DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ortak mutabakat metninde İstanbul Sözleşmesi'ne değinilmemesi sebebiyle gelen tepkilere, 'Farklı görüşü olan partiler var. Gayet doğal, demokrasi bunu gerektirir' yanıtını verdi.
DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, ortak mutabakat metninde İstanbul Sözleşmesi'ne değinilmemesi sebebiyle gelen tepkilere, 'Farklı görüşü olan partiler var. Gayet doğal, demokrasi bunu gerektirir' yanıtını verdi.
Altı Parti'den oluşan Millet İttifakı dün Ortak Politikalar Mutabakat Metnini açıkladı.
Törende kadın politikalarını açıklayan İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı Ümit Özlale, tüm uluslararası sözleşmelere geri dönüleceğini belirtti ve “Biliyoruz ki İstanbul Sözleşmesi yaşatır” diye ekledi.
Ancak mutabakat metninde Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın imzasıyla çekildiği İstanbul Sözleşmesi'ne yer verilmediği görüldü.
Halk TV’de İsmail Küçükkaya’nın Yeni Bir Sabah programının konuğu olan DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, İstanbul Sözleşmesi'nin mutabakat metninde yer almaması nedeniyle gelen eleştirilere yanıt verdi. Babacan, 'Mutabakat metni yani ne demek altı partinde yüzde 100 mutabık kaldığı hususlar. Eğer partilerden biri, ikisi, üçü neyse mutabık değilse o hususlar bu metne girmiyor. Dolayısıyla bu tam bir konsensus sözleşmesi ile ilgili. Farklı görüşü olan partiler var gayet doğal, demokrasi bunu gerektirir' dedi. Babacan sözlerini şöyle sürdürdü:
'Mesela cumartesi günü bir iki maddeye itiraz geldi. Oturduk konuştuk. Mutabakat metni basılanlar iptal edildi Yeniden bastırdık bunu. Yani demokraside bunların hepsi var. Çoğulculuk var. Seçimlerden sonra biz DEVA Partisi olarak bu iddiamızdan geri çekilecek halimiz yok. Biz 12 kişilik bir heyet kurduk. İçinde diplomatların olduğu, sosyal bilimcilerin olduğu, siyaset bilimcilerin olduğu ve hukukçuların olduğu. İstanbul Sözleşmesi üzerine arkadaşlarımız iki hafta çalıştı.'
Hangi parti mutabık değilmiş acaba onu da deseydiniz.
Sadet Partisi İstanbul Sözleşmesine karşı çıkıyor. Bunu da bugün öğrenmedik yıllardır hayır diyorlardı zaten. Metin birbirinden farklı 6 partinin oy birliği ile hazırlanmış. Böyle bir metini eleştirmeyen eksik bulmayan varsa dönsün kendisininin ideolojik karmaşıklığını eleştirsin zaten. Yarın İstanbul Sözleşmesi meclise getirildiğinde geri dönelim diyen ve karşı çıkan milletvekilleri olacak, geri dönmeyi savunan milletvekillerini oylarımızla meclise taşırız olur biter.
İstanbul Sözleşmesi evrensel hukuk normlarına aykırıdır. Yazmadıkları iyi olmuş.