Aynaya Bakınca Kusurdan Başka Bir Şey Göremeyen İnsanların Sahip Olduğu Hastalık: Beden Dismorfik Bozukluğu

Aynada kendinizi incelerken kusurlarınızı düşünerek çok mu zaman harcıyorsunuz?

Hepimiz aynaya baktığımızda kusurlar görür ve bunları kafaya takarız, ancak herkeste bu hastalık yoktur. Vücut Dismorfik Bozukluğu olanlar temelde bir kusur olsun olmasın, kendilerini dikkat çekecek derecede çirkin veya kusurlu hissederler. Bu algılama bozukluğu kişinin kendisini takıntılı derecede incelemesi ve psikolojisinin bundan zarar görmesiyle ilerler.

Beden Dismorfik Bozukluğu (BDP) olan kişilerde Obsesif Kompulsif Bozukluk, Anksiyete ya da Yeme - İçme Bozukluğu gibi başka psikolojik sağlık durumları da görülebilmektedir.

Beden Dismorfik Bozukluğunun belirtileri şu şekildedir;

- Vücudunuzun özellikle belirli bir bölgesi hakkında endişelenmek

- Görünüşünüzü diğer insanlarla karşılaştırmak için çok fazla zaman harcamak

- Aynada kendine çok bakmak ya da bakmaktan tamamen kaçınmak

- Kusurları gizlemek için çok çaba sarf etmek

- Estetik bağımlısı olmak

Gençlerde görülme sıklığı oldukça yüksektir!

Hastalığın genç insanlarda ve öğrencilerde görülme sıklığı daha fazladır. Özellikle sosyal medya ve siber zorbalığın etkisiyle, genç yaştaki insanlar kendilerini başkalarıyla kıyaslayarak ya da olumsuz yorumlara maruz kalarak bu hastalığa sahip olabilirler. Eskiden rahatsızlığın kadınlarda görülme oranı biraz daha fazlaydı ancak son zamanlarda hastalığın erkeklere özgü yeni bir tanımı çıktı. Adonis Kompleksi erkeklerin çok zayıf ve kassız olduklarına inandıkları için fiziksel ve psikolojik sağlıklarını etkileyen bir rahatsızlıktır.

Çocukluk travmaları, popüler kültürün güzellik algısı ya da televizyon reklamlarında görülen ideal vücut tipi görselleri, hastalığı tetikler.

Temel olarak hastalar kendilerini çirkin kabul ederler veya vücutlarını şeklen bozuk ve itici olarak tanımlarlar. Kendileri tarafından dile getirilen bu sorunlar başkaları tarafından görülmez, çünkü ya bir sorun yoktur ya da ufak tefek kusurlar söz konusudur. Hastalar yoğun bi şekilde vücutlarının beğenmedikleri kısımlarıyla uğraşırlar. Hatta günün 8-10 saatini ayna karşısında kendisine bakarak harcayanlar vardır.

Vücutlarına ne kadar estetik yaptırsalar da hep bir kusur görürler.

Bu hastalığa sahip insanlar bedenlerini ve psikolojilerini çok yorarlar. Sosyal ilişkileri bozulan, kendini çirkin hissettiği için evden çıkmayan, obsesif takıntılar sergileyen hastaların durumu tedavi edilmezse kronik bir hal alabilir. Bazı durumlarda hasta kendinden ve vücudundan o kadar utanır ki yardım istemeye bile yanaşmaz.

Beden Dismorfik Bozukluğu olan insanlar aşırı estetik müdahale, saç yolma, tırnak yeme, aşırı egzersiz gibi aktivitelerle vücutlarına zarar verirler.

En tehlikeli kısmı ise bu hastalığa sahip insanlarda depresyon öyle bir noktaya gelebilir ki, intihar düşünceleri yoğunlaşabilir. Bu yüzden Beden Dismorfik Bozukluğu olan insanların bir uzmanla görüşüp yardım almaları gerekir. Doktorun tanısına göre bilişsel davranışçı terapi ya da ilaç tedavisi uygulanabilir. Son yıllarda Beden Dismorfik Hastalığı için destek grupları çoğalmaya başlamıştır. Hastalar kendileriyle aynı sorunla savaşan insanlar ile konuşarak birbirlerine destek olabilirler.

İnsanın kendi sorununu kabul etmesi hiç kolay değildir, ancak önemli olan yalnız olmadığını bilmektir!

Beden Dismorfik Bozukluk birçok sebebe bağlı olabilir. Önemli olan tedavi edilebilir bir rahatsızlık olduğunu bilmektir. Terapi ve ilaç tedavisinin oldukça işe yaradığı bu hastalık çözümsüz değildir. Keşke toplumun güzellik algıları, sosyal medyanın dayattığı ideal vücut baskısı olmasa ve bu tarz hastalıkları tetikleyecek düşünceler içimize işlemese...

Bu içerikler de ilginizi çekebilir;

Koca Bir Yalan! Plastik Cerrahi ve Kozmetik Sektörünün Yönlendirdiği Güzellik Algısı ve Düşündürdükleri
Sosyal Medyanın ve Teknolojinin Etkisiyle Kadınlara Empoze Edilmeye Çalışılan Güzellik Algısı ve Yaşattığı Trajediler
Fiziksel Görüntüleriyle Kendi Zamanlarında Güzellik Algısını Değiştiren 13 Ünlü Kadın

Popüler İçerikler

Eski Bakan Işın Çelebi'den Fenerbahçe'ye Sert Yanıt: ''Devletin İmkanlarını Kullanıp ‘Yapı’ Diyemezsin''
Çanakkale'de AK Partili Belediyenin Tepki Çeken Atatürk Afişi Kaldırıldı!
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
YORUMLAR
08.05.2021

Ben tam olarak o bahsedilen son noktadayım..

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ