AYM, İş Arkadaşına 'DM'den Yürüdüğü' İçin Çalışanın İşten Çıkarılmasını Hak İhlali Saydı

Anayasa Mahkemesi, çalışanını başka bir iş arkadaşı ile yazıştığı gerekçesiyle işten çıkaran işvereni haksız buldu.

Kararda 'Amacı aşacak şekilde müdahaleye' izin verilmemesi gerektiği vurgulandı.

Özel bir şirkette çalışan kişinin sözleşmesi, iş arkadaşı ile yazıştığı gerekçesi ile işveren tarafından feshedildi. Çalışan yaşadıklarını yargıya taşıdı. Resmi Gazete'de yayımlanan karar göre çalışanın başvurusunu değerlendiren mahkeme işvereni haksız buldu ve 'hak ihlali' kararı verdi.

AYM'nin kararında hangi ifadelere yer verildi?

“Mesajlaşma programlarının kişisel olarak da kullanılabileceği gözetildiğinde bir başkasına ait olan cep telefonunun denetlenmesinin ve başvurucuya ait mesajların ele geçirilmesinin başvurucunun özel hayatının ve haberleşmesinin gizliğinin korunması konusundaki makul beklentisine aykırı olduğu açıktır. Mahkemece bir başkasına ait cep telefonunda yer alan yazışmaların ne suretle denetlendiğine, mesaj içeriklerinin feshe dayanak alınmasının gerekli olup olmadığına ve başvurucunun özel hayatı ile haberleşmesine olan etkisine yönelik herhangi bir değerlendirme yapılmamıştır.

Açıklanan gerekçelerle özel hukuk iş ilişkilerinden doğan uyuşmazlığı karara bağlayan derece mahkemeleri tarafından yukarıda belirtilen anayasal güvenceleri gözeten özenli bir yargılama yapılarak pozitif yükümlülüklerin yerine getirilmediği anlaşıldığından başvurucunun Anayasa’nın 20’nci maddesinde güvence altına alınan özel hayata saygı hakkı ile Anayasa’nın 22’nci maddesinde güvence altına alınan haberleşme hürriyetinin ihlal edildiğine karar verilmesi gerekir.”

Popüler İçerikler

Çekirdek Sabancılar Nazlı, Hacı ve Arzu Alara'dan Klasikleşen Aile Pozuna Güncelleme Geldi!
JASAT Tutanağı Ortaya Çıktı: Narin'in Cesedini Gizli Tutmak İçin 6 Farklı Yöntem Kullanmışlar!
Zengin ve Fakir Erkek Karşılaştırması Yapan Yeliz Yeşilmen'in Bakış Açısı Kullanıcılar Tarafından Desteklendi!
YORUMLAR

Namus bekçisi herkes. Sabah programlarındaki o meşhur hanımlar hergün ahlâk konusunda ahkâm kesiyorlar, annelerinden, kocalarından örnekler gösterek kendilerini bi konuda yetkin kabul etmemizi istiyorlar. Toplumda herkes, herkesin hayatına burnunu sokuyor. Hadsizlik diz boyu. Ve bu ne güzel bir karar.

15.11.2022

eğer yazdığı kişinin cep telefonunu işinin sayesinde aldıysa kvkk ihlaline girer. bir de mesai saatleri içinde yazdıysa bu da problem yaratır. onun dışındaki hiç bir koşulda işveren haklı olamaz.

15.11.2022

ayrıca işten çıkarılan kişi şikayet edeni de özel hayatın gizliliğini ihlalden dava edebilir.

15.11.2022

belki de patronun yürüdüğü kişiye yürüyordu.... alçak, hayın, densiz, pislique...

SEN DE YORUMUNU PAYLAŞ