Azerbaycan, İsrail'i Neden Destekliyor?

Diplomasi, ekonomi, din birbirinden çok ayrı ama birbirine çok yakın şeyler...

Aslında birbirine görece uzak ancak çok yakın olan bu iki devletin, ilişkilerinin başladığı yıla gidersek tarih 1991'dir ve Azerbaycan Sovyetler'den koparak bağımsızlığını ilan eder.

Bu bağımsızlığı 25 Aralık 1991'de tanıyan ilk devletlerden biri de İsrail olur. Bununla birlikte iki devlet arasında 7 Nisan 1992'de diplomatik ilişkiler tam anlamıyla başlar. 1993'ün Ağustos'unda ise Bakü'de İsrail Büyükelçiliği açılır.

Bununla birlikte Azerbaycan'ın İsrail'de bir büyükelçiliğinin ve hatta İsrail'in de Ermenistan'da büyükelçiliğinin olmadığını ekleyelim.

Yani anlayacağınız her iki devlet de muazzam bir denge politikası güder. 98'de Başbakan Netanyahu, 2009'da Cumhurbaşkanı Peres Bakü'yü ziyaret eder. Azerbaycan cephesinden ilk 'üst düzey ziyaret' ise 2013'te dışişleri bakanı tarafından yapılır.

Hiçbir devlet başka devletin "babasının oğlu" olmadığına göre bu tarz bir ilişkinin nedenlerini aramak da çok garip değildir. Ve karşımıza ilk olarak petrol ve doğalgaz çıkar.

2006'da Bakü-Tiflis-Ceyhan Petrol Boru Hattının devreye girmesi neticesinde İsrail, Azerbaycan'ın ikinci en büyük petrol ithalatçısı konumuna gelir. Azerbaycan Devlet Petrol şirketinin İsrail'in Asdod petrol bölgesindeki payı %5 olur.

İsterseniz şöyle bir kıyaslama yapıp daha iyi anlayalım: İsrail-Ermenistan arası ticaret cirosu 60 milyon doları zar zor aşarken...

İsrail-Azerbaycan ticaret cirosu 5 milyar doların üzerinde. 2007, 2009, 2017 ve 2019'da iki ülke arasında farklı konularda yapılmış anlaşmalar da cabası. Bu arada Azerbaycan havayolu AZAL 93'ten beri Tel Aviv'e haftada iki kez uçmaya devam eder.

İsrail'in enerji ve ekonomik güvenliğinde Azerbaycan'ın yeri açık bunun yanında Azerbaycan'ın askeri ve güvenlik alanındaki en yakın dostu da İsrail'dir.

Azerbaycan'ın İsrail'den aldığı askeri ekipmanların değeri 5 milyar doları geçer. İsrail savunma şirketi Elbit'in Azerbaycan'da temsilciliği var. 2018'de iki ülke ortak 'İHA' yaratma projesine imza atar. Ayrıca iki ülkenin üst düzey askerleri sürekli temas halindedir.

Bu arada belirtmeliyiz ki Kafkas cumhuriyetleri içinde en fazla Yahudi, Azerbaycan'da yaşar. Videoda Azerbaycan askeri Yahudi Daniel'ı görebilirsiniz.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Videoyu paylaşan kişi ise Azerbaycan'ın ABD büyükelçisi. Türkçe kısımları anladığınızı düşünerek yalnızca İbranice kısmı çevirelim.

Genç Daniel İsrail'e seslendiği kısımda şöyle diyor: 'Merhaba İsrail! Bizi destekleyin, bizim için dua edin. Gerçekler bizimle, gerçek bizi destekliyor, gerçek Azerbaycan'ı destekliyor, gerçek Azerbaycan'a aittir, Karabağ Azerbaycan'dır!'

Şu an milletvekili olan Əliməmməd Nuriyev'in deyimiyle Azerbaycan'da hiçbir zaman Yahudi karşıtlığı görülmez. Bu yüzdendir ki 12 bine yakın Yahudi yaşar Azerbaycan'da.

Bunun yanında İsrail'de Azerbaycan'dan göç eden 70 binden fazla Azerbaycan asıllı Yahudi yaşar. Yani bu karşılıklı huzur tablosunun altındaki başka bir faktör de insaniyet ortak paydasında yatmakta.

"Dünyada Yahudilerin belki de İsrail’den sonra korkmadan ben Yahudiyim dediği ikinci ülke Azerbaycan’dır." bu iddianın sahibi ise Azerbaycanlı öğretim üyesi Murad Salmanov.

Ona göre Yahudiler Bakü'de, Güba'da, Oğuz'da, Gence'de barış içinde yaşarlar ve dinlerini, milli kimliklerini yaşamaları için ülkede her şey mevcuttur. İki ülke arasındaki köprü ise Azerbaycan Yahudileridir.

Bu ilişkiye çok iyi başka bir örnek Azerbaycan Ulusal Kahramanı Albert Aqarunov'dur. 89'da askerliği bitmiş olsa da Karabağ Savaşı'na gönüllü katılır Aqarunov.

Ve 23 yaşındaki asker Şuşa'da Ermenilere karşı savaşır.  Çeşitli kahramanlıklar gösteren tankçı 92'de öldürülür ancak bugün bile birçok tankın ismi Albert'tir. Ve Yahudi Aqarunov, şehit ilan edilerek bugün heykeli dikilmiş olan bir ulusal kahramandır artık.

Sonuç olarak; para, askeriye... Elbette iki ülke arasındaki ilişkiler açısından oldukça önemli; ancak değinmemiz gereken bir konu da din.

Azerbaycan, laikliği tavizsiz uygulayan bir ülke. Bu bağlamda 2008'de yapılan bir ankette, katılanların yalnızca %21'i dinin gündelik yaşamlarında etkili olduğunu söyler. 

Kısacası dostlar devlet yönetiminde 'duygusallık' en geri planda olmalı galiba, ne dersiniz?

Bu içerikler de ilginizi çekebilir:

Atatürk'ün Kendisine 'Baba Eftim' Diye Hitap Ettiği Milli Mücadele Yanlısı Türk Ortodoks Papaz: Papa Eftim
Erkekleri Genç Yaşta Evlenmeye Kadınları da Saçlarını Kazıtıp Peruk Takmaya Zorlayan Yahudi Topluluğu: Hasidiler
Türk Tugayları Kore'de Neden ve Nasıl Savaştı?
Genç Yaşta Suikaste Kurban Gittiği Düşünülen Güzel Öğretmen, Küçük Kara Balık: Samed Behrengi
Bağımsızlık Hem Cephede Hem de Siyasette Kazanılır: Atatürk - Papa Mektuplaşması

Popüler İçerikler

Oğlu ile Karısı Birlikte Kaçan Umut Bey'in Müge Anlı'daki Çağrıları Sonunda Yanıt Buldu!
Duygu Nebioğlu Nüfusta Baba Adlarının "Erol" Olduğunu Söyleyerek Yine Kafaları Allak Bullak Etti
Mustafa Keser Genç Şarkıcılara Öfke Kusup "Benden Çok Kazanıyorlar" Diye İsyan Etti
YORUMLAR
14.05.2021

Çünkü tarihte o coğrafyada Hazar Türkleri yaşamıştır. Hazarlar da 740 yıllarında Yahudi inancını benimsemişlerdir.

14.05.2021

aynen bununla ilgili bomba iddialar var karaylar vs. gibi bizim bile bazı ortamlarda yahudiler tarafından kollandığımız oluyormuş

ne Şam’ın şekeri ne Arab’ın yüzü. Bu arada Osmanli'da isyan cikarmayan tek ve en sadik kalan millet yahudiler idi. Kurtulus savasina bile katildilar, özellikle izmir civarinda. Hatirlatirim kurutulus savasinda %53 firar vardi (özelikle günümüzde osmanli torunuyum diyen ve islamci gecinenlerin dedeleri). Kibris harekatinda da Israil Türkiye'yi desteklemistir.

Hay ağzına sağlık. Millete bunu anlatamıyoruz.

14.05.2021

Hahaha şimdi arap d~ck lover tayfa azerbaycan’ı da fetöcü, siyonist, ateist, din düşmanı, hain ilan eder eşdpedpepdp

TÜM YORUMLARI OKU (40)