Örneğin; vücudunuzda başkasından transfer edilen bir organ var, sizce bu sizin yaşınıza göre mi yaşanır, yoksa bu organın 55 yaşındaki sahibine göre mi?
Örneğin; vücudunuzda başkasından transfer edilen bir organ var, sizce bu sizin yaşınıza göre mi yaşanır, yoksa bu organın 55 yaşındaki sahibine göre mi?
Bir organın yaşlanmasına sebep olan alkole bağlı hücre hasarı, zararlı yiyecekler, egzersiz eksikliği ve yaş gibi bir çok faktör bulunuyor. Bağışlanan organ, ilk sahibinin kötü yaşam stiline göre yaşlandığı için bu organ bağış anından itibaren yaşlanmaya devam eder.
Bunun dışında bir de, yaşın neden olduğu normal hücre yaşlanması dışında, yeni vücut, yeni parçanın ne kadar hızlı yaşlandığını belirleyebilir. Bu nedenle organ implant edilen yeni vücutta iyi bakılırsa, organı alan kişinin yaşam tarzına ve yaşına göre de yaşlanabilir.
Bu insanın karaciğeri doğal olarak yaşından dolayı 30 yıllık, ayrıca alkolün verdiği zarar nedeniyle 15 yıl daha yaşlanmış olacaktır. Yani karaciğer 45 yaşında olarak sayılabilir. Bu karaciğer 25 yaşında bir insana bağışlandığında, 25 yıllık vücutta 45 yıllık bir karaciğer bulunacaktır. Ancak bu insan karaciğere diğer insandan farklı olarak her gün egzersiz yapan, yeterli miktarda su içen, kendisine iyi bakan bir vücuda adapte olacağı için yaşlanma sürecini tersine çevirebilir.
50'li yaşlarında karaciğer nakli olan biriyle tanışan bir Reddit kullanıcısı, bu insanın nakilden sonra aniden kola aşerdiğini söylemiş. Kendisine kolayı nadiren tükettiği ve yıllar önce içtiği halde bir anda kola aşermesi çok ilginç gelmiş. Daha sonra organı bağışlayan kişinin ailesi ile konuşulduğunda, organın sahibinin günde 2-3 kutu kola içtiği ortaya çıkmış. Bu durumda bağışlanan organ hem organın eski sahibinden hem de yeni sahibinden özellikler taşıyor denilebilir...