AYM'ye Arslan, Yargıtay'a Cirit

Anayasa Mahkemesi üyeleri yeni başkanını seçti. Mahkeme başkanlığına seçilen üye Zühtü Arslan dört yıl başkanlık görevini yürütecek. Arslan 17 üyeden 11'inin oyunu aldı. Yargıtay Başkanlığı'na ise İsmail Rüştü Cirit seçildi.

Anayasa Mahkemesi Başkanı Haşim Kılıç’ın yaş haddinden 13 Mart 2015 tarihinde emekli olması nedeniyle bugün yeni başkan için seçim yapıldı. Başkanvekili Serruh Kaleli ve üye Zühtü Arslan’ın yarıştığı seçimlerde Zühtü Arslan yeni başkan seçildi. Arslan başkanlık görevini dört yıl boyunca sürdürecek.

Zühtü Arslan 17 üyeli Anayasa Mahkemesi Genel Kurulu'nun 11 üyesinin oyunu alarak başkanlığa seçildi. Diğer aday Serruh Kaleli ise 6 oy aldı. Anayasa Mahkemesi'nin mevcut Başkanı Haşim Kılıç'ın 13 Mart'ta dolacak görev süresini beklemeyeceği ve bugün itibariyle koltuğunu devredeceği öğrenildi. Al Jazeera'nin edindiği bilgiye göre Kılıç AYM Genel Sekreterliği'ne emeklilik dilekçesini Pazartesi günü sundu. Dilekçede Salı günü görevi bırakacağını bildirdi. 

Anayasa Mahkemesi iç tüzüğüne göre yeni başkanı seçilmesini mevcut başkan istediği zamanda ayrılabiliyor. Mahkeme Başkanı Haşim Kılıç istemesi halinde başkanlık koltuğunu Arslan’a hemen bırakabilecek.

ANAYASA MAHKEMESİ'Nİ DARBECİ İLAN ETMİŞTİ

AYM'nin yeni Başkanı Zühtü Arslan Polis Akademisi Güvenlik Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyeliği sırasında AKP'nin kapatılması ile ilgili davayı kabul eden Anayasa Mahkemesini topa tutmuştu. 'Anayasa Mahkemesi´nin kararı yargı darbesi niteliğindedir' diyen Arslan bu açıklamasıyla AYM'yi darbeci ilan etmişti. Arslan darbeci ilan ettiği kurumun şimdi en tepesindeki isim oldu.

Zühtü Arslan kimdir?

1964 yılında doğan Prof. Dr. Zühtü Arslan, 1987 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü’nden mezun oldu. Yüksek lisansını ve doktorasını 1991 ve 1996 yıllarında İngiltere’de Leicester Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde tamamladı. 2002 yılında Doçent, 2007 yılında da Profesör olan Arslan, 2009 yılında Başkanlığına atandığı Polis Akademisi'nde uzun yıllar lisans ve lisansüstü düzeyde “Anayasa Hukuku”, 'İnsan Hakları', “Devlet Kuramları” gibi dersler verdi. Ayrıca, 2000-2003 yılları arasında Bilkent Üniversitesi'nde 'Turkish Public Law' dersini, 2003-2009 yılları arasında da Başkent Üniversitesi'nde “Hukuk ve Siyaset” dersini verdi.

Evli ve dört çocuk babası olan Arslan, Yükseköğretim Genel Kurulunca gösterilen üç aday arasından dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından 17 Nisan 2012 tarihinde Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçildi.

İnsan hakları, anayasa hukuku, hukuk-siyaset ilişkisi ve siyaset felsefesi gibi alanlarda çeşitli ulusal ve uluslararası akademik dergilerde makaleleri yayımlanan Arslan’ın ayrıca Anayasa Teorisi, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nde Din Özgürlüğü ve Türk Parlamento Tarihi 1957-1960 adlı kitapları var. Bunun yanında, Constitutional Law of Turkey başlıklı bir ortak kitabı ve ABD Yüksek Mahkemesi Kararlarında İfade Özgürlüğü adlı bir derleme eseri bulunmaktadır. Ayrıca, anayasa yargısı, insan hakları, özgürlük-güvenlik ilişkisi ve siyasi partiler hukuku gibi alanlarda Türkçe ve İngilizce yayınlanmış makaleleri ve bildirileri var.

Zaman Gazetesi'nde bir dönem yazarlık da yapan Zühtü Arslan, türbana özgürlük bildirisinin de imzacıları arasında yer alıyor. Arslan, Atatürk'e hakaretten hakkında soruşturma açılan Atilla Yayla'ya destek bildirisine de imza attı. Zühtü Arslan, Anayasa Mahkemesinin AK Partiyi kapatma davasında gerekçe olan 367'nci maddeye karşı muhalefetiyle gündeme geldi. Arslan ayrıca AKP'nin hazırlattığı “sivil Anayasa” taslağında çalıştı.

Yargıtay'ın yeni başkanı İsmail Rüştü Cirit oldu

Ali Alkan'ın yaş haddinden emekliye ayrılmasıyla Yargıtay’da yeni başkanı belirlemek üzere bugün 5 adayın yarıştığı seçim yapıldı. Seçimi kazanan 13. Ceza Daire Başkanı İsmail Rüştü Cirit, 516 üyenin oy kullandığı seçimde kesin olmayan sonuçlara göre 280 oy aldı.

İSMAİL RÜŞTÜ CİRİT KİMDİR?

23 Mart 1955’te Balıkesir Burhaniye doğumlu olan İsmail Rüştü Cirit, İzmir Namık Kemal Lisesi’ni bitirip, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 1978 yılında mezun oldu. Burhaniye'de hakim adayı olarak mesleğe başlayan İsmail Rüştü Cirit, çeşitli hakimlik görevlerinde bulundu. Üsküdar Ağır Ceza Mahkemesi Başkanlığı görevindeyken 2004′te Yargıtay üyeliğine seçildi. Yargıtay 3. Ceza Dairesi Üyesi olarak görevini sürdürmekte iken 2011′de Yargıtay Büyük Genel Kurulu’nca 13. Ceza Dairesi Başkanlığına seçildi. Evli ve üç çocuk babasıdır. 

İsmail Rüştü Cirit Üsküdar 2. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı iken AKBİL davasında dönemin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beraatına karar verdi.

Kaynak: Al JazeeraCHA ve Radikal

Popüler İçerikler

Galatasaray'ın Yıldızı Osimhen İçin Fenerbahçe Napoli ile Temasa Geçti
18 Yaşındaki Şampiyon Balerin Eylül Sıla Ilgaz, Aile Evindeki Odasında Ölü Bulundu
"Bana Bilmediğim Bir Şey Söyle" Akımına Gelen Tıkanan Muhabbeti Açmalık Bilgiler