AYM'den Kötü Haber: Nadira Kadirova Ailesi'nin Başvurusunu Reddetti

Özbek vatandaşı Nadira Kadirova, bakıcı olarak çalıştığı AK Parti eski milletvekili Şirin Ünal'ın Ankara'daki evinde, 23 Eylül akşamı şüpheli bir şekilde ölü bulunmuştu. 

Anayasa Mahkemesi (AYM), yaklaşık üç buçuk yıl sonra Nadira Kadirova ile ilgili kararını açıkladı.

Kararda, Kadirova’nın yaşam hakkının ihlal edilmediğine karar verildi. Eğer hak ihlali kararı verseydi, Ünal’ın yargılanmasının önü açılacaktı.

Birgün'den İsmail Arı'nın haberine göre, Özbekistan vatandaşı Nadira Kadirova, 23 Eylül 2019 tarihinde AK Partili Şirin Ünal’ın Ankara’daki evinde şüpheli şekilde hayatını kaybetti.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nca yürütülen soruşturma, Kadirova’nın ölümünden yaklaşık 5 ay sonra, 2 Mart 2020’de takipsizlik kararı verilerek kapatıldı. Kadirova ailesi de savcılığın takipsizlik kararı verdiği soruşturma dosyasını 5 Haziran 2020’de AYM’ye taşıdı. AYM ise yaklaşık üç yıl sonra, 15 Mart 2023 tarihinde başvuruyu karara bağladı.

Kararda, “Nadira Kadirova’nın Anayasa’nın 17’nci maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının ihlal edilmediği” belirtildi. Ayrıca, “Kötü muamele yasağının ihlal edildiğine ilişkin iddianın açıkça dayanaktan yoksun olması nedeniyle kabul edilemez olduğu” da ifade edildi. Kararın oybirliği ile alındığı açıklandı.

AYM’nin bu karar ile birlikte Nadira Kadirova dosyasının yeniden açılması için tek bir seçenek kaldı. Bu da Kadirova ailesinin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) başvurması ve AİHM’in hak ihlali kararı vermesiyle mümkün. Aile daha önce yaptıkları açıklamalarda, AYM’den sonuç alamamaları durumunda AİHM’e gideceklerini ifade etmişti. Arkadaşları ise Kadirova’nın cinsel saldırıya maruz kaldığını iddia etmişti. AYM kararında ise cinsel saldırıya dair kesin ve ikna edici bulgu bulunamadığı belirtilerek şu ifadelere yer verildi:

“Savcılık yürüttüğü soruşturma neticesinde N.K.ya yönelik cinsel bir saldırıya ait iz ve emareye rastlanmadığı sonucuna varmıştır. Başvuru dosyasında savcılığın vardığı sonuçtan farklı bir değerlendirmede bulunulmasına olanak verecek kesin ikna edici bulgular bulunmamaktadır.” Kadirova ailesinin avukatı ise AYM’ye yaptığı başvuruda soruşturmadaki eksiklileri şöyle sıralamıştı:

“Nadira Kadirova’ya tıbbi müdahale için gelen sağlık görevlilerinin ve olay yeri incelemesi yapan polislerin ifadeleri savcılıkça alınmadı. Acil tıbbi yardımla görevli kişilerin kim olduğunun tespit edilmediği, bu kişilerin Kadirova’nın odasına girdiğinde nasıl bir tabloyla karşılaştığı ve yaşamsal bir bölgesine ateş eden kişinin nasıl beş farklı yerde kan izi bıraktığı açıklanmadı.

Yirmi üç yaşındaki bir kadından bir profesyonel gibi tabancanın şarjörüne tek mermi yerleştirmesini beklemek normal değildir. Ayrıca eski bir asker olan Şirin Ünal’ın kendisine ait bir silahı kızına emanet etmesi, Türk ordusunun kültür koduna uygun düşmemektedir.

Kadirova’nın kanında cinsel saldırı amacıyla kullanılan ve bayıltıcı etkisi olan ketamine rastlanması nedeniyle Ünal’dan biyolojik örnek alınarak DNA incelemesi yapılması gerekirken yapılmadı.

Savcılık, Kadirova’nın intihara meyilli olup olmadığı konusunda rapor almak için yazışma yapsa da bu konuda rapor hazırlanmadı.

Kadirova’nın cesedi apar topar ülkesine gönderilmesi, soruşturmada hiçbir şeyin normal yürümediğini düşündürtmektedir.”

Şirin Ünal kimdir?

Ünal, asker kökenli bir siyasetçi.

Hava Harp Okulu'ndaki eğitiminin ardından jet pilotu, filo komutanı, NATO Karargâh Subayı, 5. Ana Jet Üs Harekât Komutanı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Subay Şube Müdürü olarak görev yaptı.

2000'de tuğgeneralliğe, 2004'te tümgeneralliğe terfi etti. Plan Harekât Daire Başkanlığı, 4. Ana Jet Üs Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı Harekât Başkanlığı, 1. Hava Kuvveti Komutan Yardımcılığı ve Genelkurmay Komutanlığı Kontrol Daire Başkanlığı görevlerinde bulundu.

Ünal 24, 25 ve 26. dönemde AK Parti'den İstanbul milletvekili seçildi. Milletvekilliği süresince Milli Savunma Komisyonu Başkanvekilliği, Plan ve Bütçe Komisyonu ile NATO Parlamenter Asamblesi Türk Grubu Üyeliği yaptı.

Ankara'daki siyaset ortamında 'güçlü ve etkili bir isim' olarak tanınan Ünal, şu ana kadar olayla ilgili bir yorum yapmadı.

Soruşturma kapsamında Ünal'ın ifadesine başvurulup başvurulmadığı bilinmiyor.

Popüler İçerikler

"Aşk Solcudur..." Kızılcık Şerbeti'nde Deniz Gezmiş Anıldı
Sosyal Medyada Süren Öğretmenlik Tartışması: Az Çalışıp Çok mu Maaş Alıyorlar?
Müge Anlı'da Yeni Bir Fenomen Doğdu: Habibe Kendine Has Tarzı ve Tavrıyla Hepimizi Fena Gaza Getirdi!
YORUMLAR
01.08.2023

AKP, "Eski Türkiye" adı altındaki kurgulayıp yerden yere vurduğu ne varsa yeni Türkiye'de misliyle yaşattı.

01.08.2023

varsayalım ki bu bir intihar, adamın silahıyla kendini vurdu diyelim.. ölümünden bir gün evvel arkadaşıyla konuştukları bile normal değildi şayet intihar bile olsa buna sürüklendiği apaçık ortada bu bile soruşturma için yeterli aslında. Ki intihar ile ilgili birşey da söylememişti aileye adli tıp tarafından tabi o zamanlar çok hızlı bir şekilde sonuçlandırmistilar bunu.

01.08.2023

Avukatın soruşturma için çıkardığı eksikler çok önemli ve davayı aydınlatıcı nitelikte bence. AİHM gidilmesi şart. Göz göre göre bir hayat bitmiş. Suçsuz da olabilirler. Ne ise gerçek çıksın ortaya ama bu şekilde kalmasın.

inşallah rezil soyunda ne kadar eşiktekinden beşiktekine kadın varsa hepsinden gani gani çıksnda, kahrından felç ol domuz!

01.08.2023

Neden yine kadınlar, kendine ve bilmem nesine hakim olamayan bir erkeğin suçu için yanıyor. O 'erkek' resmi makamlar tarafından yeterince korunmadı mı ki, beddualar direkt ona değil ailesindeki kadınlara yapılıyor. Onların bu cinayetle ne ilgisi var ki

TÜM YORUMLARI OKU (14)