'Aynı Kadeh Aynı Mey' Değil! Bir Şişede Ödediğiniz Vergiye Uzmanından Ayıltan Hesaplama

Vergi uzmanı Ozan Bingöl'den kritik bir vergi hesaplaması güncellemesi geldi. Bir şişe rakıda kaç lira vergi olduğunu hesaplayan uzman, vergisiz fiyatı gözler önüne serdi.

Öncelikle yıllar içinde alkollü içeceklerdeki vergi oranı değişimini hem TL hem de dolar bazında gösteren grafikle başlayalım.

vergiyedaircom.files.wordpress.com

Bingöl, alkollü içeceklerde ÖTV tahsilatının genel bütçe vergi gelirleri içindeki payının 2002 yılında yüzde 0,54 olurken, 2021 yılında yüzde 1,96’ya yükseldiğini hesaplıyor. 

Özellikle alkol ürünlerindeki ÖTV serüveninde, alkol oranı değişmezken vergi oranının sürekli arttığı görülüyor. 2010 yılında bir litre alkolde 51,48 TL olan ÖTV tutarının 27 Mayıs 2022 tarihinde 602,48 TL'ye çıktığı, alınan ÖTV’de 12 yılda vergi artışının yüzde 1070 oranında olduğu hesaplanıyor.

Sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda da Ozan Bingöl şu hesaplamayı yapıyor.👇

twitter.com

Yüzde 45 oranında alkol içeren 70’lik bir rakının ürün fiyatının 114,46 TL olduğunu, 189,78 TL ÖTV, 54,76 TL de KDV eklendiğinde, şişe bazında toplam verginin 244,54 TL olurken, raf fiyatının da 359 TL olduğunu belirtiyor. Bu hesapla 114 liralık bir ürüne yaklaşık 245 lira vergi ödenerek 359 liraya alındığını belirtiyor.

Devamında da Bingöl, yüksek vergi yükünün neden olduğu sorunları dile getiriyor.

twitter.com

Bu denli yüksek vergi yükü kaçak içki, merdiven altı sahte üretimleri tetiklemiş ve pek çok vatandaş hayatını kaybetmiş veya sağlığından olmuştur. Dolayısıyla, toplum sağlığını korumak için öngörülen bir verginin bizzat kendisi toplum sağlığı sorununun kaynağı olmaya başlamıştır.

"'Gelir odaklı' bir vergileme yaklaşımı"

twitter.com

Alkol ürünlerindeki yüksek vergilemenin toplum sağlığını korumak ile bir ilgisi kalmamıştır. Temelde sadece “gelir odaklı” bir vergileme yaklaşımı oluşmuş ve hatta alkolden alınan ÖTV, bir vergi politikası aracı olmaktan çıkıp doğrudan yaşam tarzına müdahale aracına dönüşmüştür.

"Tüm dünyada alkol ürünlerinden alınan ÖTV, temelde toplum sağlığını ve gençliği zararlı alışkanlıklardan korumaktır."

twitter.com

Aslında tüm dünyada alkol ürünlerinden alınan özel tüketim vergisi (Excise duty, special consumption tax) temelde toplum sağlığını ve özellikle gençliği bazı zararlı alışkanlıklardan korumaktır. Bütçeye gelir elde etme ikincil bir hedeftir. Oysa bizde tam tersi bir hal almıştır.

"Unutmamak gerekir ki; vergi politiktir, vergileme ise ideolojik!"

twitter.com

İki temel veri şöyledir: 

  • 2002-2021 döneminde vergi gelirleri TL bazında 14,7 kat artarken, alkol ürünlerinden tahsil edilen vergiler 52,7 kat artmıştır.

  • 2002’de alkollü içecekler ÖTV tahsilatının toplam vergi gelirleri içindeki payı %5,4 iken, 2021 yılında %19,6’ya yükselmiştir.

Hesaplamaya yapılan yorumlar da dikkat çekiyor. 👇Daha da ince bir vergi hesabı geliyor!

Yetmiyorsa demek.

Işıltımız yeter.

Böyle bakınca, öyle geliyor.

"Vergilendirilmiş Kazanç Kutsaldır"

Vergiler de bir yandan bunu demek istiyor olabilir.

Kaç para bir flüt?

Onların da kurumlar vergisi, sabit maliyeti var.

3 servis açalım masaya.

Mantıken doğru olması, uygulanabilir olduğu anlamına gelmiyor.

İtibardan da tasarruf olmuyor.

Sosyolojik tespitler ise can yakıyor. Siz ne dersiniz? Yorumlarda buluşalım. 👇👋

Popüler İçerikler

Göndermesiz Anket: En Komik Komedyeni Seçiyoruz!
Cezaevinde 37 Kiloya Düşen Nihal Candan İçin Tahliye Kararı Verildi
Dünyanın En Güzel 100 Kadını Listesine Türkiye'den 3 Ünlü Oyuncu da Girdi!
YORUMLAR
23.11.2022

Bunu konuşmuştuk daha önce. Kaçak içki üretiminin sebebidir bu ötv etkisi.

23.11.2022

ÖTV nedir? Vaktiyle Avrupa Birliği uyum sürecinde bu vergi ilk olarak getirilmişti. Asıl amacı aşırı lüks tüketimi engelleyerek israfın önüne geçmekti. Bunun için bu tür mallara ek vergi getirildi. Sonradan AB ile selamı sabahı kesmemize rağmen vergisini çok beğendiğimiz için kullanmaya devam ettik.

23.11.2022

Mesela buzdolabı, aşırı lüks o yüzden devletlum ötv vergisini mübah kılmıştır padişahım çok yaşa.

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ