BAE Varlık Fonu'nun Aradığı Fırsat Adana Ceyhan'da mı?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Abu Dabi Veliaht Prensi Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan’ın 24 Kasım 2021’de Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde baş başa ve heyetler arası görüşmesinin ardından iki ülke arasında 10 anlaşma imzalanmıştı.

Geçtiğimiz günlerde de BAE Yatırım Fonu Başkanı Suwaidi, Financial Times'a TL'deki değer kaybı sebebiyle Türkiye'de yatırım yapmak için 'harika' bir zaman olduğunu ifade ederken, 'birkaç fırsat' üzerine görüşüldüğünü belirtmişti.

Türkiye'ye 10 milyar dolarlık bir fon ayırmışlardı

Abu Dabi Liman Şirketi ile Türkiye Varlık Fonu arasında Mutabakat Muhtırası'nı, Türkiye Varlık Fonu Genel Müdürü Arda Ermut ile Abu Dabi Liman Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Al Shamsi imzalamıştı.

Enerji, çevre, finans ve ticaret alanlarında yapılacak işbirliği ile Abu Dabi Kalkınma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hassan El Suwaidi, “Birleşik Arap Emirlikleri Türkiye’de yatırım yapmak üzere 10 milyar dolarlık bir fon ayırmıştır” demişti.

BAE, Türk sanayiindeki büyük yatırımlardan faydalanmak istediklerini açıkladı

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dış Ticaretten Sorumlu Devlet Bakanı Sani ez-Zuyudi, önceki gün Bloomberg TV yayınında Türkiye'yi lojistik ve tedarik zincirleri aracılığıyla BAE'ye yeni pazarlar açacak bir ülke olarak gördüklerini söyleyerek, Türkiye’nin sanayi sektöründeki büyük yatırımlarından faydalanmak istediklerini belirtti.

Türkiye Varlık Fonu ile görüşmeler sürüyor

İki gün önce Financial Times gazetesine konuşan Abu Dabi Kalkınma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mohamed Hassan El Suwaidi ise, Türkiye Varlık Fonu’yla -Fon’un kendi portföyünde bulunan bazı şirketler dahil- ‘birkaç fırsat’ üzerindeki görüşmelerin başladığını söyledi. Suwaidi, “Sizi dahil edebilecekleri veya sizin onlar üzerinden bir platform geliştirebileceğiniz, bazı kenarda kalmış varlıkları var” dedi.

Anlaşmalarda hangi sektörler var?

Geçtiğimiz kasım ayında varılan anlaşmalardan ikisi Abu Dabi Kalkınma Holdingi (ADQ) ile Türkiye Varlık Fonu arasında gerçekleşti. Ayrıca, Abu Dabi Kalkınma Holdingi ile Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi arasında enerji, petrokimya, teknoloji, ulaşım, altyapı, sağlık, finansal hizmetler, gıda ve tarım alanlarında Türkiye'ye doğrudan yatırım ve iş birliklerini kapsayan bir mutabakat muhtırası imzalandı.

Türkiye Cumhuriyeti ve Birleşik Arap Emirlikleri Arasında Enerji Alanında İşbirliğine Yönelik Mutabakat Muhtırası’da Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez ile BAE Enerji ve Altyapı Bakanı Al Mazroui tarafından imzalandı.

Gözler Ceyhan'a döndü

Sözcü'nün haberine göre, imzalanan anlaşmalar ve son birkaç günde Birleşik Arap Emirlikleri yetkililerinin yaptığı açıklamalar gözlerin Adana’nın Ceyhan ilçesine çevrilmesine neden oldu. Çünkü, uluslararası enerji merkezi olması hedeflenen Ceyhan’da Türkiye Varlık Fonu (TVF), yaklaşık 10 milyar dolar yatırımla rafineri ve petrokimya tesisi kurmak için çalışmalar yürütüyor.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın 2020-2022 Yeni Ekonomi Programı kapsamında, Türkiye Varlık Fonu’nun özel sektör veya yabancı sermaye iş birliklerine giderek petrokimya alanında sabit sermaye yatırımlarında yer alacağı planlanmıştı.

TVF şirket kurmuştu

Petrokimya ürünlerinde ihtiyacın yüzde 80’inden fazlası ithal edilirken, söz konusu yatırımla, dış ticaret dengesine yılda 1,5 milyar dolar katkı sağlanması hedefleniyor.

Bu çerçevede 2020 yılının başında TVF Rafineri ve Petrokimya Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketi’ni kuran Varlık Fonu, tasarım ve mühendislik çalışmalarının tamamlanmasının ardından kompleksinin inşasına başlamayı planlıyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir...

BAE, Türkiye Varlık Fonu'yla 'Birkaç Fırsat' Üzerine Görüşüyor: Hangi Şirketlerle İlgileniyorlar?

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Almanya’daki Saldırıyı Kim Yaptı? Noel Pazarı Saldırganının Kimliği ve Röportajı Ortaya Çıktı