AYM'den Dündar ve Gül Kararına Dair 3'üncü Açıklama

Can Dündar ve Erdem Gül'le ilgili aldığı kararının ardından başlayan tartışmalarla ilgili dün geç saatlerde bir açıklama yapan Anayasa Mahkemesi bu akşam yeni bir açıklama daha yaptı. Açıklamada bireysel başvuru kararlarının açıklanmasını yasaklayan bir hükmün olmadığı belirtildi.

Gazeteciler Can Dündar ve Erdem Gül hakkında verdiği 'hak ihlali' kararına yönelik eleştiriler nedeniyle dün geç saatlerde bir açıklama yapan Anayasa Mahkemesi, bugün bazı gazetelerde çıkan haberler üzerine yeni bir açıklamada daha bulundu. 

Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan da bu sabah, mahkemeye yöneltilen eleştirilerle ilgili açıklamalarda bulunmuş; 'AYM’nin anayasa ve kanunların kendisine verdiği yetkiyi kullanarak verdiği kararlar, herkesi ve her kurumu bağlar' demişti.

İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.
AYM Başkanı Arslan: ‘Anayasa Mahkemesi'nin Verdiği Kararlar Herkesi ve Her Kurumu Bağlar’

Mahkemenin bazı yayın kuruluşlarında yer alan, 'Başkan'ın Anayasa'ya aykırı olduğundan karşı çıktığı halde niçin gerekçeli karar açıklanmadan basın duyurusu yapıldığı' sorusuna ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

'1 Mart 2016 tarihinde bazı gazetelerde 'iptal kararları' ile 'ihlal kararları'nın karıştırılmasından kaynaklanan yanlış değerlendirmeler yapıldığı görülmüştür. Anayasa'nın 153. maddesinin birinci fıkrasında; 'İptal kararları, gerekçesi yazılmadan açıklanamaz' hükmü yer almaktadır. Anılan kural, Anayasa Mahkemesi'nin iptal davası ve itiraz başvurusu sonucu vermiş olduğu 'iptal kararları' için geçerli olup, bireysel başvuru sonucu vermiş olduğu ihlal kararları yönünden herhangi bir hüküm ifade etmemektedir.

Bozdağ: 'AYM'nin Dündar ve Gül Kararı Anayasa İhlâli'
İlgili twit silinmiş ya da sahibi tarafından gizlenmiş.

Sayın Başkan'ın göreve gelmesinden hemen sonra iptal kararlarının gerekçesi yazılmadan açıklanmayacağı, 20.3.2015 tarihli basın duyurusu ile kamuoyuyla paylaşılmış ve belirtilen tarihten bu yana Anayasa'nın anılan hükmüne titizlikle riayet edilmiştir. Öte yandan, Anayasa'nın diğer hükümlerinde ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesi'nin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun'da da gerekçesi yazılmaksızın bireysel başvuru kararlarının açıklanmasını yasaklayan bir hüküm bulunmamaktadır. Mahkememizin bugüne kadar ki uygulamaları da bu yönde olup tutuklulukla ilgili ihlal kararları gerekçesi yazılmadan kısa karar şeklinde mahkemesine gönderilmekte ve kamuoyu tarafından yakından takip edilen bireysel başvurularla ilgili olarak basın açıklamaları yapılmaktadır.'

Ajanslar

Popüler İçerikler

İki Torunlu Mücevher Kralı 30 Yıllık Eşinden Genç Sevgilisi İçin Tek Celsede Boşandı
Zoru Başardık: Karadağ'a Üç Puan Hediye Eden Milli Takım'a Gelen Tepkiler
Bahis Reklamı ve Teşvik İçin Soruşturma Başlatılmıştı: RTÜK Başkanı TV8 İçin İnceleme Başlatıldığını Açıkladı!