Babası İçin Geliştirdi, 21 Ülke ve 400 Projenin Arasından Sıyrılarak Dünya Birincisi Oldu!

İzmir Karşıyaka Anadolu Lisesi öğrencisi Elifnaz Şentürk, doktor olan babasının aşı muhafazasında yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için bir cihaz geliştirdi. Bu cihazla 21 ülkeden 400 civarında çalışmanın yer aldığı 'Bilimsel Proje Yarışması'na katılan Elifnaz, birinci olmaya hak kazandı.

Karşıyaka Anadolu Lisesinin 11. sınıf öğrencisi Elifnaz Şentürk, Brezilya’da ekim ayının son haftasında düzenlenen ve 21 ülkeden 400 civarında çalışmanın yer aldığı Mostratec Bilimsel Proje Yarışması’nda 'materyal mühendisliği' dalında Türkiye'ye dünya birinciliği kazandırdı.

Aile hekimi olan babasının aşı muhafazasında yaşadığı sorunlara çözüm bulmak için geliştirdiği 'ısıtma ve soğutma sistemlerini bir arada kullanarak sıcaklığı sabitleyen çoklu odalı cihaz' projesi Elifnaz'a birinciliği getirdi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Elifnaz Şentürk, babasının mesleğiyle ilgili yaşadığı sorunlara küçük yaştan beri tanıklık ettiğini belirtiyor.

Babasından insan sağlığı için hayati önem taşıyan kan ve kan ürünleri, aşı, ilaç, serum ile nakil için alınan organların muhafaza edildiği yerlerin sıcaklığının doğru ayarlanması gerektiğini, aksi takdirde kullanılmaz hale gelebildiklerini öğrendiğini söyleyen Elifnaz, bu nedenle babasının aşıların bulunduğu dolaplardaki sıcaklık değişimi nedeniyle zaman zaman geceleri iş yerine gittiğini, bazen il dışında olmasına rağmen tatilini yarıda keserek aşıları kurtarmak için dönmek zorunda kaldığını söylüyor.

Sağlık sektöründe kullanılan cihazların sıcaklığı sabit tutma gibi bir özelliğinin bulunmamasından yakınan babasına çözüm sunmak için yola çıktı...

Aklındaki proje için ısıtma ve soğutma sisteminde çalışan ustalar ve bilgisayar yazılımcılarından destek aldığını söyleyen Elifnaz, şunları söylüyor:

'Hastanelerde, kan merkezlerinde, eczanelerde kullanılan buzdolaplarında sadece soğutma sistemi olduğundan sıcaklık sabit tutulamıyor. Dolayısıyla belli bir ısıdan sonra soğutma sistemi duruyor. Sistemin tekrar çalışmaya başlaması için gereken sürede ortamdaki sıcaklık düştüğünden, 10 dereceye kadar farklılık gösterebiliyor. Bu durum hassas sıcaklık gerektiren, farklı ısı değerlerinde kullanılmaz hale gelebilen başta nakil için bekletilen organlar olmak üzere, kan, kan ürünleri, aşı, ilaç ve serumları kullanılmaz hale getirebiliyor.'

Aynı cihazda farklı sıcaklık

Elifnaz'ın çalışması yaklaşık 10 ay sürmüş ve amacına uygun bir prototip cihazı 4 bin 116 lira maliyetle tamamlamış. 

Cihazında ısıtma ve soğutmanın aynı anda kullanılmasıyla ısının sabitlendiğini anlatan Elifnaz, şu bilgileri veriyor:

'İki amacı var cihazın. Isıtma ve soğutmayı dönüşümlü kullanarak sıcaklığı sabitlemek. Bu sayede kan ve ürünleri, organlar, aşı ve serumların korunması. Mesela 4 derecelik bir sıcaklık hedeflediğinde cihaz, sıcaklık 5 dereceye ulaşana kadar ısıtma sistemini çalıştırıyor. 5 derecede ısıtma kendini kesiyor, soğutma devreye gidiyor. 3 dereceye kadar soğutma çalışıyor. 3’e gelince tekrar ısıtma aktifleşiyor. 3 ila 5 arasında, 4 küsurlu bir değerle ısı sabitlenmiş oluyor. Oysa mevcut sistemlerde ısı farkı 10 dereceye çıkıyor.'

'İkinci amaç da aynı cihaz üzerindeki bölmelerde farklı sıcaklık değerlerini sabitleyebilmek. Bu nedenle de prototipte 3 bölme oluşturdum. Bunların her birine farklı sıcaklık veren bir sistem kurdum. Her biri için ayrı yapılan kontrol panelinde istediğiniz sıcaklık değerini belirliyorsunuz. Tek ısıtma ve soğutma sistemi, farklı yazılımları sayesinde 3 bölmeye de farklı sıcaklık verilmesini sağlıyor. 

Bu bölmelerden birini soğuturken diğerini ısıtabiliyoruz. Cihazın bir bölümünde sıfırın altında 18 derece gerektiren bir maddeyi koruyabilir, aynı anda yandaki bölümde 4, diğer bölümünde ise 24 derecelik bir ortam oluşturabilirsiniz. Geliştirdiğim cihaz, hem ortam sıcaklığını sabitliyor, hem de üzerindeki farklı bölmeleri ayrı sıcaklık değerlerinde tutabiliyor.'

Popüler İçerikler

Kılıçlı Yemin Olayında Yeni Gelişme: Teğmenlerden Sonra Komutanlar da Disipline Sevk Edildi
RTÜK Başkanı'ndan Gündüz Kuşağı Programlarına Son İkaz: "Toptan Yok Ederiz!"
Arkeolog Muazzez İlmiye Çığ 110 Yaşında Yaşamını Yitirdi
YORUMLAR

hayret, halbuki boyle bir icadin ilim irfan yuvasi olan imam hatiplerden cikmasi gerekiyordu.

07.11.2016

imam xatipler qappetılsın

07.11.2016

Ve Tübitak'a ilgilenmediği için teşekkür ediyoruz.Zira ilgilenmediği,beğenmediği hatta haberi dahi olmadığı projeler dünya birinciliğini kapıyor,net.

07.11.2016

Sonra neden avrupa da bilim adami vs var.. neden türk bilim adamları avrupa da....

07.11.2016

Elifnaz lütfen projeni tubitaka sunma.. Koç veya Sabancı ya da köklü firmalarla irtibata geç onlar finansman destek sağlarlar muhakkak..başarılarının devamını dilerim güzel kardeşim benim.

07.11.2016

bu şirketler hakkında net bir şey diyemem, nasıl insanlar yönetiyor emin olamıyorum ama tübitak'tan iyilerdir kesin.

TÜM YORUMLARI OKU (57)