BA%: Bazofil Yüzdesi Nedir? Yüksekliği ve Düşüklüğü Ne Anlama Gelmektedir? Değerleri Kaç Olmalıdır?

İnsan kanında pek çok hücre bulunmaktadır. Bu hücrelerden biri de beyaz kan hücrelerinde bulunan bazofildir. Bu hücre sağlık açısından oldukça önemlidir. Vücutta kanın dokulara daha hızlı akmasını sağlar. Aynı zamanda virüslerden ve parazitlerden bağışıklık sistemini korumakla görevlidir. Bazofil değerlerindeki dengesizlikler ciddi sağlık sorunlarının da habercisi olabilir. Kan sayımında çıkan bazofil değerleri, hastalığın belirlenmesinde tek başına yeterli değildir. Peki bazofil nedir? Yüksekliği ve düşüklüğü ne anlama gelmektedir? Değerleri kaç olmalıdır? İşte detaylar...

Lökositte denilen akyuvarlar ilikte veya lenf bezlerinde üretilir. Temel görevleri ise vücuda girmiş olan, hastalık riski taşıyan bakterileri yok etmektir. Savaşçı hücreler olarak da bilinen akyuvarlar, vücutta yaralanan herhangi bir yer olduğunda oraya giderek mikroplarla saldırır. Bazı durumlarda akyuvarların ölme riski de bulunur. Eğer antikor öldürülürse yerine hemen başka antikorlar geçer. Bu antikorlar zedelenmiş yerdeki bakterileri ve ölmüş hücreleri dışarı atar. Normal şartlarda kanda akyuvar hücre 4 bin ila 10 bin arasındadır. Ancak herhangi enfeksiyon durumunda aniden artış gösterir. Lökositlerden biri olan bazofillerle ilgili merak edilenleri sizler için derledik...

BAZOFİL NEDİR?

Hemogram testinin parametrelerinden biri olan bazofil değerleri, akyuvar hücrelerinin sayısını gösterir. Bazofil, zararlı olan yabancı maddelerden bağışıklık sistemini korumakla görevlidir. Eğer yabancı madde ile karşılaşırsa vücutta iltihaplanma yapar. Bu iltihaplanma ise yabancı maddeleri uzaklaştırmanın bir yoludur.

YÜKSEKLİĞİ VE DÜŞÜKLÜĞÜ NE ANLAMA GELMEKTEDİR?

Eğer bir mikrolitrede 2000 üzerinde bazofil bulunuyorsa bu ciddi bir sorundur. Genellikle alerjik bir maddeye dokunulduğu zaman veya vücutta iltihaplı bir hastalık var ise bu değerler yükselir. Ayrıca kanser türleri, bağışıklık sisteminden kaynaklı sorunlar, guatr, kolit, şeker hastalığı, dalağın alınmasında bazofil yüksekliği görülebilir. Bu yüksekliğin tedavisinde hastalığın türüne göre kemik iliği nakli, anti alerjik ilaçlar, demir takviyesi veya antibiyotik verilir. Bazofil yüksekliği belirtileri ise şunlardır:

  • Baş ağrısı

  • Güçsüzlük

  • Baş dönmesi

  • Ateş

  • Gece terlemeleri

  • Nefes darlığı

  • Ani kilo kayıpları

  • Ciltte morarma

  • El ve ayakta titreme

  • Görmede bozukluk

  • Kurdeşen

  • Üşüme

Bazofil değerlerinin oranı %3'den az ise bu düşüklük anlamına gelir. Sağlıklı bir insanda bazofil oranının düşük olması normaldir. Genellikle herhangi bir hastalığın belirtisi değildir. Fakat vücutta fazla tiroit hormonun bulunması, steroid ilaçları, anksiyete ve stres, zatürre ve akut romatizmal ateş, kemik iliği yetmezliği, kemoterapi, hamilelik bazofil değerlerini düşürebilir.

DEĞERLERİ KAÇ OLMALIDIR?

Bazofiller insan sağlığı için oldukça önemlidir. Akyuvarların 0,4%- 0,1%'ini bazofiller oluşturur. Yetişkin bir insanda olması gereken değerler 200 hücre/ mcL'dir. Yani sağlık bir insanda bazofil bir mikrolitre 200 hücreden az bulunur. Bu oranlar laboratuvarlara göre farklılık gösterebilir.

Popüler İçerikler

Beklenen Gün Geldi: Birbirinden Ünlü İsimler Saygı1 Formatının İkinci Konuğu Sertab Erener İçin Sahneye Çıktı!
Hollanda Hükümeti'nden Örnek Karar: Scottish ve Sphynx Kedilerin Sahiplenilmesi Yasaklandı!
Bakanlık, Valiliklere Talimat Gönderdi: "Belediye Kreşlerini Kapatın"