Aynı Şarkının Tüm Gün Boyunca Dilimize Takılmasının Nedenleri Araştırıldı! Peki 'Earworms' Nedir?

En favori şarkınızı hatırlamak, yüzünüzde bir gülümseme yaratabilir. Ancak şarkının durmadan aklınızdan çıkmaması bir süre sonra sizi deli edebilir. Peki 'earworms' denilen bu durumu neden yaşıyoruz? Ayrıntılar için buyurun...👇

Hiç beklemediğiniz anda aklınıza bir televizyon şovunun şarkısı gelir. Daha sonra zihninizde aynı parça tekrar tekrar döner.

Şarkıların hatırladığımız bölümlerini bir kez başladıktan sonra, kontrolsüz bir şekilde tekrar ediyoruz. Saatlerce, günlerce, hatta haftalarca…

Araştırmalar, on kişiden dokuzunun bir saat boyunca veya daha uzun süre aynı şarkıyı kafasından geçirdiğini gösteriyor.

Bazı insanlar, bir yıl veya daha fazla bir süre boyunca kafalarında aynı şarkıyı tekrar ettiklerini söyledi. Peki bu durumu yaşamamızın sebebi ne?

100 yıldan daha uzun bir süre önce Almanlar, aklımıza takılan bir şarkının deneyimini tanımlamak için öhrwurm (kulak kurdu) terimini kullandılar.

Kulak kurdu hastaları can sıkıcı bir melodiyi silmek için birçok yol deniyor. Bazıları onu başka bir şarkı düşünerek değiştirmeye çalışıyor.

Diğerleri ise akıllarına gelen şarkıyı sonuna kadar söylüyor veya ekstra konsantrasyon gerektiren işlere yöneliyor.

Bir çalışma, insanların kulak kurdunu susturmak için ne kadar çok uğraşırsa, o kadar uzun süre akıllarından çıkmadığını buldu.

Televizyon ve radyo reklamları, yaygın bir kulak kurdu kaynağı. Reklamcılar, kulak kurduna dönüşeceğini umdukları jingle veya kısa şarkılar bestelemek için uğraşır.

Aynı şey televizyon şovlarında, filmlerde ve video oyunlarında kullanılan müzikler için de geçerli.

İşitsel korteks, müzik de dahil olmak üzere seslerin çoğunu işleyen beynin bir parçası ve müzikal anıların depolandığı yer.

Araştırmacılar hayal edilen müzikle beynin hangi bölgesinin ilgilendiğini test etmek için bir beyin tarama deneyi yaptılar.

Herkesin bildiği bir şarkıyı çaldılar, sonra şarkıyı yarıda kestiler. Test edilen insanlar eksik olan kısımları hayal etti.

David Kraemer, “Bir şarkıyı dinlerken aktif olan işitsel korteksin, şarkıyı duyduğunuzu hayal ettiğinizde yeniden etkinleştirildiğini bulduk” dedi.

Kulak kurtlarının büyük ölçüde elektronik çağın bir sonucu olup olmadığı merak ediliyor.

Bir asırdan fazla bir süre önce, çoğu insan müzik dinlemek için partilere, konser salonlarına veya ibadet yerlerine gitmek zorundaydı.

Şimdiye kadar kimse şarkıların neden aklımıza takıldığını bulamadı. Ancak araştırmacılar insanların müzik hafızasının inanılmaz derecede güçlü olduğunu keşfetti.

Bilgiyi müziğe eklemek, gerçekleri ve ayrıntıları daha kolay hatırlamamıza yardımcı oluyor.

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Doğru Yaptığınızı Sandığınız Fakat Yanlış Olduğu Kadar Sağlığınıza da Zarar Verebilecek Alışkanlıklar
ABD'de Yapılan Bir Araştırmaya Göre Uykusuz Kalan İnsanlar Yardım Etme İsteklerini Kaybediyor!
İdrar Kaçırmaktan Kaşıntıya... Vajinal Sağlığınız İçin Dikkat Etmeniz Gerek 10 Şey

Popüler İçerikler

Türkiye'ye Gelir mi? Suudi Arabistan'da Forma Giyen Cristiano Ronaldo'dan Değişim Kararı
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
Mike Tyson Kaybetti: Tarihi Mike Tyson - Jake Paul Maçında Neler Oldu?
YORUMLAR
04.09.2022

Belki de şarkılar yaşadığımız ülkenin gündemini bize anımsattığı için dilimize dolanıyor. Örneğin Türkiye'de yaşıyorsunuz. Bir tane şahıs 7/24 "Şöyle şahlanıyoruz, böyle şahlanıyoruz, 2023'de daha da şahlanacağız." diye diye sizin dilinize durduk yere "Yine de şahlanıyor aman kolbaşının yandım da kır atı..." türküsü dolanıyor.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ