Bağlantıda Ama Kopuk: Dijital Kalabalıkların Yalnızlığı

TDK’nın 2024 yılı kelimesi seçilen “kalabalık yalnızlık,” modern insanın topluluklar içinde bile hissettiği yalnızlığı ifade ediyor. Sosyal medya ve dijital teknolojiler, bağlantıları artırırken derin bağlanma ihtiyacımızı karşılamıyor. Sosyal medyadaki arkadaş sayısı gerçeklik algısını değiştiriyor.

Hardy ve Hari ne diyor?

Kalabalık yalnızlık kavramı, Thomas Hardy’nin Çılgın Kalabalıktan Uzak romanındaki bireysel yalnızlık ve Johann Hari’nin Kaybolan Bağlar kitabında ele alınan modern yalnızlık sorunuyla paralellik taşıyor. Hardy’nin Bathsheba Everdene karakteri, toplumsal baskılarla mücadele ederek yalnızlık içinde denge buluyor. Hari ise modern yalnızlığın; toplumsal bağların zayıflaması ve yüzeyselleşen ilişkilerle derinleştiğini vurguluyor. Sahte kalabalıklar yalnızlığımızı maskeliyor ama dolduramıyor.

Bir çözüm arayışı

Hardy’nin ve Hari’nin mesajları, yalnızlığın bir tehdit değil, insanlar arasında daha derin bağlar kurmak için bir fırsat olabileceğini gösterebilir. Kalabalıkların içinde anlamlı bağlar kurmayı öğrenmek, çağımızın en büyük meydan okumalarından biri. Çünkü sosyal medya varlığını sürdürmeye devam edecek.

Söz biterken...

“Kalabalık yalnızlık” yalnızca bireysel bir sorun değil, toplumsal bir dönüşümün yansıması. Yalnızlığı anlamak ve onunla barışmak, gerçek özgürlük ve bağlanma yolunda ilk adım olabilir. Şimdi sizden bir şey rica edeceğim. Lütfen sosyal medya hesaplarınızı kontrol eder misiniz? Bu yazıyı okumaya başladıktan sonra kalabalık için daha da yalnızlaşmış mısınız?

Instagram

X

Bu makalede öne sürülen fikir ve yaklaşımlar tamamıyla yazarlarının özgün düşünceleridir ve Onedio'nun editöryal politikasını yansıtmayabilir. ©Onedio

Popüler İçerikler

Antalya'da Tedavi Gören Ferdi Tayfur'dan Acı Haber: Hayatını Kaybetti!
Kediler Neden Kalite Kontrol Memuru Gibi Birbirlerinin Popolarını Koklar?
Tabii'nin Çok Konuşulan Dizisi Gassal Hakkında Tartışmalar Bitmiyor