolu günlerin kapılarını aralar. Ayrıca semptomları sebebi ile sinüzit ve grip gibi üst solunum yolu hastalıkları ile sık sık karıştırılır. Peki, bahar nezlesi nedir? Bahar nezlesi nedenleri ve tedavisi hakkında merak edilenlere bu başlık altından ulaşabilirsiniz. 

Bahar ayları birçok kişi tarafından çoşku ile karşılanırken bazılarımız için bu dönem hastalıkla boğuşulacak günlerin sinyallerini veriyor. Polen alerjisinde özellikle kızılağaç, huş ağacı ve fındık ağacı gibi polen türleri alerjileri tetikleyebiliyor. Polenler, pencerelerden kapıdan hatta penceredeki koruma tellerine rağmen evlerin içine kolaylıkla girebilirler. Kuru, sıcak ve rüzgarlı havalarda ve fırtınalı günlerde atmosferdeki polenler daha fazladır. Yağmurlu ve rutubetli günlerde polenler yere indiklerinden havadaki miktarları da azalır. Bu yüzden hastalar yağmur sonrası belirtilerinin adeta bıçak gibi kesildiğini fark ederler. Peki, bahar nezlesi nedir? İşte bahar nezlesi belirtileri ve tedavisi…

Bahar Nezlesi Nedir?

Vücut polenlere karşı reaksiyon gösterdiğinde hapşırma, burun akıntısı, rahatsızlık ve gözlerde yaşarmaya neden olan iltihaplı maddeler salgılar. Bronşlarda alerjik rinit, burunda bahar alerjisi (alerjik rinit) gözlerde de alerjik konjoktivit ortaya çıkar. Buna göre bahar aylarında gözlerde alerji, astım ve alerjik rinit semptomları yaşıyorsanız bahar alerjiniz var demektir. Bahar alerjisi ciltte reaksiyona neden olduğunda kontak dermatit adı verilen egzamaya da neden olmaktadır.

Bahar Nezlesi Belirtileri Nelerdir?

Bahar nezlesi olan hastalarda baş gösteren belirtiler;

• Hapşırma ve burun tıkanıklıkları

• Burun akıntısı

• Göz ve burun kaşıntısı

• Tat ve koku almada azalma

• Baş ağrısı

• Öksürük ve yüzde ağrı

• Göz çevresinde renk değişiklikleri ve şişlik

Uyku sorunları

• Gırtlakta bazen de damakta kaşıntı

• Yorgunluk

Bahar Nezlesi Tedavisi

Bahar alerjisi şiddetli yaşanmadığında reçetesiz ilaçlar belirtileri hafifletmek için faydalı ve yeterli olabilir. Ancak şikayetleriniz şiddetli ise doktorunuzun reçete edeceği daha güçlü ilaçlar kullanmanız gerekecektir. Antialerjik ilaçlar ile rahatsızlık kontrol altına alınmaya çalışılır. Yaygın kullanılan etkili ilaçlardan biri de kortizonlu sprey ve damlalardır. Astım ataklarında nefes açıcı spreylerde kullanılır. Hastaların bazılarında immünoterapi adı verilen aşı uygulaması yapılır. İlaçlara rağmen iyileşme belirtileri göstermeyen ve ilaçların yanı etkilerinden dolayı problem yaşayan hastalar için uygulanan aşılama 4 yıl kadar sürebilir. Alerjik hastalıkların yüzde yüz tedavisi olmamakla birlikte günümüzde ilaç ve aşılama ile hastalık büyük oranda kontrol altında tutulmaktadır.

Popüler İçerikler

Yönetmen İlker Canikligil'in "Kaçak Film" Çıkışına Röportaj Adam'dan Aşırı Haklı Tepki
Domuz Eti Skandalıyla Gündeme Gelmişti: Köfteci Yusuf Yeni Bir Sektöre Giriş Yapıyor!
Bahis Reklam ve Teşvik! Acun Ilıcalı, TV8 ve Exxen Yetkilileri Hakkında Soruşturma Başlatıldı