Bağlanma Problemi Yaşıyorsanız Buraya! Bebeklikten Yetişkinliğe Birine Bağlanma Duygusu

Hayatımızla ilk etkileşimimiz dünyaya geldiğimiz an başlar. Gözümüzü açtığımız an farklı, yeni bir dünya ile ve yeni insanlarla tanışırız. Bu yabancı yerin bize karşı davranışları, gelecekte bizimde başka insanlara karşı tutumumuzu belirler. Yani karakterimizi oluşturan olgular aslında, bizim bebeklikten yetişkinliğe kadar uzanan, gördüğümüz davranışlardır. İlk önce annemizle daha sonra yaş aldıkça arkadaşlarımızla, sevgililerimizle aramızda duygusal bir bağ oluşur bu da bağlanma olgusunu tetikler. 

Bebeklikte yetişkinliğe insanlardaki bağlanma duygusu içeriğimizde.👇

Psikolog John Bowlby'e göre bebekler 6. aydan sonra anne ile duygusal bağ kurmaya başlar. Bu da bağlanma kuramını ortaya çıkarır.

Doğduğumuz an da anne, baba ve kardeşlerimizle geliştirdiğimiz bağ bizim gelecekte nasıl biri olacağımızı belirler. 

Üç bağlanma stili vardır.👇

Güvenli Bağlanma

Güvenli bağlanma bebeklik dönemini kapsar. Dünyaya geldiğimizde, ilk tanıştığımız kişi annemizdir. Annelerin bebeklerine karşı takındıkları tutum güveni oluşturur. Yani bebeğin ihtiyaçlarını karşılayan bir anne, bebek iç en güvenli yerdir. Bu da beraberinde güvenli bağlanma duygusunu getirir. Annelerin, yeni doğan bebekleriyle sık temasta bulunmaları gerekir. Şu an bile biz yetişkinlerin, en önemli sığınağı annelerimizin yanıdır. Bunun temeli de bebekliğe dayanmaktadır. Yaşama dahil olan her bebeğin, ilk karşılaşacağı durum annesiyle güçlü bir bağın kurulmasını sağlamaktır.

Güvensiz - Kaçınmacı Bağlanma

Bu bağlanma stili ise bir önceki durumun tam tersi. Bebeğin ihtiyaçlarını gidermeyen, bir annenin söz konusu olması durumunda bebek kaçınmacı bir tutum sergiler. Anneyle bağ kurmayı reddeder. Annesini görünce hareketlenen ve kucağına gitmek isteyen bebeklerin aksine annesini gördüğü an tepki vermez. Annesinin yokluğunu yadırgamaz. Çünkü ihtiyaçlarını karşılamamıştır. Karnını doyurmadığı ve yeterli ilgiyi göstermediği zaman bebek onun güvenilmez biri olduğunu düşünür.

Güvensiz - Kaygılı Bağlanma

Bu bağlanma stilinde ise annenin dengesiz davranması söz konusudur. Bebeğin ihtiyaçlarını, tam bir şekilde gerçekleştirmemesinden kaynaklanır. Bebeğine karşı bazen ilgili bazen ilgisiz davranıyorsa, duyarsız ve ilk 6 ay ve sonrasında göstermesi gereken ilgiyi göstermiyorsa burada kaygılı bir bağlanma söz konusu olabilir. Genelde huzursuz, sürekli ağlayan ve sakinleşmekte de zorlanan bebeklerde bu bağlanma durumu görülür.

Bağlanma kuramı bebeklerde bu şekilde ilerlerken, yetişkinlerde de çok da farklı değildir. Bağlanma stilleri, yetişkin hayatımıza doğrudan etki eder ve artık hayatımızın büyük bir bölümüne dokunur.

Yetişkin bireylerin bağlanma stilleri.👇

Güvenli bağlanan bireyler

Bu tür bireyler ilişki içerisinde en kolay ve rahat bir tutum sergileyen bireylerdir. Kendilerini açık bir şekilde ifade edebilirler. Problemlerini konuşarak hallederler. Birinden ayrılmaktan da, birinin onlardan ayrılasından da korkmazlar. İnsan ilişkileri gayet sağlam ve uzun soluklu olur. Bireylerle çok kolay bağlılık kurarlar.

Kaçınmacı bağlanan bireyler

Bu bireyler insanlarla zor ilişki kurar. Hatta ilişki kurmaktan kaçınırlar. Reddedilme kaygıları yoktur ama insanlarla yakın ilişki kurmak onlar için çok zor bir şeydir. Çünkü özgürlük alanlarının sınırlanacağını ve karşı taraftaki insanın güvenini sarsıp kendisini inciteceğini düşünürler. Kendilerini bir yere ait hissetmekte de zorlanırlar. Bağlanmak onlar için zor bir olgudur.

Kaygılı bağlanan bireyler

Hem ilişki kurmakta zorlanan, hem de kurdukları ilişkiyi sürdürmekte zorlanan bireylerdir. Sürekli ilgi ve sevgi beklerler. Birinden ayrılmak onlar için imkansızdır ve terkedilme korkuları da onları yanlış karar vermeye itebilir. Genelde partnerleriyle hep bir arada olmak isterler. Kendilerini değersiz hissederler. Bu durumlar da ilişki yaşamalarını zorlaştırır ve giderek ilişkilere de kaygılı bir gözle bakarlar.

Bebeklikte başlayan ve hayatımızın büyük bir bölümünü etkileyen bağlanma duygusu, nasıl bir kişiliğe sahip olacağımızı belirler. Arkadaşlarımızla, ailemizle, sevgilimizle kurduğumuz ilişkinin temeli bebeklikte, aile bireylerinin bize karşı tutumlarıyla oluşur.

Sizin bağlanma stiliniz hangisi? Yoruma yazmayı unutmayın!👇

Bu içerikler de ilginizi çekebilir.

Anne Adayları Buraya! Normal Doğum Oranınızı Arttırmak İçin Yapabileceğiniz 11 Şey
Friends Dizisinin Monica ve Rachel'ının Günümüze Çok da Uzak Olmayan Tarzları
20 Yaşındaki ve Şimdiki Hallerine Bakınca Hem Üzen Hem de Umutlandıran Ünlüler

Popüler İçerikler

Montella Görevini Bırakırsa A Milli Takım'ın Başına Kim Geçmeli?
Icardi'nin A Milli Takım Forması Giymesi İçin CİMER'e Başvuruda Bulunuldu!
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi