Son yıllarda oldukça popüler olan; kuşaklar hakkındaki araştırmaları ve X, Y, Z Kuşağı gibi tabirleri muhakkak duymuşsunuzdur. Özellikle sosyal medyanın ortaya çıkması ile aradaki derin uçurumun gözle görülür hal alması kullanıcıların “Yaşıma göre hangi kuşaktayım, bu kuşakların özellikleri neler, bu kuşaklar niye var, biz ne yapıyoruz ki?” gibi soruları araştırmasına sebep oldu. Hangi kuşağa ait olduğunu merak edenleri hemen içeriğimize alalım. İşte X, Y, Z kuşakları ve özellikleri...
Bir Z olarak dijital okuryazarlık oranınımızın düşük olduğuna, sosyal medyada gördüğümüz her şeyi doğru kabul ettiğimiz görüşüne katılmıyorum. Türkiye’de Z kuşağı Y lerden de çok sorgulayan bir kuşak. Kaldı ki sosyal medyadaki bir haberin yalan olup olmadığını anlamada/teşhis etmede çok başarılıyız. Asıl bu konuda zorluk çekenler X ve Boomerlar. Aile whatsapp grubunuz varsa anlayacaksınız zaten ne demek istediğimi.
x'ten z'ye selamlar. sağda solda duyuyorum z şöyle boş z böyle çöp. z'den biriyle gerçekten konuşmayı deneyin, boş ve çöp olmadıklarını göreceksiniz. bu boktan siyasi atmosferde bu boş eğitim sisteminde bu vahşi kapitalist sömürü düzeninde z kuşağının ayakta kalması bile mucize. bu bile sağlam olduklarına kanıt.
Boomerlar diğer jenerasyonlar arasında "biz senin yaşındayken..." kalıbını en çok ve kötü niyetli kullanan kuşaktır. Kendinden sonra gelen nesillere zerre saygıları yoktur. Bir Boomer'ın sürekli olarak Y ve Z kuşağından gençlerin yaptıkları iyi işleri küçümseyerek "internet ve bilgisayardan dolayı" bu işi iyi yaptıklarını ve kendisinin, zamanında bu imkanlara sahip olmadığı halde daha iyi işler başardığını iddia ettiğini duyarsınız. Tüm dünyada iklimlerin en düzgün, havanın en temiz, doğanın en güzel olduğu dönemlerde genç, pedofilinin ve her tür suçun bu kadar yaygın olmadığı dönemde çocuk olma şansını yakalamış bir nesildir. Ekonominin bu kadar bozuk olmadığı dönemlerde iş kurabilmiş, ev sahibi olabilmişlerdir. Üniversitelere girişin bile bu kadar zor olmadığı dönemlerde her istedikleri okula girebilmiş, enflasyon ve işsizlik sıkıntısının olmamasından dolayı hem çalışıp hem okuyabilmişlerdir. Ama buna rağmen ezici çoğunluğun eğitim hayatı sağ sol çatışmalarıyla geçmiştir.