AYM Öcalan'ı Haklı Buldu

Anayasa Mahkemesi, Öcalan'ın yazdığı kitaba basım aşamasındayken el konulması ve yakılması nedeniyle yaptığı başvuruda, Öcalan'ın hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi, Öcalan'ın bireysel başvurusunu inceledi, Öcalan'ın yazdığı ve yayınlatmak üzere hazırlık yapıldığı sırada mahkemenin kitaba el koyması, toplatması ve yakılması kararı nedeniyle hakkının ihlal edildiği sonucuna vardı.

Yüksek Mahkeme Genel Kurulu'nun 14 üyesinin oy çokluğuyla aldığı karara, 3 üye katılmadı.

İmralı Cezaevi'nde ömür boyu hapis cezasını çeken PKK lideri Abdullah Öcalan, 'Kürdistan Devrim Manifestosu, Kürt Sorunu ve Demokratik Ulus Çözümü (Kültürel Soykırım Kıskacında Kürtleri Savunma)' adlı kitabına basım aşamasında el konulduğu, bu nedenle de haklarının ihlal edildiği gerekçesiyle Yüksek Mahkeme'ye başvurmuştu.

Öcalan'ın avukatlarının yaptığı başvuruda, Öcalan'ın kitabının basım aşamasındayken Terörle Mücadele Kanunu'nun 10. maddesiyle görevli İstanbul 2 No'lu Hakimliği'nce 21 Eylül 2012'de el konulduğu belirtilmişti.

Dilekçede, başvurucunun Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi tarafından güvence altına alınan haklarının ihlal edildiği savunulmuştu.

Adalet Bakanlığı da, Öcalan’ın kitabıyla ilgili AYM'nin talep ettiği görüş yazısını mahkemeye göndermişti.

Al Jazeera ’ye konuşan Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Mazlum Dinç yazıda, düşünce ve ifade özgürlüğünü koruma altına alan Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) içtihatlarının referans gösterildiğini söylemişti.

Kaynak: Al Jazeera, AA

Popüler İçerikler

Cumhurbaşkanı Erdoğan 2025'i 'Aile Yılı' Olarak İlan Etti
Fenerbahçe Tribünleri "Yönetim İstifa" Tezahüratları Sonrası Karıştı
Sosyal Medyada Viral Olan 'Kalp Çizme' Akımında Bir Kadının Verdiği Tepki Tartışılıyor